Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

8.000 de puieţi plantaţi în Şieu Măgheruş

0

Programul Pădurea Pedagogică – 8.000 de puieţi plantaţi în Şieu Măgheruş

8.000 de puieţi au fost plantaţi sâmbătă, 20 octombrie, în Şieu Măgheruş, judeţul Bistriţa Năsăud, de 400 de voluntari Tăşuleasa Social din Bistriţa, Dorna Candrenilor, Vatra Dornei, Bucureşti şi Cluj. O mare parte dintre voluntari sunt copii şi tineri care au participat la programele de training desfăşurat de Tăşuleasa Social în Pădurea Pedagogică.

Anul trecut, Tăşuleasa Social a construit, în parteneriat cu Coca-Cola HBC România, Pădurea Pedagogică, ce se întinde pe o suprafaţă de trei hectare şi conţine 34 de elemente practice care îi ajută pe tineri să înţeleagă rolul apei curate în natură, relaţia apei cu oamenii şi pădurea, dar şi felul în care aceste trei elemente coexistă. Din vara anului trecut şi până acum, Pădurea Pedagogică a fost o „sală de clasă în aer liber“ pentru aproape 1.300 de copii şi tineri din Dorna Candrenilor, Vatra Dornei, Suceava, Bistriţa, Cluj, Bacău şi Bucureşti, dar şi din Germania, Turcia, Spania, Finlanda, Anglia, Franţa şi Olanda.

„Numărul mare de tineri care s-au înscris la împădurirea de astăzi ne arată că ei rămân foarte ataşaţi de noi şi că îşi doresc să se reîntoarcă“, spune Alin Uhlmann-Uşeriu, preşedinte Tăşuleasa Social. „Cel mai important lucru este că, adesea, când vizităm oraşele lor natale descoperim că folosesc ce au învăţat la Tăşuleasa ca să facă, la rândul lor, propriile proiecte, fie că e vorba de curăţarea unor zone sau de plantarea unor puieţi. Pentru noi, este important ca tinerii care vin la Tăşuleasa să ştie de ce fac voluntariat, de ce trebuie să planteze puieţi şi să strângă gunoaie“.

 

Împădurirea din Şieu Măgheruş a fost susţinută de Coca-Cola HBC România şi de Don Lothrop, investitor american.

„Pentru noi, Coca-Cola HBC România, comunităţile din zona Dornelor sunt foarte importante pentru că noi aici ne îmbuteliem apele minerale, iar importanţa protejării mediului şi comportamentul civic responsabil sunt parte a planului nostru de dezvoltare durabilă. Dacă în 2007 am mers împreună cu Tăşuleasa Social în 65 de licee adunând voluntari, iată că în 2012 voluntarii au venit singuri la această plantare, dovedind că strategia noastră de a crea nuclee de societate civilă responsabile începe să dea roade“, a declarat Laura Sgârcitu, coordonator Responsabilitate Socială la Coca-Cola HBC România.

„Am venit aici în mai, după ce am fost de peste 60 de ori în România, şi am văzut că Tăşuleasa Social face ceva ce nici o organizaţie nu face – găseşte punctul comun prin care îi uneşte pe toţi românii. Punctul comun este locul în care mă aflu acum, cel mai frumos din Europa, dar şi dragostea oamenilor pentru pădure. Contribuţia mea nu e cu adevărat importantă, dar ceea ce am primit înapoi a fost extraordinar de încurajator. Ţara merge mai departe pentru că oamenii găsesc lucruri care îi unesc. Şi oferă timp şi energie ca acestea să meargă“, a declarat Don Lothrop, investitor american.

Majoritatea tinerilor prezenţi la împădurirea din Şieu Măgheruş au urmat un program de training în Pădurea Pedagogică. Pădurea Pedagogică urmăreşte un ciclu complex de educaţie: voluntarii mai vechi ai asociaţiei le vorbesc tinerilor despre rolul apei, despre diferitele specii de copaci, despre rolul fiecărui animal în natură şi despre relaţia tuturor acestor elemente cu omul. Tinerii învaţă în mijlocul naturii despre cultura organizaţională, respectarea regulilor şi respectul faţă de mediu, dar şi despre speciile de arbori din România, în special din zona montană, despre viaţa pădurii, despre apa potabilă şi reziduală, precum şi cea din mlaştini, lacuri şi pâraie. Voluntarii le vorbesc despre energiile alternative produse de vânt, apă şi soare, iar tinerii pot simţi pe pielea lor cât efort se depune pentru a produce energie. Copiii descoperă în Pădurea Pedagogică foloasele pe care natura ni le oferă zilnic şi înţeleg de ce e important ca noi, la rândul nostru, să dăm naturii ceva înapoi.

La eveniment au mai fost prezenţi scriitorii Dan Lungu, Dan Coman, Marius Chivu şi actriţa Ioana Crăciunescu, iar după împădurire Maria Răducanu şi Pedro Negrescu şi formaţia Robin and the Backstabbers au cântat pentru voluntari în aer liber, lângă puieţii proaspăt plantaţi.

„Revin la Tăşuleasa ca să nu uit: apropierea dintre oameni e un gest pedagogic. E suficient să pui o pădure în dreptul unui om: omul acela îşi va chema imediat prietenii s-o vadă pentru că altfel ar fi trist şi nefiresc să se mire de unul singur şi-n pustiu“, a declarat Dan Coman.

„Există câteva instituţii despre care cu greu îţi vine a crede că s-au născut în România. Printre ele se numără şi Tăşuleasa Social. E un proiect care îmbină subtil mizele ecologiste cu asistenţa socială şi cu educaţia în sens larg. Susţin Tăşuleasa Social pentru că este un SMURD ecologist, dar şi un laborator de schimbare a mentalităţilor“, a declarat Dan Lungu.

„Pentru mine, Tăşuleasa Social este mai mult decât o poveste de succes, este aproape un basm în care fiecare poate trăi câteva zile. Implică mult copii şi tineri (voluntari) în mijlocul naturii, uniţi de prietenie şi de pasiunea de a întinde naturii o mână de ajutor. Sunt un prieten al Tăşulesei Social de trei ani, am văzut acest proiect crescând şi făcând lucruri tot mai frumoase, mai îndrăzneţe, mai importante, a devenit parte din viaţa mea şi din felul în care percep acum natura şi oamenii. Fără Tăşuleasa Social nu se mai poate!“, a declarat Marius Chivu.

„Locuri, oameni şi idei frumoase ca la Tăşuleasa Social nu găseşti în fiecare zi, iar noi suntem bucuroşi că am fost primiţi aici cu braţele deschise. Ne-aţi turnat apă la rădăcini şi vă mulţumim că aţi cântat, strigat, bătut în pământ şi dansat cu noi şi aşteptăm să ne mai vedem“, a declarat Vladimir Proca din formaţia Robin and the Backstabbers.

 

Despre Tăşuleasa Social

Tăşuleasa Social, înfiinţată în Bistriţa, în urmă cu 10 ani, şi-a propus să schimbe mentalităţile tinerilor şi să arate că aceştia doresc să se implice în probleme de mediu. Tinerii care au participat la acţiunile asociaţiei au fost pregătiţi ca, la rândul lor, să desfăşoare pe cont propriu activităţi similare. Una dintre cele mai cunoscute campanii Tăşuleasa Social a fost Verde 003, proiect la care au participat peste 2.200 de adolescenţi şi o serie de personalităţi precum Ada Milea, Marcel Iureş, Radu Naum, Amalia Enache, Cătălin Ştefănescu sau Ivan Paţaichin.

Despre Coca-Cola HBC România   

Este una dintre primele multinaţionale care au investit în România. Chiar din anul intrării pe piaţă, 1991, Sistemul Coca-Cola (alcătuit din Coca-Cola România şi Coca-Cola HBC România) a aplicat principiul parteneriatului social, arătându-şi disponibilitatea de a se implica în acţiuni menite să sprijine şi să impulsioneze dezvoltarea unei societăţi educate şi a unui mediu sănătos. Grupul Coca-Cola Hellenic, din care face parte Coca-Cola HBC România, a inclus în 2007 în strategia de afaceri conceptul de dezvoltare durabilă. Astfel, direcţiile principale de responsabilitate socială ale companiei sunt: perfecţionarea angajaţilor la locul de muncă, protejarea sănătăţii consumatorilor, conservarea şi ocrotirea resurselor de apă şi a climei, recuperarea şi reciclarea ambalajelor.

*Fotografiile sunt creditate Mircea Reştea

www.tasuleasasocial.ro

www.facebook.com/tasuleasasocial

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.