7,5 tone deşeuri din construcţii au fost recuperate în scop umanitar

0

materiale de constructii


Un grup de 11 persoane, voluntari ai Zero Waste România şi beneficiari, a recuperat în lun
a noiembrie 7,5 tone deşeuri din lucrări de construcţii derulate în Cluj Napoca.

O familie defavorizată din cartierul Dallas – Floreşti este beneficiarul materialelor recuperate, care ii vor servi la ridicarea unei locuinţe. Cei peste 15 metri cubi de BCA pe care i-au primit provin de pe şantierul ansamblului rezidenţial Vision al Studium Green.

Acţiunea face parte dintr-un proiect mai amplu derulat de reteaua Zero Waste la nivel internaţional – Waste Pickers Rights, care militeaza pentru imbunatatirea conditiilor de viata si drepturile sistemului informal de reciclare.

Unul dintre partenerii Zero Waste România la nivelul judeţului Cluj este Studium Green. Iniţiativa vizează atât reducerea deşeurilor rezultate din construcţii, cât şi sprijinirea familiilor defavorizate.

Recuperarea, refolosirea si reciclare reduce atat costurile de gestionare a deşeurilor din construcţii şi demolări precum si impactul asupra mediului contribuind la protejarea resurselor.

”Primul si cel mai important pas in gestionarea deseurilor este reutilizarea. Avem insa tendinta sa uitam acest lucru, sub presiunea societatii de consum. Iata insa o dovada de folosire inteligenta a materialelor de care dispunem, si speram ca in viitor sa putem recupera si mai mult pentru refolosire” a declarat Sandor Korosfoy, expert in gestionarea deseurilor si presedintele Asociatiei Ecologiste Floare de Colt.

Potrivit rapoartelor oficiale ale Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, în România se generează anual aproximativ 750000 tone deşeuri din construcţii şi demolări, din care se reciclează mai puţin de un procent.


Zero Waste Romania este o retea de organizatii neguvermentale (Asociatia Mai Bine, Asociatia Ecologista Floare de Colt, Clubul de Cicloturism Napoca-CCN, Asociatia NeuerWeg, Asociatia Romania in Tranzitie, Romana de Permacultura, Institutul pentru Ecoinovare, Centrul pentru Resurse Civice), care militeaza pentru reducerea spre zero a deseurilor fara eliminarea in natura, ingroparea sau arderea acestora, pentru protejarea resurselor si a drepturilor grupurilor defavorizate din sistemul informal de reciclare. www.zerowasteromania.org

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează