Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

7 gânduri despre Braşov

0

Text&foto: Andra Calenic

Escapada de weekend de la Braşov a fost fix pe sufletul meu, pentru că am reuşit să combin plimbarea şi destinderea cu alergarea – ce altceva mi-aş fi putut dori mai mult? 🙂 Plus că nu mai fusesem de ani buni prin micul orăşel de la poalele Tâmpei şi mi-era dor să-l revăd.

“Ce locuri de vizitat în Braşov aş putea să pun pe listă?”

M-am întrebat asta înainte să plec de acasă, dar n-am avut chef să fac un research amănunţit, aşa că am notat doar câteva restaurante, am citit 2-3 articole despre ce ar fi interesant de văzut şi… cam atât. Însă a fost tocmai bine. Am rămas şi cu câteva gânduri după această mini-vacanţă, alături de o sumedenie de cadre imortalizate cu drag:

1. Nu trebuie să treci graniţa ca să te bucuri de priveliştea piaţetelor şi să sorbi din tihna cafenelelor cochete. În Braşov sunt câteva pieţe unde liniştea merge pe vârfuri printre clădirile istorice, într-un dans lent, mângâind pereţii însemnaţi de timp. Cum tot mi-era mie dor de Italia, mi-am mai potolit aleanul privind la terasele atât de frumos decorate, intime, retrase din calea agitaţiei.

2. Simplul fapt de a vedea atât de aproape ditamai muntele protector, acoperit de verdeaţă, e de ajuns pentru a mă binedispune imediat. Cele 2 zile la Braşov le-am trăit cu bucurie şi poftă, scăldate în entuziasm şi ameţite de endorfine. Am respirat cu nesaţ aerul de relaxare, aromat deopotrivă cu vechi şi nou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. În Braşov nu ai nevoie de hartă ca să descoperi locurile faine. Poţi să te rătăceşti fără grijă, căci singuri paşii tăi te vor purta spre vreo surpriză plăcută. Am dat peste Strada Sforii din întâmplare, mergând pur şi simplu pe străzile din centrul vechi, iar la fel am descoperit şi sinagoga, şi Poarta Ecaterinei, un turn cu o formă ciudată, pictat de razele calde ale soarelui la apus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Cele mai multe din casele aflate în centrul vechi sunt monumente istorice, cu stiluri şi poveşti interesante şi o arhitectură deosebită. Am surprins detalii inedite, ornamente voluptuoase sau geamuri colorate, forme şi linii dulci, asortate cu silueta muntelui.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Cele mai variate bunătăţi ţi se oferă pe tavă la Braşov, indiferent că ai poftă de mâncare tradiţională, de o pizza cu fructe de mare, de o salată mai exotică sau de vreun preparat chinezesc.

6. Braşovul mi-a înfăţişat, de la Cetăţuie, o dublă panoramă, descoperită după ce am urcat cu răbdare un şir consistent de trepte. Pe de-o parte, am admirat centrul vechi al oraşului, acoperişurile brun-roşcate, cu muntele de pază şi scrisul hollywoodian, iar de cealaltă parte, am zărit un peisaj cu blocuri comuniste, aliniate soldăţeşte în grupuri compacte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. Nu în ultimul rând, m-am bucurat tacticos de puzzle-ul de străzi liniştite, cu biciclişti şi oameni la jogging, dar şi de foşnetul continuu de pe strada Republicii sau din Piaţa Sfatului, unde oaspeţii de la terase sunt mai vocali. Am trecut în revistă tufişurile tunse cu precizie din Parcul Central, am zâmbit la vederea unei mâţe care a pozat curioasă şi am privit fascinată la Biserica Neagră. După ce am văzut atâtea ditamai catedrale (San Pietro – Vatican, Stephansdom – Viena, Sacre Coeur – Paris, Sf. Petru – Munchen etc.), nu m-a impresionat prin mărime, ci prin smerenie, prin calmul înţelept pe care-l afişează, cu turiştii mişunând pe lângă zidurile-i bătrâne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.