Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

24 de copii de la Centrul de Plasament „Prichindel” au ajuns ACASĂ! Hope and Homes for Children România a deschis două case de tip familial în Cluj-Napoca

0

Pentru cei 24 de copii care au locuit până de curând în Centrul de Plasament Nr. 1 „Prichindel” din Cluj-Napoca cuvântul „acasă” începe să prindă sens. De la începutul lunii octombrie, ei locuiesc în cele două case de tip familial, Târnavelor și Grigorescu, construite de Fundația Hope and Homes for Children (HHC) România. Cele două case au fost deschise oficial astăzi, în prezența prefectului județului Cluj, a reprezentanților HHC, a conducerii Consiliului Județean și a reprezentanților DGASPC.

baloane

Casa (2)

Casa
Proiectul de închidere a Centrului de Plasament „Prichindel” a început în 2014, când în instituţie erau 44 de copii şi tineri, cu vârste între 3 luni şi 21 ani. În scurt timp, 5 tineri majori au fost transferaţi în două dintre serviciile destinate adulţilor din judeţul Cluj. Pentru cei 39 de copii rămași în centru s-au căutat cele mai bune soluții, potrivite vârstei, astfel încât toți să aibă acces la un mediu familial.
Astfel, 24 de copii şi tineri au fost propuşi pentru mutarea în cele două case de tip familial construite de HHC România, un copil a fost reintegrat în familie, 3 au fost transferaţi în asistenţă maternală, 2 în apartamente de tip familial, 3 în alte case de tip familial, 3 în plasament simplu şi 3 în servicii destinate îngrijirii adulţilor.

„Când am început să lucrăm la Centrul Prichindel, am găsit pe un perete trista istorie a clădirii, care, începând din 1904, a purtat mai multe denumiri, de la „azil de copii” până la „casa copilului” sau „leagănul de copii”. Astăzi, copiii proveniți din acest centru au un loc pe care îl pot numi într-adevăr „acasă”, au o familie și se simt în siguranță, ocrotiți și iubiți”, a spus Otto Sestak, directorul național al Hope and Homes for Children România. El a adăugat că deschiderea celor două case de tip familial este doar o parte din proiectul mai amplu pe care HHC România îl desfășoară alături de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Cluj, care cuprinde prevenirea abandonului, dezinstituționalizarea, sprijinirea tinerilor care părăsesc sistemul de protecție și instruirea personalului care lucrează cu copiii.

„În fiecare casă de tip familial sunt găzduiţi câte 12 copii. Casele asigură un climat familial, fiind dotate cu dormitoare moderne, sufragerie, baie, bucătărie şi loc pentru luat masa. Realizarea proiectului a fost posibilă datorită unui parteneriat de succes între Consiliul Judeţean Cluj, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Fundaţia Hope and Homes for Children România”, a spus Daniel Tămaș, directorul general al DGASPC Cluj.

Cei 24 de copii de la Centrul „Princhindel” au fost pregătiți din timp pentru mutarea în casele de tip familial. Ei au avut ocazia să viziteze spațiile aflate în construcție, lucru care i-a încântat foarte mult. Cea mai mare bucurie a copiilor este că în noile locuințe au mult spațiu și fiecare are lucrurile sale personale. Ambele case au curți spațioase, unde copiii se pot juca în aer liber sau pot face un picnic. Casa de tip familial Grigorescu se află în apropierea Centrului „Prichindel”, astfel că tranziția a fost ușoară pentru cei mici, ei rămânând aproape de locurile familiare. Cealaltă casă, Târnavelor, este situată aproape de un centru comercial din Cluj și de un parc, unde copiii se pot juca, plimba și relaxa.

Hope and Homes for Children România (HHC România) activează în țara noastră din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile HHC România şi ale partenerilor săi, 5.700 de copii au fost scoşi din instituţii; 21.344 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 715 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.711 de copii au fost primiţi în regim de urgenţă şi 6.545 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children România. Organizaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat.

Până în acest moment, 30.134 de copii au beneficiat de serviciile organizației Hope and Homes România, al cărei obiectiv este ca până în 2020 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. http://www.hhc.ro/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.