Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

-17 grade. Îngheţ. Singurătate. Descurajare. Hipotermie severă. Comunitatea clujeană nu îşi abandonează semenii

0

La nivel naţional, 275 de persoane fără adăpost şi cu hipotermie au fost transportate în unităţi sanitare şi în centre sociale în ultimele 48 de ore.*

Cei mai sărmani semeni ai noştri supravieţuiesc cu greu acestor zile de ger tăios. Frig năprasnic, vreme îngrozitoare, plus mâncare, electricitate şi căldură la preţuri tot mai mari pentru o pensie derizorie. Atmosfera de îngheţ s-a răsfrânt peste tot, de la natura de afară, la singurătatea trăită în fiecare zi de un vârstnic, în care nimic nu se mişcă să îi încălzească sufletul. Un tablou oarecum sumbru, o realitate care ne înconjoară la tot pasul.

În aceste zile geroase, Serviciul de Ajutor Maltez în România continuă să întindă o mână de ajutor spre vârstnicii nevoiaşi, încercând să le uşureze povara şi să le ofere o bătrâneţe mai senină. Este un proiect care durează de 15 ani: zilnic, o masă caldă, sănătoasă, le este transportată şi oferită gratuit vârstnicilor imobilizaţi în locuinţele lor, bolnavi, slăbiţi de vârstă şi cu venituri foarte mici. Totodată, aceştia au ocazia de a petrece câteva momente cu domnul Nelu, cel care se asigură că hrana le ajunge în cele mai bune condiţii acasă. De fiecare dată când intră în casa unui beneficiar, domnul Nelu aduce cu el şi căldura umană, oferind celui vizitat un răgaz de poveşti, de schimb de impresii, de ascultare.

Programul „Masa pe roţi” se derulează cu susţinerea comunităţii clujene. De ani de zile, persoane fizice şi juridice ne sprijină pentru a le putea oferi o gustare caldă celor mai în vârstă şi nevoiaşi. Dorim să mulţumim tuturor clujenilor pentru că în aceste vremuri grele pentru fiecare, nu uită să întindă o mână de ajutor celor din jurul lor.

„Tu eşti îngerul meu!” – aşa te întâmpină domnul Bugnar (beneficiar, 80 de ani) când îl întâlneşti. Fiecare clujean are ocazia de a deveni îngerul păzitor al celui de lângă el. Orice gest de generozitate nu este în zadar!

Cu prilejul „Anului European al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii”** ne dorim ca prin programele noastre să îi ajutăm pe cei mai în vârstă să trăiască mai bine acasă şi în comunitatea lor.

 

Pentru informaţii suplimentare ne puteţi contacta la datele de mai jos:

Serviciul de Ajutor Maltez în România

Str. Nuferilor 1/9, 400031 Cluj-Napoca, România

Tel: +40-264-595801, Fax: +40-264-592714

Email: maltez@maltez.ro, Web: www.maltez.ro

———

* conform site-ului Ministerului Sănătăţii

**conform site-ului Uniunii Europene

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.