Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

15 tineri provoacă democrația prin jurnalism creativ

0

În perioada 21-27 martie, 15 tineri se vor afla la Sighetu Marmației pentru a participa în prima etapă a proiectului Jurnalism Creativ pentru Democrație, implementat de Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și finanțat prin programul Tineret în Acțiune. Scopul proiectului este să pregătească  tineri în domeniul valorilor și comportamentelor democratice, instrumentelor de participare civică, dar și să dezvolte competențe în jurnalismul creativ.

Tinerii vor participa la sesiuni de formare folosind metode de educație nonformală, vor vizita Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, unde vor putea discuta și cu foști deținuți politici, pentru ca în final să conceapă materiale jurnalistice care să împărtășească din experiențele lor în cadrul proiectului, dar și pentru a promova drepturile și libertățile de care au parte trăind într-un stat democratic. Participanții vor experimenta cu fotografia, video și animație stop-motion, grafică și tehnici de digital storytelling.

În luna aprilie și mai, aceste materiale vor fi diseminate în mediul online pe siteul proiectului (www.jurnalismcreativ.tumblr.com) și offline, printr-un eveniment photovoice și storytelling cafe, dar și prin prezentări în liceele din Cluj-Napoca. Toate aceste activițăți au scopul de a promova implicarea civică a tinerilor în comunitate și proactivitatea.

Motivația din spatele acestui proiect stă în dorința organizației Go Free de a încuraja publicul tânăr să treacă peste apatia unei democrații care nu este încă consolidată în România și să se implice în deciziile care îi afectează, informându-se și utilizând instrumentele de participare civică care le sunt puse la dispoziție, dar și pentru a realiza adevărata valoare a drepturilor și libertăților de care dispun și de posibilitățile care există într-un stat democratic.

Proiectul ”Jurnalism Creativ pentru Democrație” este finanțat de programul Tineret în Acțiune, și sprijinit de Fundația Academia Civică, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Universitatea Babeș-Bolyai.

Afis rgb pt web

Despre autor

avatar

Go Free este o redacție independentă de tineri, din Cluj-Napoca, care promovează jurnalismul cetățenesc ca metodă de implicare în comunitate. Revista Go Free este o publicație online în care sunt abordate subiecte precum activism civic, democrație participativă, multiculturalism, educație nonformală, drepturile omului, bună guvernare.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.