12 ani pentru umanitate

0

Aniversare Habitat for Humanity Cluj

12 ani pentru umanitate

Asociaţia Habitat for Humanity Cluj sărbătoreşte 12 ani de activitate, care se împlinesc mâine, 13 mai 2011. Momentul va fi marcat în stilul specific organizaţiei: prin muncă pe şantier, în cadrul „Săptămânii Habitat Cluj”. Voluntarii vor fi pe şantier pentru asamblarea pereţilor la casa din Apahida, care se ridică pentru familia Moldovan.

Sâmbătă, pe şantier au fost prezenţi voluntari Genpact, miercuri a fost Ziua Voluntarilor Habitat, iar joi pe şantier a lucrat o echipă de la JCI (Junior Chamber International). Ediţia a doua a „Săptămânii Habitat Cluj” cuprinde şi mai multe acţiuni pe lângă ieşirile pe şantier, printre care participarea Voluntexpo, la acţiunea de ecologizare din Făget sau „Seara voluntarilor”, acţiuni cuprinse în Săptămâna Naţională a Voluntariatului.

Mai mult, Habitat pregăteşte Construcţia Accelerată Bera. Timp de 5 zile, vom încerca să construim 80% din casa familiei Moldovan, cu o echipă internaţională de voluntari (23 membri) din Germania de la compania Bera. Construcţia se va desfăşura între 23 şi 27 mai şi este cel mai important eveniment al Săptămânii Habitat Cluj. Chiar dacă din punct de vedere calendaristic se află la distanţă, e un alt mod în care marcăm aniversarea organizaţiei.

Sute de familii asistate

Cei 12 ani ai Habitat for Humanity Cluj înseamnă 274 familii asistate în judeţul Cluj, familii sprijinite pentru a avea o locuinţă decentă. Programele Habitat s-au diversificat treptat, cu scopul de  ajuta şi mai multe familii în problema pe care o au cu adăpostirea sărăcăcioasă sau lipsa de locuinţă. Pe lângă programul tradiţional de construcţie, există şi un «Program de renovare şi reabilitare», care presupune îmbunătăţirea condiţiilor de locuit pentru un număr mai mare de familii în nevoie de o locuinţă decentă. Mai mult, Habitat for Humanity Cluj îşi extinde activitatea prin proiecte specifice pe arii conexe locuirii, dar care pot afecta direct locuirea decentă şi sănătoasă (ex.: Educaţie financiară, Răspuns la dezastre etc).” – a declarat Andrei Szanto, directorul executiv al Habitat for Humanity Cluj.

În prezent, asociaţia Habitat derulează două construcţii noi situate în Apahida (fam. Moldovan) şi Câmpeneşti (fam. Băbeanu). Lucrări se desfăşoară şi pentru reabilitarea şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a două blocuri din Dej. În judeţul Cluj, Habitat a construit mai multe comunităţi precum cele din Cluj-Napoca (Str. Nădăşel, Bdul. Muncii 1 şi 2, Str. Ilie Măcelaru) şi Dej (Str. Pepineriei), dar şi proiecte individuale, atât în oraş cât şi în împrejurimile Clujului.

„Habitat lucrează pe raza judeţului Cluj, având 74 de construcţii noi şi zeci de renovări până în acest moment. Planurile pentru anul fiscal viitor cuprind continuarea construcţiilor tradiţionale, însă accentul se va muta pe renovări individuale şi parteneriate cu asociaţii de proprietari pentru reabilitarea şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor. Toate acestea, din nevoia de a avea un impact mai mare în comunitatea clujeană şi de a ajuta cât mai multe familii.” – Andrei Szanto, directorul executiv al Habitat for Humanity Cluj.

 

****

Habitat for Humanity Cluj construieşte şi renovează locuinţe simple, decente şi accesibile ca preţ pentru şi împreună cu familiile în nevoie al căror viitor este afectat grav de condiţiile în care acestea locuiesc. Materialele provin din donaţii şi sponsorizări, iar construcţia este realizată de către voluntari împreună cu familiile beneficiare. Până acum, peste 1.628 de familii din România şi peste 400.000 de familii din 100 de ţări din întreaga lume beneficiază de case construite prin programul Habitat. Filiala Habitat din Cluj-Napoca a ajutat deja 274 de familii prin construcţii şi renovări în cei 12 ani de activitate.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.