Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

1.000.000 de arbori tăiați anual. Cere public demisia Directorului APM Covasna!

1

sursa: comunicat de presă Greenpeace

1.000.000 de arbori tăiați anual – fără impact de mediu în viziunea autorităților

Greenpeace România a solicitat astăzi Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice să ia măsuri urgente privind situația de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, care consideră că prelucrarea a 1.000.000 de arbori nu are impact asupra mediului.

foto Greenpeace1Acest lucru permite companiei austriece Schweighofer să construiască o nouă fabrică de prelucrare a lemnului în localitatea Reci, județul Covasna, fără un acord de mediu și fără consultarea publicului, ceea ce contravine legislației.

Noua fabrică Schweighofer ar urma să prelucreze anual aproximativ 1.000.000 de arbori. Compania a depus proiectul la APM Covasna, care a  decis că în acest caz nu ar exista un impact asupra mediului, nefiind necesară emiterea unui acord de mediu[1].

În consecință, în mai puțin de o săptămână, peste 1.000 de persoane au semnalat Agenției pentru Protecția Mediului Covasna că acest proiect are un impact semnificativ asupra mediului, cerând instituției să demareze procedura de evaluare a impactului asupra mediului și să consulte populația. Ulterior, directorul APM, Gheorghe Neagu, neținând cont de mesajele primite, a lansat chiar un atac în presă la adresa organizațiilor nonguvernamentale și cetățenilor care se opun construirii fabricii de la Reci, a companiei Schweighofer.

În consecință, Greenpeace România a cerut public demisia directorului APM iar ulterior, peste 2.000 de persoane au transmis către APM Covasna aceeași solicitare. În prezent, orice persoană poate cere demisia directorului APM Covasna[2] pe www.greenpeace.ro.

Este revoltător ca autoritățile române responsabile de protecția mediului să favorizeze interesele unei companii străine și să încurajeze tăierile de arbori. Compania austriacă Schweighofer prelucrează deja circa 3 milioane de arbori anual, din pădurile României; noua fabrică din Covasna urmând să prelucreze încă un milion de arbori anual,” declară Irina Bandrabur, ofițer de presă Greenpeace România.

Compania austriacă Schweighofer deține în România patru fabrici de prelucrare a lemnului: Rădăuți 1,4 milioane metri cubi, Sebeș, 1,35 milioane metri cubi, Siret și Comănești.

foto Greenpeace 2-apel APM_web

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

 1. avatar

  Buna ziua,

  O singura intrebare catre GREEN PEACE ROMANIA. E vreun angajat de acolo in stare sa imi explice termenul de SILVICULTURA?

  Plus de alta ce treaba are compania asta care prelucreaza lemnul nu il taie cu exploatarea nu inteleg.

  Va rog frumos inainte sa faceti petitii de genul asta, ar fi mai indicat sa va infromatii si dupa sa publicatii tot felul de prostii pe inernet.

  De ce nu faceti o petite sa scoateti toti parlamentarii din tara si sa le puneti interdictie in frunte cu NASTASE si alti?

  Cu respect.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.