1.000.000 de arbori tăiați anual. Cere public demisia Directorului APM Covasna!

1

sursa: comunicat de presă Greenpeace

1.000.000 de arbori tăiați anual – fără impact de mediu în viziunea autorităților

Greenpeace România a solicitat astăzi Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice să ia măsuri urgente privind situația de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, care consideră că prelucrarea a 1.000.000 de arbori nu are impact asupra mediului.

foto Greenpeace1Acest lucru permite companiei austriece Schweighofer să construiască o nouă fabrică de prelucrare a lemnului în localitatea Reci, județul Covasna, fără un acord de mediu și fără consultarea publicului, ceea ce contravine legislației.

Noua fabrică Schweighofer ar urma să prelucreze anual aproximativ 1.000.000 de arbori. Compania a depus proiectul la APM Covasna, care a  decis că în acest caz nu ar exista un impact asupra mediului, nefiind necesară emiterea unui acord de mediu[1].

În consecință, în mai puțin de o săptămână, peste 1.000 de persoane au semnalat Agenției pentru Protecția Mediului Covasna că acest proiect are un impact semnificativ asupra mediului, cerând instituției să demareze procedura de evaluare a impactului asupra mediului și să consulte populația. Ulterior, directorul APM, Gheorghe Neagu, neținând cont de mesajele primite, a lansat chiar un atac în presă la adresa organizațiilor nonguvernamentale și cetățenilor care se opun construirii fabricii de la Reci, a companiei Schweighofer.

În consecință, Greenpeace România a cerut public demisia directorului APM iar ulterior, peste 2.000 de persoane au transmis către APM Covasna aceeași solicitare. În prezent, orice persoană poate cere demisia directorului APM Covasna[2] pe www.greenpeace.ro.

Este revoltător ca autoritățile române responsabile de protecția mediului să favorizeze interesele unei companii străine și să încurajeze tăierile de arbori. Compania austriacă Schweighofer prelucrează deja circa 3 milioane de arbori anual, din pădurile României; noua fabrică din Covasna urmând să prelucreze încă un milion de arbori anual,” declară Irina Bandrabur, ofițer de presă Greenpeace România.

Compania austriacă Schweighofer deține în România patru fabrici de prelucrare a lemnului: Rădăuți 1,4 milioane metri cubi, Sebeș, 1,35 milioane metri cubi, Siret și Comănești.

foto Greenpeace 2-apel APM_web

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Un comentariu

 1. avatar

  Buna ziua,

  O singura intrebare catre GREEN PEACE ROMANIA. E vreun angajat de acolo in stare sa imi explice termenul de SILVICULTURA?

  Plus de alta ce treaba are compania asta care prelucreaza lemnul nu il taie cu exploatarea nu inteleg.

  Va rog frumos inainte sa faceti petitii de genul asta, ar fi mai indicat sa va infromatii si dupa sa publicatii tot felul de prostii pe inernet.

  De ce nu faceti o petite sa scoateti toti parlamentarii din tara si sa le puneti interdictie in frunte cu NASTASE si alti?

  Cu respect.

Comentează