Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Dati si brazilor o sansa de Craciun!“- Proiect al elevilor de la colegiul Ana Aslan Cluj

1

CUMPERI UN BRAD NATURAL? PENTRU A NU CONTRIBUI LA INCURAJAREA DEFRISARILOR ABUZIVE, INTREABA VANZATORUL DE BRAZI DACA ARE DOCUMENTE DE PROVENIENTA SI AUTORIZATIE PENTRU VAZAREA LOR!

„Dati si brazilor o sansa de Craciun!“-Proiect al elevilor de la colegiul „Ana Aslan“-Cluj

articol scris de Elena Mavrodin

La capitolul constientizare mai avem mult de lucrat, asta este o certitudine. In fiecare decembrie, la aproape fieare intersectie apar stive de brazi frumosi, pentru luat acasa. Toti cei care nu isi pot imagina Craciunul fara verdele lor natural si, mai ales, fara magicul parfum al bradului, vor cumpara unul.

Aceasta placere pe care oamenii doresc sa si-o ofere de sarbatori este speculata de oameni care nu au nici cea mai mica idee (si e foarte probabil ca nici nu le-ar pasa, chiar daca ar sti) despre cat rau pot face, pe termen lung, taind fara noima, si fara nici un drept, brazii nepaziti din paduri.

Banii pe care ii platiti acestor oameni se duc in propriile lor buzunare, in loc sa mearga inspre bugetele din care se vor finanta programele de reimpaduriri, asa cum se intampla cu banii incasati de vanzatorii autorizati.

Problema abuzurilor a trebuit tratata foarte serios si in Romania odata cu aderarea la Uniunea Europeana: in prezent in România defrisarile se fac dupa un plan stabilit si conform unor plafoane, in asa fel incat sa nu se creeze dezechilibre. Insa, conform Evenimentului Zilei, Romania nu sta tocmai bine la capitolul acţiuni concrete de combatere a defrisarilor abuzive şi riscă sancţiuni dure în următorii doi ani:„În 2007, în România, au fost tăiaţi ilegal 175.743 de metri cubi de pădure, potrivit „bilanţului” Ministerului Mediului. În anii care au urmat, cifrele arată „scăderi uşoare”, cele mai recente – de la finalul trimestrului trei al anului 2010 – indicând un volum de 117.906 de metri cubi. Şi asta pentru că – au arătat autorităţile – România are un plan de combatere a tăierilor ilegale.

Romania se află, însă, pe ultimul loc, în Uniunea Europeană, la capitolul „acţiuni concrete”. O spun oficialii europeni, care avertizează că această lipsă de acţiune va atrage, peste doi ani, sancţiuni dure pentru ţara noastră, care, în noiembrie 2012, va fi o bligată să aplice regulamentul european privind combaterea tăierilor ilegale.

„România şi Bulgaria nu au făcut progrese semnificative în privinţa combaterii tăierilor ilegale de păduri şi a creşterii suprafeţelor împădurite. (…) Iar România se află la coada Uniunii la capitolul grijă faţă de păduri”, au explicat experţii europeni. Care au formulat şi o concluzie: „Pădurile protejează ecosistemul, menţin biodiversitatea şi reduc riscul de inundaţii. (…) E păcat ca o ţară cu specii rare şi o biodiversitate unică în lume – care include Delta Dunării – să nu-şi protejeze pădurile”.

(sursa: EVZ.ro )

Pe langa controalele pe care le vor face reprezentantii autoritatilor abilitate, in piete si pe strada, participarea fiecaruia dintre noi conteaza, efortul fiind minim. Nu costa nimic sa punem o intrebare si sa nu cumparam de la cei care si-au procurat brazii ilegal, sau, mai bine zis, i-au FURAT.

La Cluj, elevii de la Colegiul Tehnic „Ana Aslan“ si-au propus, in acest sens, o campanie de informare vis-a-vis de problema abuzurilor, initiativa lor fiind mai mult decat binevenita:

„Campania „Dati si brazilor o sansa de Craciun“ este realizată de elevii claselor a IX, a X si a XI, specializarea Protecţia mediului, în perioada 1 noiembrie – 31 ianuarie 2011. Scopul campaniei il constituie prevenirea tăierilor abuzive şi ilegale de conifere în judeţul Cluj în preajma Sărbătorilor de iarnă, informarea comunităţii locale privind riscurile defrişărilor masive ale pădurilor asupra mediului înconjurător.

„Ca si obiective, ne propunem informarea populaţiei despre amploarea defrişărilor ilegale în pădurile de conifere din judeţul Cluj, în preajma Sărbătorilor de iarnă; prezentarea consecinţelor provocate de defrişările masive ale pădurilor asupra mediului înconjurător; descurajarea cumpărării pomilor de Crăciun de la persoane fără acte legale de provenienţă a mărfii; încurajarea cumpărării  brazilor artificiali, a brazilor în ghivece şi a împodobirii propriului brad din curte, acolo unde este posibil. Activităţile desfăşurate vor consta in pregătirea unor materiale de informare: prezentări în Power Point, pliante, postere, panou informativ, colaje de imagini specifice temei; prezentarea materialelor informative de către elevi şi cadre didactice la clase, în cadrul orelor de ecologie şi dirigenţie; pregătirea unui Grup de dialog, constituit din elevii noştri de la Protecţia mediului, grup care va fi invitat la orele de dirigenţie ale altor clase din şcoală; întâlniri ale Grupului de dialog cu cetăţenii clujeni, deplasarea, abordarea şi distribuirea de pliante în comunitatea locală; plantarea brazilor din ghivece în pădure sau în propria curte, după Sărbătorile de iarnă; promovarea şi aplicarea unor soluţii pentru reciclarea pomilor de Crăciun după sarbători, ţinând cont şi de soluţiile oferite de autorităţile locale în acest scop; invitaţii adresate altor şcoli din judeţ, să se alăture campaniei noastre” a declarat prof. Leonora Barbu, de la Colegiul Tehnic “Ana Aslan”, Cluj-Napoca.

Sursa: clon.ro

foto Lucian Ilica, Bucuresti 2007

Despre autor

avatar

Un comentariu

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.