Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Zilele Reciclării în Drobeta Turnu Serverin

0

La început de an, Caravana ECOTIC a pornit din nou la drum. În perioada 15-18 ianuarie 2016, Caravana a fost prezentă în Drobeta Turnu Severin, în cadrul campaniei „Zilele reciclării în orașul tău!” Locuitorii orașului au fost încurajați să predea deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) și becuri și neoane uzate, prin organizarea a două tombole cu premii atractive.

În ciuda temperaturilor scăzute și a ploii și ninsorii, numărul vizitatorilor înregistrați în cele 4 zile în care Caravana a staționat în Drobeta Turnu Severin a fost unul încurajator. Peste 4000 de oameni au fost prezenți la Caravană, unii dintre ei predând DEEE sau becuri și neoane uzate, astfel fiind înscriși în tombolele organizate de ECOTIC și partenerii săi, Primăria Drobeta Turnu Severin, APM Mehedinți, GreenWEEE International, Brantner Drobeta Turnu Severin și Recolamp.

SAM_4832

Tombola a fost o modalitate de încurajare a colectării DEEE și a neoanelor și becurilor uzate de la populație, iar acest tip de comportament civic este o reală necesitate. Studiul „Cuantificarea DEEE generate în România, studiu realizat de Universitatea Națiunilor Unite, cu sprijinul ECOTIC, a arătat că multe dintre echipamentele uzate din casele românilor ajung pe câmp sau la groapa de gunoi, ori sunt preluate în sistemul „din poartă în poartă” de către colectori ambulanți, neautorizați. Ambele situații sunt extrem de nocive, atât pentru mediu, prin poluarea solului cu substanțele toxice din echipamente, cât și pentru situația țării noastre în raport cu țintele de colectare pe care România le are stabilite în fața Uniunii Europene. Simplu spus, dacă nu colectăm, vom plăti penalități foarte mari, la nivel de țară. Anul 2021 va fi un moment cheie, când România își va asuma niște ținte de colectare extrem de ambițioase.

Acest lucru înseamnă că e nevoie de un efort și mai mare de creștere a gradului de responsabilizare a publicului larg, care are nevoie să înțeleagă cât de important este să colecteze corect, să predea echipamentele celor care le pot introduce trasparent și eficient în ciclul de reciclare și revalorificare.

ECOTIC mulțumește partenerilor săi din Mehedinți și tuturor celor care au vizitat Caravana și astfel s-au apropiat, cu pași mai mari sau mai mici, de momentul în care comunități din ce în ce mai largi din România vor adera la un mod de viață mai responsabil, sustenabil, în care colectarea, reciclarea și revalorizarea deșeurilor va deveni un mod de viață.

Campania face parte din proiectul “Caravana ECOTIC” susținut prin instrumentul LIFE+ al Uniunii Europene.

Despre ECOTIC:

ECOTIC este o organizație colectivă nonprofit care gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a peste 500 de producători și importatori afiliați. ECOTIC asigură și supervizează întregul proces de preluare, transport, dezmembrare și reciclare astfel încât, la final, DEEE să nu mai reprezinte un pericol. Peste 70.000 tone DEEE au fost gestionate în sistemul ECOTIC, în cei 9 ani de activitate. Consultanța promptă și specializată oferită producătorilor de echipamente electrice, baterii și acumulatori, este un element definitoriu al ECOTIC. Mai multe detalii gasiți pe www.ecotic.ro, pe pagina de Facebook dedicată Organizației ECOTIC, precum și pe pagina LinkedIn a Organizatiei ECOTIC

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.