Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ziarul comunitatii din Dorobantu, prima editie!

0

ACTUALITATEA DOROBĂNȚEANĂ

Numărul 1, săptămâna 06 -12.03.2011

EVENIMENTE

Duminică, 06.03.2011  a avut loc întâlnirea între ONG Rom-Român din localitate, Fundaţia PACT, asociaţia roPot   Bucureşti  şi reprezentanţi ai comunităţii, unde a avut loc o reevaluare a principalelor nevoi ale comunităţi.

În urma discuţiilor purtate pe grupuri de lucru s-au identificat principalele nevoi:

  • lipsa unei încălzirii suficiente la nivelul locuintelor;
  • insuficienta valorificare a resurselor locale (lac, pădure, teren);
  • deficienţa comunicării la nivelul comunităţii.

În sprijinul acestor nevoi vom pleca la drum cu ”ACTUALITATEA DOROBĂNŢEANĂ” – foaie de informare, care va fi structurată pe următoarele rubrici:

  • evenimente, întâlniri;
  • proiecte de interes comunitar;
  • locuri de muncă (temporare, sezoniere sau pe termen lung);
  • cerere şi ofertă (produse, bunuri, servicii);
  • anunţuri.

În ziua de 8 martie 2011 elevii claselor I-IV de la scoala Dorobanţu au oferit mamelor, în semn de iubire ,,o inima si o poezie”, micuţii clasei I au călătorit cu ,,trenuleţul poveştilor”, elevii clasei  a II- a şi-au ,,ajutat părinţii”, elevii clasei a III-a au călătorit cu ,,Zâna Primăverii”, iar cei din clasa a IV-a le-au convins pe mămici să le asculte ,,Povestea de Primăvară”. Au fost îndrumaţi de doamnele învăţătoare Gheorghe Maria, Velicu Florentina, Paşte Maria şi Botezatu Sanda.

La biserica Parohiei Dorobanţu a avut loc în data 11.03.2011, un cerc pastoral teritorial, începând cu prima ora a dimineţii prin săvârşirea Slujbei Ceasurilor, urmată de Sfânta Liturghie a darurilor mai înainte sfinţite şi Taina Sfântului Maslu, oficiată de un sobor de 11 preoţi. La sfârşitul sfintelor slujbe preotul Laurenţiu Niculescu a ţinut un cuvânt de învăţătură cu tema ,,Foloasele Postului Paştelui”, iar părintele Aurelian Gugu a vorbit despre importanţa Sfântului Maslu.

De asemenea la acest cerc pastoral a participat şi un număr mare de credincioşi, care s-au bucurat de importanţa si frumuseţea slujbelor.

PROIECTE DE INTERES COMUNITAR

În ceea ce priveşte încălzirea locuinţelor, o oportunitate pentru localitate ar fi realizarea unei instalaţii de brichetat resturi vegetale (paie, coceni, beţe floarea soarelui, vrej de mazăre) care sunt din belşug pe teritoriul comunei. Cetăţenii  comunei trebuie să conştientizeze aceast avantaj şi să dea un impuls în realizarea acestei investiţii deoarece aduce foarte mare beneficiu; prin arderea unei tone de brichete se degajă o căldură la fel ca la arderea a 1,5 metri cubi de lemne. Preţul unei tone de brichete ca şi cost de producţie poate ajunge la 120 lei.

Având în vedere sursele actuale de căldură care sunt limitate este necesară realizarea acestui proiect, întâlnirea concretizându-se cu elaborarea unui plan de afacere în acest domeniu care se găseşte la domnul  Nicu Bică  din cadrul Primăriei Dorobanţu.

Biblioteca comunală Dorobanţu este câştigătoarea programului ,,BIBLIONET – LUMEA ÎN BIBLIOTECA MEA”, program care facilitează accesul gratuit la informaţie pentru toţi membrii comunităţii. Cu sprijinul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates  se vor primi 4 calculatoare complet echipate, iar consiliul local Dorobanţu în calitate de co-partener va asigura condiţiile bunei funcţionări a acestor echipamente, fapt atestat prin  Hotărârea Consiliului Local nr. 11/25.02.2011.

Programul Biblionet la nivel naţional se va desfăşura pe o perioadă de 5 ani şi vor beneficia de el peste 1500 de biblioteci publice din România.

Persoane de contact:

Cons. Apostol Jan

Funcţionar Bică Nicolae

Înv. Botezatu Sanda

Prof. Dumitrescu Elena

Pr. Dumitru Nicuşor

Dr. Mihalache  Anemona

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.