Ziarul comunitatii din Dorobantu, prima editie!

0

ACTUALITATEA DOROBĂNȚEANĂ

Numărul 1, săptămâna 06 -12.03.2011

EVENIMENTE

Duminică, 06.03.2011  a avut loc întâlnirea între ONG Rom-Român din localitate, Fundaţia PACT, asociaţia roPot   Bucureşti  şi reprezentanţi ai comunităţii, unde a avut loc o reevaluare a principalelor nevoi ale comunităţi.

În urma discuţiilor purtate pe grupuri de lucru s-au identificat principalele nevoi:

  • lipsa unei încălzirii suficiente la nivelul locuintelor;
  • insuficienta valorificare a resurselor locale (lac, pădure, teren);
  • deficienţa comunicării la nivelul comunităţii.

În sprijinul acestor nevoi vom pleca la drum cu ”ACTUALITATEA DOROBĂNŢEANĂ” – foaie de informare, care va fi structurată pe următoarele rubrici:

  • evenimente, întâlniri;
  • proiecte de interes comunitar;
  • locuri de muncă (temporare, sezoniere sau pe termen lung);
  • cerere şi ofertă (produse, bunuri, servicii);
  • anunţuri.

În ziua de 8 martie 2011 elevii claselor I-IV de la scoala Dorobanţu au oferit mamelor, în semn de iubire ,,o inima si o poezie”, micuţii clasei I au călătorit cu ,,trenuleţul poveştilor”, elevii clasei  a II- a şi-au ,,ajutat părinţii”, elevii clasei a III-a au călătorit cu ,,Zâna Primăverii”, iar cei din clasa a IV-a le-au convins pe mămici să le asculte ,,Povestea de Primăvară”. Au fost îndrumaţi de doamnele învăţătoare Gheorghe Maria, Velicu Florentina, Paşte Maria şi Botezatu Sanda.

La biserica Parohiei Dorobanţu a avut loc în data 11.03.2011, un cerc pastoral teritorial, începând cu prima ora a dimineţii prin săvârşirea Slujbei Ceasurilor, urmată de Sfânta Liturghie a darurilor mai înainte sfinţite şi Taina Sfântului Maslu, oficiată de un sobor de 11 preoţi. La sfârşitul sfintelor slujbe preotul Laurenţiu Niculescu a ţinut un cuvânt de învăţătură cu tema ,,Foloasele Postului Paştelui”, iar părintele Aurelian Gugu a vorbit despre importanţa Sfântului Maslu.

De asemenea la acest cerc pastoral a participat şi un număr mare de credincioşi, care s-au bucurat de importanţa si frumuseţea slujbelor.

PROIECTE DE INTERES COMUNITAR

În ceea ce priveşte încălzirea locuinţelor, o oportunitate pentru localitate ar fi realizarea unei instalaţii de brichetat resturi vegetale (paie, coceni, beţe floarea soarelui, vrej de mazăre) care sunt din belşug pe teritoriul comunei. Cetăţenii  comunei trebuie să conştientizeze aceast avantaj şi să dea un impuls în realizarea acestei investiţii deoarece aduce foarte mare beneficiu; prin arderea unei tone de brichete se degajă o căldură la fel ca la arderea a 1,5 metri cubi de lemne. Preţul unei tone de brichete ca şi cost de producţie poate ajunge la 120 lei.

Având în vedere sursele actuale de căldură care sunt limitate este necesară realizarea acestui proiect, întâlnirea concretizându-se cu elaborarea unui plan de afacere în acest domeniu care se găseşte la domnul  Nicu Bică  din cadrul Primăriei Dorobanţu.

Biblioteca comunală Dorobanţu este câştigătoarea programului ,,BIBLIONET – LUMEA ÎN BIBLIOTECA MEA”, program care facilitează accesul gratuit la informaţie pentru toţi membrii comunităţii. Cu sprijinul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates  se vor primi 4 calculatoare complet echipate, iar consiliul local Dorobanţu în calitate de co-partener va asigura condiţiile bunei funcţionări a acestor echipamente, fapt atestat prin  Hotărârea Consiliului Local nr. 11/25.02.2011.

Programul Biblionet la nivel naţional se va desfăşura pe o perioadă de 5 ani şi vor beneficia de el peste 1500 de biblioteci publice din România.

Persoane de contact:

Cons. Apostol Jan

Funcţionar Bică Nicolae

Înv. Botezatu Sanda

Prof. Dumitrescu Elena

Pr. Dumitru Nicuşor

Dr. Mihalache  Anemona

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează