Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vrei sa te faci actor? Curs de actorie de film la Fundatia Calea Victoriei

0

Fundatia Calea Victoriei va invita, din 21 aprilie, la un Curs de actorie de film in 10 intalniri, sustinut de Gheorghe Preda, regizor si profesor doctor al UNATC, cu o vasta si variata experienta in lumea filmului si a televiziunii.

In ultima perioada, regizorii de film si producatorii de sitcomuri si seriale de televiziune au fost foarte interesati de actorii neprofesionisti. Nu trebuie neaparat sa fi terminat o facultate de profil pentru a juca intr-o productie de acest nivel. E necesar sa ai expresivitate si spontaneitate in raport cu partenerii si cu aparatul de filmat.

Cu asta se ocupa cursul nostru. Educa elementar pe cei care isi imagineaza ca ar putea juca in filme si seriale de televiziune.

Exercitiile vor fi doar practice si vor consta in simulari ale procesului de filmare. Vom lucra cu fragmente de scenarii din filme sau seriale consacrate pe care le vom filma, analizind apoi prestatiile cursantilor nostri.

Urmarim ca persoana care parcurge cursul nostru, indiferent de profesia sau de gradul sau de educatie, sa fie mai spontan si sa-si dezvolte expresivitatea corporala si emotionala.

Temele celor 10 intalniri vor fi:

1. Improvizatia in actoria de film. (I)

Vom stabili cupluri de cite doi cursanti si ii vom filma improvizind pe o tema data. De exemplu : un barbat se intilneste cu o femeie intr-un loc public. Cei doi se cunosc superficial de ceva vreme. Barbatul ar vrea sa se mai vada cu femeia respectiva. Ce face ? Ce spune ? Cum se rezolva situatia.

2. Improvizatia in actoria de film. Exercitii filmate. (II)

3. Improvizatia in actoria de film. Exercitii filmate. (III).

4. Regizarea si filmarea unui fragment dintr-un scenariu de film cunoscut. Cu doua personaje. (I)

Vom practica exercitiul cu doi cursanti pronind de la un scenariu de film romanesc sau strain. Vom pune personajele intr-o situatie credibila si le vom explica motivatiile lor interioare care le imping la un anumit comportament. Le vom explica relatia pe care trebuie s-o aiba in scena respectiva. Le vom filma in diverse tipuri de incadrari.

5. Regizarea si filmarea unui fragment de scenariu de film cunoscut. Cu doua personaje (II)

6. Regizarea si filmarea unui fragment de scenariu de film cunoscut. Cu trei personaje. (I)

Vom practica exercitiul cu trei cursanti pronind de la un scenariu de film romanesc sau strain. Vom pune personajele intr-o situatie credibila si le vom explica motivatiile lor interioare care le imping la un anumit comportament. Le vom filma in diverse tipuri de incadrari.

7. Regizarea si filmarea unui fragment de scenariu de film cunoscut. Cu trei personaje (II).

8. Teme specifice de actorie de film. Deplasarea in spatiu.

Exigentele pe care le presupune o astfel de situatie regizorala. Motivatia personajului. Scopul deplasarii. Punct de plecare, punct de sosire. Ce se intimpla pe parcurs.

9. Teme specifice de actorie de film. Filmarea la prim plan.

Prim planul a fost intotdeauna punctul de rezistenta al unui actor de film. Orice exagerare si orice neadevar devin dizgratioase tocmai prin faptul ca aparatul este atat de apropiat de fata ta. Despre dozarea efectelor si psihologie. De ce facem asta, cum o simtim, cum se vede pe film.

10. Recapitulare. Realizarea de scurte filme de 3, 4 minute, intr-un singur cadru, la care sa participe toti cursantii.

Lector: Gheorghe Preda

Data incepere: UPDATE, 5 MAI 2011 21 Aprilie 2011; ora curs: 18.30

Numar ateliere: 10; frecventa: saptamanal

Varsta minima: 16 ani; Numar maxim persoane: 12

Cost: 500 lei

Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3

Inscriere la contact@victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.