Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vezi cum se face mestesugul si apoi trimite propunerea ta pentru concursul “Creeaza obiecte mestesukare” (video inclus)

0

Se apropie termenul-limita de primire a propunerilor voastre pentru concursul “Creeaza obiecte mestesukare”.

 

Asteptam de la voi idei de obiecte care le pot fi de folos mestesugarilor romi – obiecte cat mai utile, adaptate la nevoile oamenilor de astazi. Pot fi obiecte care sa solicite un singur mestesug, sau o impletire de mestesuguri. Nu excludem folosirea altor tehnici si tehnologii, insa acestea trebuie sa fie cat mai simple si cat mai ieftine. Puteti sa veniti cu o propunere sau cu mai multe.

 

Nu in ultimul rand, trebuie sa stiti ca vom produce toate ideile plauzibile care vor fi propuse, nu doar pe cele castigatoare. Speram sa organizam o expozitie cu toate acestea, iar autorul fiecarei idei executate va primi obiectul gandit.

18 -20 aprilie23-24 aprilie, intre 9:00 si 16:30- Depunerea schitelor la sediul KCMC, Str. Lt. Av. Marcel Andreescu, nr.15

23 aprilie- Depunerea schitelor la Universitatea de Arhitectura “Ion Mincu” (pentru studentii universitatii)- între10.30 și 12.30 în atelierul T3

25 aprilie-11 mai- Jurizarea schitelor

14 mai- Anuntarea si premierea castigatorilor

—-

 

Pentru cei care nu au fost la workshopuri, ori au fost, dar vor să-și reamintească ce presupun meșteșugurile rome, în continuare o scurtă sinteză:

Prelucrarea fierului. Fierarii

 

Prelucrare fierului se realizează la rece, prin ciocănire, fie la cald, procedeu denumit și “fierbere” a fierului. În oricare dintre cazuri, prelucrarea fierului presupune foarte mult efort fizic.

Prelucrarea fierului cuprinde: fierăria propriu-zisă, potcovăria și feroneria (prelucrarea artistică a fierului).

În mod tradițional, fierarii lucrează:  unelte agricole: potcoave, sape, greble; obiecte de uz comun: cuțite, dălți, ciocane, topoare; elemente de fier pentru construcții și instalații: fiare de moară, lanțuri, încuietori; obiecte de lăcătușerie: lacăte, balamale, chei; feronerie: grătare, grilaje, ancadramente de uși și ferestre, porți.

Uneltele dintr-un atelier de fierărie sunt: nicovală, foale, unelte de suflat în foc, vatra de foc sau cuptorul de pământ, ciocan, daltă, clești.

Ce am facut noi până acum: suporturi din potcoave: pentru sticlă, pentru lumânare, pentru flori; ustensile pentru șemineu, pat și oglindă din fier forjat.

Cum se face o potcoava (video)

Prelucrarea cuprului. Căldărarii

Căldararii se ocupă cu prelucrarea cuprului (aramei) și a alamei  (cupru+zinc).

Căldărarii confecționează în mod tradițional: vase de uz familial: alambicuri – cazane mari de fiert țuica, găleți de apă, țevi, căldări de mămăligă, tigăi, căni, oale, ibrice; vase pentru ritualuri: cristelnițe pentru botez, pocalul bisericesc.

Produsele căldărarilor sunt realizate prin modelarea metalului cu ajutorul tehnicilor dedicate: tăiere, încovoiere, ciocănire, perforare, incizie, lustruire.

Pentru rezistență, materialul se ciocănește de foarte multe ori (de ordinul miilor, de exemplu pentru un ibric este nevoie de peste 4000 de bătăi de ciocan).

Ce am facut noi până acum: scrumiera de buzunar, discul pentru grătar

Cum se face un ibric din cupru (video)

Prelucrarea aluminiului. Ceaunarii.

Ceaunarii prelucrează aluminiul, pe care îl topesc și îl toarnă în forme confecționate tot de ei.

În mod traditional, ceaunarii lucrează ceaune, forme pentru prăjituri, tuciuri, tigăi, oale, alte recipiente pentru gătit.

Cum se face un ceaun (video)

Prelucrarea tablei. Gaborii.

 

În mod tradițional, gaborii se ocupă cu tinichigeria și construcția de case.

În mod tradițional, gaborii confecționează  burlane, jgheaburi, cupole de biserici, acoperișuri din tablă zincată sau cupru- practic întreg sistemul pluvial.

Mai nou: pâlnii de diverse mărimi și forme, lampadare, căldări și cazane, burlane pentru hote și diverse accesorii decorative.

Prelucrarea argintului. Argintarii.

Vibrația lucrului cu mâna oferă obiectelor unicitatea de negăsit în obiectele de serie.

Cea mai răspândită metodă: modelarea în relief prin ciocănire.

Argintarii confecționeaza în mod tradițional: bijuterii: cercei, inele, verighete, agrafe;  accesorii: nasturi, butoni, obiecte de uz casnic: tacâmuri de argint, solnițe; obiecte religioase: candele, cristelnițe, arme (săbii)

Cum se face un inel din argint (video)

Prelucrarea lemnului. Rudarii

Rudarii lucrează în lemn de esență moale (salcie, plop negru, tei), dar și în paltin, frasin, arin alb, prun, cireș, păr.

Rudarii confecționează în mod tradițional: blide, linguri, cupe, platouri, mobilier (mese, scaune, dulapuri, cufere, leagăne)

Cum se face un bol de lemn (video)

Cum se face o lingură de lemn (video)

Împletitul nuielelor. Împletitorii.

Împletitorii prelucrează trestia, papura, răchita sau nuielele de alun.

Înainte de a începe împletitul propriu-zis, se călesc la foc nuielele (se udă și se trec prin foc  succesiv de câteva ori), apoi se decojesc/ se taie fâșii cu cuțitul.

Cum se face un cos de nuiele (video)

Prelucrarea pieilor. Hamurarii.

Prelucreaza în special pielea de porc sau vițel pentru a confecționa hamuri, bice, curele, brâuri, brățări.

Mai nou, folosesc și piei tăbăcite, respectiv, vopsite în ateliere specializate. Datorită acestei schimbări, gama de produse manufacturate de aceștia a cunoscut o substanțială îmbogățire, calitativă și cantitativă.

Obiecte făcute de noi până acum: geantă Ipad, penar, suport mouse.

Cum se face o curea de piele (video)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.