Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vernisajul expoziţiei foto-documentare „Syria şi Dacia în antichitate”

0

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă deschiderea expoziţiei temporare foto-documentară Syria şi Dacia în Antichitate”. Vernisajul expoziţiei are loc în data de 20 aprilie 2011, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12. Expoziţia Syria şi Dacia în Antichitate” este realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Arabe Siriene la Bucureşti, marcând deopotrivă una dintre cele mai recente descoperiri arheologice din România, dar şi celebrarea Zilei Naţionale a Siriei.  Expoziţia a beneficiat de sponsorizarea oferită de Grup Transilvae.

Expoziţia este vernisată în prezenţa oficialilor Ambasadei Republicii Siriene la Bucureşti, ai conducerii Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi ai Muzeului Naţional de Istorie a României.

Syria şi Dacia în Antichitate” este o expoziţie foto-documentară care propune ilustrarea celor mai importante monumente antice care poartă amprenta prezenţei comunităţilor antice siriene din Dacia Romană, respectiv a celor mai reprezentative monumente ale Palmyrei —ca de exemplu edificiile ce păstrează mărturii referitoare la unele personaje trăitoare în Dacia—, structuri care stau mărturie a acestei inedite istorii comune. Cu alte cuvinte o sugestie de comparaţie vizuală între „patria mamă” Palmyra şi oraşele romane din Dacia unde au existat importante comunităţi siriene antice (Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Tibiscum, Porolissum), un dialog cultural între cea mai estică provincie „europeană” şi cea mai estică provincie „orientală” a Romei. Începuturile acestei istorii comune se plasează în primele decenii ale sec. II p. Chr., în vremea împăraţilor Traian şi Hadrian, fiind vorba de prima atestare a militarilor palmyreni în cadrul armatei romane, informaţie cuprinsă de diplomele militare descoperite în Dacia, datate în anii 120 şi 126 p. Chr. De cealaltă parte, două inscripţii descoperite la Palmyra onorează doi prefecţi ai palmyrenilor de la Porolissum. Asemenea menţiuni epigrafe arată că arcaşii staţionaţi în Dacia păstrau legătura cu zona de unde fuseseră recrutaţi, dar şi faptul că palmyrenii incluşi în structurile armatei romane îşi păstrau conducătorii militari proprii, având un statut aparte la nivelul Imperiului Roman.

În colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României se păstrează o serie de bunuri culturale care stau mărturie asupra legăturilor care au existat între provinciile Syria şi Dacia, în special în cursul secolului II p. Chr. Între acestea se disting scenele de pe Columna lui Traian care înfăţişează participarea arcaşilor palmyreni la campaniile dacice, dar şi o serie de inscripţii şi piese arhitectonice provenind dintr-o serie de situri arheologice de epocă romană din cuprinsul provinciei Dacia. Cercetări arheologice recente efectuate la Ulpia Traiana Sarmizegetusa au dus la descoperirea unui templu dedicat uneia dintre triadele de divinităţi palmyrene (dintre care sunt atestaţi prin trei inscripţii zeii Malagbel şi  Iarhibol) .

Toate aceste descoperiri, din cuprinsul fostelor provincii romane Syria şi Dacia, confirmă textele literare şi sursele epigrafice care atestă elemente comune —deopotrivă în plan militar, prin trupele deplasate pe diverse fronturi, dar şi de ordin economic, prin negustorii de origine siriană— între cele două spaţii de graniţă în timpul Principatului, perioada de apogeu a Imperiului Roman.

Prin intermediul acestui demers expoziţional, organizatorii şi-au propus să supună atenţiei publicului legăturile la marile distanţă care au existat în Antichitate între diversele provincii şi aşezări ale Imperiului Roman, sugerând o perspectivă nouă pentru studiul şi înţelegerea identităţilor locale şi sinteza lor în forma unor valori globale definitorii pentru civilizaţia romană, aflată la sorgintea celei europene, care la rândul său a promovat un dialog multi-cultural de-a lungul secolelor.

Pe parcursul expoziţiei vor fi organizate o serie de conferinţe asociate temei acesteia. Calendarul organizării acestora fi anunţat până la finele lunii aprilie, publicul fiind invitat să participe. Expoziţia Syria şi Dacia în Antichitate” va fi deschisă în perioada 20 aprilie – 22 mai 2011, putând fi vizitată de miercuri până duminică între orele 1000–1800.

Pentru detalii vezii: http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR/377004590437, http://twitter.com/MNIR_

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.