Vernisajul expoziţiei „Ceramica 2012”

0

Galeria Orizont vă aşteaptă, marţi,  ora 17.00,  la vernisajul expoziţiei „Ceramica 2012”. Evenimentul este organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Arte Decorative.

Expun:

Anamaria Ariciu (Alba Iulia); Gheorghe Crãciun,  Iudita Crãciun (Baia Mare); Bianca Boeroiu, Cristina Bolborea, Adela Bonaţ, Gherghina Costea, Georgiana Cozma, Romana Mateiaş, Nicolae Moldovan, Aniela Ovadiuc,  Gheorghe Tiutin, Lucian Ţãran, Iulian Vârtopeanu (Bucureşti); Koncz-Munich Andras, Andra Bãban, Mihaela Giura, Ernest Palko, Titu Toncian (Cluj); Diana Andreescu (Timişoara); Vlad Basarab (USA)

Curatori: Georgiana Cozma, Romana Mateiaş, Aniela Ovadiuc

Critic de artă:  Mihai Plămădeală

Tendinţele artei ceramice contemporane româneşti sunt de a eluda din discurs orice latură, dimensiune ori valenţă posibil funcţională. Mai mult decât atât, lucrările abstracte sau cele (dominate de forme) fanteziste tind să se interfereze cu sculptura, iar cele figurative cu instalaţia, eventual sub egida tehnicilor mixed media. Când vorbesc despre funcţional, mă refer nu la arta funcţională, ci mai degrabă la funcţionalitatea artei, în sensul potenţării reciproce a esteticului cu determinantele funcţionale. 

                Vasul, obiectul de podoabă ori de iluminare se pot apropia periculos de mult de kitsch sau gadget, în timp ce artefactul fără valoare de întrebuinţare riscă să moară prin colţuri de încăpere şi să devină platformă pentru praf. Un discurs farfuridian ar afirma, fără doar şi poate, că din această dilemă nu putem ieşi. Ceramiştii sunt însă de altă părere.

                O radiografie realizată în anul 2012 indică fidel ruta de dezvoltare a ceramicii noastre. Bucureştiul şi Clujul (ca centre) mizează cu predilecţie pe latura artistică, non-butaforică. Decorativismul tinde să treacă în subsidiar, de multe ori în favoarea dimensiunii conceptuale. Discursul de susţinere al proiectelor, adesea experimentale, este solid, iar artefactul ceramic va stimula analiza, ridicând întrebări uneori inconfortabile, în locul răspunsurilor de natură delectivă.

                Expoziţia „Ceramica 2012” reflectă, fără nici o pretenţie de exhaustivitate, starea de fapt semnalată anterior. Principalele atribute ar fi diversitatea, ineditul şi originalitatea. Faptul că ceramiştii români sunt activi şi că răspund la convocări de participare, că aria de selecţie este generoasă, iar criteriile strict valorice, nu înseamnă nimic altceva decât că nivelul artistic este ridicat şi argumentele pentru achiziţii sunt deocamdată în favoarea beneficiarului.

Mihai Plămădeală, critic de artă

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 09 – 19 octombrie 2012

Galeria  Orizont

B-dul Nicolae Bãlcescu, nr. 34 A, Bucureşti

Uniunea Artiştilor Plastici din România

www.uap.ro

www.galeria-orizont.blogspot.ro

Program:

Luni – vineri: 11.00-19.00

sâmbătă –duminică: închis

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.