Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vernisajul expozitiei „AM FOST ATAT DE PUTINI SI ATAT DE MULTI AM RAMAS”

0

Fundatia ERSTE si tranzit.ro au placerea de a va invita la vernisajul expozitiei „AM FOST ATAT DE PUTINI SI ATAT DE MULTI AM RAMAS”, care prezinta sapte proiecte ale artistilor Anca Benera si Arnold Estefan.

Cu o prezenta individuala pe scena de arta din Romania si internationala de cel putin un deceniu, Anca Benera si Arnold Estefan au inceput sa lucreze impreuna din 2010. „Am fost atat de putini si atat de multi am ramas” este prima lor expozitie personala in Bucuresti.  Expozitia face parte din programul „Fictiune, retorica si fapte”, dezvoltat de tranzit.ro in 2012-2013.

Vernisajul expozitiei are loc  vineri, 5 aprilie 2013 incepand cu  orele 19:00. Expozitia va fi deschisa in perioada 5 aprilie – 5 iunie 2013 si poate fi vizitata miercuri pana vineri, intre orele 15:00-19:00

La vernisaj cei doi artisti vor performa „Pacta sunt servanda”, capitolul „Fekete március 1990/ Martie negru 1990” iar in premiera performance-ul va include un nou capitol, dedicat Republicii Moldova si performat de catre Serghei Chiviriga si Diana Gheorghita.

 

Afis_am fost atat de multi

AM FOST ATÂT DE PUȚINI ŞI ATÂT DE MULȚI AM RĂMAS
Anca Benera & Arnold Estefan
tranzit.ro/ Bucureşti, Str. Gazelei nr. 44, sector 4
5 aprilie – 5 iunie 2013
Vernisaj: vineri, 5 aprilie 2013, orele 19:00
De la orele 19:30 – performance: „Pacta sunt servanda“

 

În 2013, prețul aurului cu livrare în aprilie a urcat la bursa de mărfuri din New York cu 0,9% după ce programul destinat salvării Ciprului, care include o taxă aplicabilă depozitelor bancare, a agitat piețele financiare. În 1916-1917, 93,4 tone de aur din tezaurul românesc au fost transferate spre păstrare în Rusia, de unde nu s-au mai întors. Pe baza unui contract din 1935, România are o creanță față de statul german care astăzi valorează câteva miliarde de euro. Cuba datorează României 1,2 miliarde de dolari americani (conform conversiei făcută din ruble transferabile). Viktor Orban trimite scrisori personalizate cetățenilor români de etnie maghiară pentru a câştiga mai multe voturi. În 19 şi 20 martie 1990, la Târgu-Mureş au avut loc ciocniri de stradă între etnicii români şi cei maghiari, soldate cu mai multe sute de victime. În prezent Rusia evită subiectul tezaurului, Cuba invocă întrajutorarea statelor (foste) socialiste iar Germania e ocupată cu recuperarea datoriilor Ciprului.

Câteva dintre fundamentele statului-națiune, cum ar fi politica economică şi politica externă sunt astăzi puse sub semnul întrebării de globalizarea accelerată, foruri decizionale supra-naționale sau imigrație. În acelaşi timp asistăm la un reviriment al națiunii, accentuată în trăsăturile sale, adesea pre-moderne, etnice, religioase sau lingvistice.

Anca Benera şi Arnold Estefan analizează statul-națiune acolo unde acesta atinge limita ficționalității; ei se folosesc de cadrele rigide şi aparent imuabile pe care acesta le-a creat pentru a se auto-legitima (aparatul legislativ, limba, istoria) şi le iau în litera lor, subliniindu-le astfel limitele, date de caracterul lor formal şi determinat. Cei doi artişti cercetează documente, tratate, declarații oficiale, reflecții în media, ani şi fapte, statistici, acorduri, renegocieri, descifrând în acestea propaganda, reamintind promisiunile uitate, punând față în față, în oglindă, versiunile contradictorii, împingând până la extrem consecințele lor logice.

Expoziția „Am fost atât de puțini şi atât de mulți am rămas” prezintă şapte proiecte, dintre care trei mai vechi, dar în versiuni extinse sau adaptate şi patru noi, produse cu ocazia expoziției. Lucrarea care dă şi titlul expoziției este realizată sub forma unei instalații monumentale şi în acelaşi timp efemere, formând un cadru pentru toate celelalte lucrări. „Am fost atât de puțini şi atât de mulți am rămas”, împreună cu o altă lucrare prezentată tot ca o instalație, „Isa, por ës homou vogymuk / Într-adevăr, suntem praf şi cenuşă”, un memento mori subtil şi ludic, crează o contrapondere materială puternică pentru lucrările conceptuale, de exemplu „Raport de due diligence” sau „Acord bilateral”, care testează posibilitățile legii şi aparentul caracter democratic al acesteia.  Cu un amestec de detaşare aproape ştiințifică, precizie estetică şi ironie, Anca Benera şi Arnold Estefan aduc în prim-plan subiectele nicicând epuizate ale zilei, oferindu-le ca puncte de plecare pentru dezbateri mai ample, la care fiecare dintre noi poate participa.

La vernisaj cei doi artişti vor performa „Pacta sunt servanda”, capitolul „Fekete március1990/ Martie negru 1990” iar în premieră performance-ul va include un nou capitol, dedicat Republicii Moldova şi performat de către Serghei Chivirigă şi Diana Gheorghiță.

Cu o prezență individuală pe scena de artă din România şi internațională de cel puțin un deceniu, Anca Benera şi Arnold Estefan au început să lucreze împreună din 2010. „Am fost atât de puțini şi atât de mulți am rămas” este prima lor expoziție personală în Bucureşti.

 

Asistență expoziție: Julia Schulze
Design grafic: Palier Design, Arnold Estefan
Curator: Raluca Voinea
Mulțumiri speciale: Ekaterina Degot,Viktor Bondarenko, Vlad Morariu, Igor Mocanu, Marius Rădoi, Vlad Basalici, Anna Florea, Simion Constantin, Vasile Ernu.

Expoziția face parte din programul „Ficțiune, retorică şi fapte”, dezvoltat de tranzit.ro în 2012-2013.

Program de vizitare: de miercuri până vineri, între orele 15:00-19:00.
Informații presă: office.ro@tranzit.org

http://ro.tranzit.org

Fundația ERSTE este partener principal al tranzit.ro.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.