Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vânătoarea de Comori Urbane?

0

Ed4Lead organizează vânătoarea de Comori Urbană 

Educaţia urbană în şcolile de masă este una dintre soluţiile importante de cunoaştere, păstrare şi dezvoltare a patrimoniului cultural al Bucureştilor.

Propunem în cele ce urmează o modalitate concretă prin care copiii şi adolescenţii noştri să ia contact cu valorile Capitalei, să simtă plăcerea descoperirii unui alt oraş, dincolo de toate neajunsurile societăţii de consum contemporane, să păstreze peste timp această plăcere şi să o poată regăsi şi mai târziu, în perioada adultă de viitor cetăţean al oraşului. Este vorba de jocul de vânătoare de comori urbane, cu toate variantele lui dezvoltate până acum: Treasure Hunt, Scavanger Hunt sau Urban Quest, City Chase, Urban Challenge, Amazing Race.

Obiective specifice:

  • Promovarea şi încurajarea activităţilor în echipă
  • Cuprinderea elevilor într-o formă de educaţie extracuriculară
  • Dezvoltarea unor parteneriate educaţionale cu instituţii de acelaşi profil şi cu principalii factori locali educativi
  • Creşterea atractivităţii învăţării prin descoperire
  • Promovarea valorilor comunităţii locale

 

Începi să „vezi” lucruri

Jocurile de tipul vânători de comori, mai ales acelea care presupun formatul de echipă, care se desfăşoară într-un spaţiu public, sunt exerciţii amuzante de lucru cu ceilalţi, de conştientizare a mediului înconjurător. Prin intermediul lor copiii pot afla lucruri noi despre ei, despre prieteni şi coechipieri, îşi dezvoltă capacitatea de a vedea şi observa lucruri pe lângă care în mod normal treci indiferent în vieţile noastre aglomerate.

Deoarece există o varietate de provocări, iar echipa este formată din personalităţi diferite, vânătoarea de comori poate fi un excelent mod de construcţie a echipei. Lucrând împreună şi discutând fiecare indiciu se permite echipelor rezolvări mai eficiente. O parte a experienţei de învăţare este despre membrii echipei tale, o altă parte este despre povestea oraşului şi, în final, fiecare dintre noi pot învăța despre noi înşine -probabil adevărata comoară descoperită.

 

Vânătoarea de comori în Parcul Carol

Elevii vor fi împărţiţi în grupe de 3-4 şi primesc în plic o serie de sarcini care presupun atingerea unor obiective specifice parcului: Arenele Romane, Mausoleul, Monumentul Eroului Necunoscut, Observatorul Astronomic, Biserica Cuţitul de Argint, Muzeul Naţional Tehnic Dimitrie Leonida.

Elevii sunt stimulaţi să observe cu atenţie detalii legate de informaţiile de pe monumentul, tipul de construcţie, amplasament, panoramă, culori, efect, natură etc. În urma realizării sarcinilor, copiii primesc indicii care, în final, îi conduc către descoperirea comorii.

De pildă, elevii au de observat din câte arce e format mausoleul, dar și de discutat cu soldații aflați la paza Monumentului Eroului Necunoscut pentru a afla numele regimentului din care fac parte. Au de numărat copacii de pe insula de la Podul lui Gogu Constantinescu și de stabilit la ce interval orar bate ceasul de la Fântâna cu Zodiac.

Fiecare sarcină greșită este penalizată cu o întârziere de 10 minute de predare a indiciilor care conduceau la comoară. Câștigătorii, dar și participanții primesc diplome si premii speciale. De asemenea, profesorii însoțitori.

Proiectul vânătorii de comori din Parcul Carol a fost conceput pentru săptămâna 1-5 aprilie „Să ştii mai multe, să fii mai bun! „ din cadrul școlilor generale, însă se pot realiza evenimente şi pentru alte perioade ale anului, în funcţie de disponibilitatea şcolilor sau a copiilor.

Ca şi preferinţă se va alege una dintre zilele de joi, vineri, sâmbătă sau duminică pentru punerea în joc a vânătorii. Programarea este necesară cu minim 2 săptămâni înainte de realizarea evenimentului. Durata maximă a unui joc este de 2-3 ore ( dacă jocul începe la ora prânzului, finalul acestuia va fi înainte de ora 16 din ziua respectivă).

Participanții eligibili pentru această variantă de vânătoare de comori urbane sunt copiii claselor a III-a până la clasa a VI-a din şcoala generală. Modelul acestui joc a fost construit special pentru această grupă de vârstă, fiind mult prea complex pentru cei aflați sub acest interval şi mult prea simplu pentru copiii mai mari, aceștia riscând să îşi piardă repede interesul.Pentru o singură sesiune de joc este necesar un grup de minim 15 si maxim 30 de participanți. Pentru grupuri mai mari se pot organiza sesiuni multiple cu participanții împărţiţi în mai multe echipe.

Pentru înscriere vă rugăm să ne contactaţi pe adresa:

Sofia Ungureanu

sofia.ungureanu@ed4lead.ro sau la

numărul de telefon: 0786921473.

comoara

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.