„Văcărești va fi unul dintre proiectele mondiale inovative și de pionierat în domeniul zonelor umede urbane”

0

3 februarie, Ziua Mondială a Zonelor Umede

 

„Văcărești va fi unul dintre proiectele mondiale inovative și de pionierat în domeniul zonelor umede urbane” T. Salathe, RAMSAR Senior Adviser for Europe, Conferința Internațională RAMSAR, COP 11, București, 2012.  

SDD_Parcul Natural Vacaresti_5

De Ziua Mondială a Zonelor Umede, 2 februarie 2014, Parcul Natural Văcăresti, o veritabilă zonă umedă situată în cea mai poluată capitală a Uniunii Europene, se degradează vizibil, sub ochii indiferenți ai autorităților locale, așteptând să primească statutul de arie protejată. Grupul de inițiativă pentru Parcul Natural Văcărești*  solicită autorităților responsabile (Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Primăriei Municipiului București) asigurarea controlului în zonă în vederea protejării ecosistemului și grăbirea procesului de clasare a zonei ca arie protejată. 

Parcul Natural Văcărești, oaza de natură veritabilă din sudul Bucureștiului, aniversează Ziua Mondială a Zonelor Umede. Zona conține principalele caracteristici pentru a fi declarată de către autorități arie protejată și zonă umedă afiliată RAMSAR. În ultimii 20 de ani, pe arealul proiectului hidrotehnic, început de către regimul Ceaușescu, s-a dezvoltat un ecosistem umed alimentat de izvoare naturale, care adăpostește o mare diversitate de faună și floră. Cu un potențial extraordinar, peisagistic, științific și de agrement,  zona poate deveni un muzeu viu pentru locuitorii și turiștii Bucureștiului, oglinda verde-albastră a unui oraș sufocat de betoane și asfalt, echivalentul unui metru pătrat în plus de spațiu verde pentru fiecare locuitor al capitalei.

Din nefericire, zona resimte anual (mai ales în anotimpul rece) indiferența autorităților. Locul, considerat de către mulți (din păcate și de către autorități) un no man’s land, a devenit un magnet pentru braconierii de toate felurile. Anual, zeci de copaci sunt tăiați devenind  lemne de foc, sute de păsări sunt prinse în capcane, peștii sunt braconați cu plase sau curent electric, iar cu regularitate sunt declanșate incendii de vegetație, fie voit, fie accidental. Mai mult decât atât, în lipsa unor intervenții clare și ferme din partea autorităților municipale sau ale Gărzii Naționale de Mediu, Parcul Natural Văcărești riscă să devină o veritabilă groapă de gunoi pentru agenții economici din zonă.

SDD_Parcul Natural Vacaresti_4

Toate acestea în condițiile în care majoritatea capitalelor europene au dezvoltat în ultimii ani strategii riguroase de protecție a biodiversității, și-au reorientat un segment consistent din investițiile civile către natură și au desemnat zeci de arii protejate urbane, legând în acest fel în mod armonios viața naturii de viața orașului. Astfel, Praga numară 88 de arii protejate urbane, Varșovia 13, Belgrad două, Budapesta cinci, și Sofia un parc natural, ca să amintim numai situația capitalelor din regiune. Mai mult decât atât, o componentă importantă a strategiilor de dezvoltare a marilor capitale o reprezintă investiția în zone umede urbane (stormwater parks, wetlands centers ), care pe langă funcția ecologică biodiversă și de agrement reprezintă soluții inovative sustenabile de strângere, epurare și stocare a apei.

Prin intermediul Parcului Natural Văcărești, autoritățile naționale de protecție a mediului, alături de municipalitatea orașului București, oraș aflat pe ultimile locuri în Uniunea Europeană la capitolul spațiu verde și proiecte de protecția mediului, are posibilitatea să ofere cetățenilor primul Parc Natural Urban, un puternic centru de cercetare, educație, conservare și recreere, un adevărat showroom al Deltei Dunării în capitala țării. 

SDD_Parcul Natural Vacaresti_1

În actualul context, Grupul de inițiativă pentru Parcul Natural Văcărești solicită autorităților responsabile (Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Primăriei Sectorului 4 și Primăriei Municipiului București) să grăbească procedurile legale de protejare a zonei. Solicităm instituțiilor amintite controlul riguros al braconajului, incendiilor și al abandonării gunoaielor în zonă și le reamintim că aria se află în proces de clasare existând astfel, obligația legală din partea acestora de a interveni ori de câte ori legile de protecție a mediului sunt încălcate. Le aducem la cunoștință că pe lângă demersul nostru și Academia Română, prin intermediul Comisiei Monumentelor Naturii, a solicitat în mod expres autorităților menționate finalizarea procedurilor de clasare a zonei și de transformare a sa în arie protejată.

În final, reamintim autorităților competente principiul care stă la baza Strategiei Europene pentru Biodiversitate 2020 – „Asigurarea biodiversității urbane este crucială pentru viața orașelor europene!” – și ne exprimam încrederea, alături de T. Salathe – RAMSAR Senior adviser for Europe, că Parcul Natural Văcărești „va fi unul dintre proiectele mondiale inovative și de pionierat în domeniul zonelor umede urbane”. 

* Grupul de inițiativă pentru Parcul Natural Văcărești este alcătuit din Asociațiile Ecopolis, Kogayon, Salvați Dunărea și Delta și are sprijinul revistei National Geographic Romania. În anul 2013, după primirea avizului pozitiv din partea Academiei Române, Grupul de inițiativă a demarat procedura de obținere a statutului de arie protejată – Categoria V – IUCN

SDD_Parcul Natural Vacaresti_2

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.