Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Universitatea din București deschide ediția a treia a Școlii de Vară Grupuri de Risc şi Servicii Sociale de Suport

0

Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (SAS), organizează în perioada 24 – 31 iulie 2011, în București, cea de-a treia ediție a Şcolii de Vară “Grupuri de Risc şi Servicii Sociale de Suport”. Proiectul are ca scop educarea si formarea de specialiști care să lucreze cu grupurile marginalizate în vederea integrării acestora în societate. În cadrul Școlii de Vară  participanții studiază îndeaproape problematica discriminării si modele de lucru bazate pe evidente stiintifice, atât la nivel teoretic dar mai ales prin acțiuni de teren care vizează interacțiune directă cu grupurile vulnerabile.

Proiectul este dezvoltat în parteneriat cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), organizațiile membre şi partenere ale Rețelei Române de Reducere a Riscurilor (RHRN), cu asistenţa tehnică şi financiară din partea Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) şi a Institutului pentru o Societate Deschisă (OSI) – Programul de Sănătate pentru Romi (RHP).

Inițiativă unică în România, Școala de Vară are scop educativ și se adresează studenților şi masteranzilor din universitățile de stat şi private din întreaga ţară. Pe parcursul a șapte zile studenții vor avea oportunitatea de a participa la ateliere informative și de a interacționa cu diferite categorii de persoane  aflate în situații de excluziune socială.

“Reușita edițiilor anterioare ale Şcolii de Vară, ne-a determinat să continuăm proiectul și anul acesta. Acum doi ani nu exista un program de şapte zile care să-i ducă pe studenți într-un mediu total diferit de cel academic, să-i pună faţă-n faţă cu aceste realități şi să ii provoace la discuții și acțiune în sprijinul acestor grupuri aflate în situații de excluziune socială. Prin acest proiect avem în vedere educarea și schimbarea atitudinii participanţilor cu privire la persoanele discriminate și formarea de specialişti care să lucreze în viitor cu aceștia.” a declarat Prof. Dr. Marian Preda, Decanul Facultăţii.

Școala de Vară este structurată pe sesiuni teoretice, studii de caz, module de training axate pe tematici cum ar fi: consumul de droguri, sexul comercial și riscurile asociate acestor comportamente, consiliere pre şi post test HIV, programe de tip ambulanţă socială și de tratament substitutiv .  În plus vor fi studiate politicile din domeniul prevenirii şi combaterii consumului şi traficului de droguri, legislația cu privire la drepturilor omului, discriminarea şi politicile anti-discriminare în România. Școala de Vară va fi completată de vizite în teren unde participanții vor avea posibilitatea să se întâlnească cu persoane din grupuri vulnerabile şi marginalizate.
Sesiunile de informare vor fi susținute de către cadre didactice din cadrul Facultății de Sociologie şi Asistenţă Socială, iar activitatea din teren va fi supervizată de către profesioniști din domeniul furnizării de servicii sociale de suport adresate grupurilor vulnerabile. Participanții pot opta fie pentru participarea la acţiuni de teren, fie pentru vizitarea unor servicii specializate de schimb de seringi şi de tratament substitutiv adresate consumatorilor de droguri injectabile, persoanelor care practică sexul comercial, persoanelor seropozitive sau celor aflate în detenţie.

Pentru cei 25 de participanți selectați, organizatorii vor suporta costurile de transport și cazare. La finalul programului vor fi acordate diplome de participare.

 

Implicarea activă a Universității din Bucureşti, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială în activități de promovare a incluziunii sociale  a fost marcată anul acesta prin obţinerea  unei distincţii internaționale în cadrul Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2011.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.