Ultimele zile de înscriere pentru școala de vară “Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”

0

În perioada 25 august – 3 septembrie 2016, Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană organizează școala de vară “Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” adresată studenților din următoarele domenii: arhitectură, urbanism, peisagistică, sociologie, antropologie, istorie, etnografie, istoria artei. Tema școlii constă în realizarea unor planuri de revitalizare a monumentelor arhitecturale din Geoparcul Platoul Mehedinți de către echipe multidisciplinare, sub îndrumarea unei echipe interdisciplinare (arhitecți, etnografi, manageri culturali).

inscriere_scoala_vara

Geoparcul Platoul Mehedinți este cunoscut în special datorită patrimoniului natural, însă aici descoperim un patrimoniu cultural impresionant: biserici din secolul XVIII, mărturie a valorilor spirituale ale acestei zone, locuințe tradiționale păstrate ca acum 100 de ani și simboluri populare ce împodobesc prispele și porțile caselor. Potențialul patrimoniului cultural și arhitectural poate fi înțeles prin parcurgerea studiului de caz realizat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană  în 2014: http://www.arhitectura-gpmh.ro/Content/raport_site.pdf

În acest context, școala de vară le va oferi participanților oportunitatea de a se implica activ în cercetarea patrimoniului cultural, în ateliere cu privire la modalitățile de protejare și valorificare a monumentelor, dar și în înțelegerea comunităților rurale prin interacțiunile cu localnicii.

ACTIVITĂȚI: 

  • Cercetarea stării actuale a monumentelor;
  • Documentarea vizuală a monumentelor (schițe, desene, fotografii);
  • Interviuri cu localnicii;
  • Prelucrarea și analizarea informațiilor culese;
  • Realizarea unor propuneri de revitalizare, în echipe interdisciplinare.
  • Prezentarea ideilor de revitalizare în cadrul a două evenimente organizate în Drobeta-Turnu Severin și București;

Studenții sunt invitați să completeze formularul de înscriere până pe 19 august 2016,  iar în cazul studenților la facultățile de arhitectura, urbanism și peisagistică, înscrierea va fi finalizată prin trimiterea portofoliului personal pe adresa office@maieuropean.ro. Candidații selectați vor fi anunțati până pe 20 august 2016.

Organizatorii vor asigura cazarea în cadrul școlii, la o pensiune din comuna Ponoarele, unde se vor desfășura și atelierele. Masa se poate servi, contra cost, în cadrul pensiunii. Cheltuielile de transport vor fi decontate în limita a 150 lei/ persoană, pe baza documentelor justificative. Pentru alte întrebări ne puteți scrie pe adresa office@maieuropean.ro.

Școala de vară face parte din proiectul Trecut pentru viitor. Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți, realizat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.