Ultimele două piese din cadrul Luna Scrie despre Tine

0

Miercuri, 9 mai, ora 19:00, şi joi, 10 mai, ora 18:00, la Spaţiul Platforma (Anexa MNAC) – (Calea Moşilor 62-68, etaj 1) vor avea loc reprezentaţiile ultimelor două piese scrise în cadrul atelierului Scrie despre Tine. Piesele vor fi citite în spectacole lectură de Andreea Bibiri, Cristian Iacob, Tudor Istodor, Ilinca Harnut, Andi Vasluianu şi Ioana Flora.

Cele două texte sunt scrise de Andreea Lupu şi Cosmin Briciu, ca urmare a unui demers antropologic început în anul 2010.

Scriedespretine a venit cu totul neaşteptat. Spre finalul toamnei 2010 lucram împreună cu prietenul şi sociologul Briciu la un documentar despre oamenii de vârsta noastră, cercetam ceea ce am numit “starea de piua” – incapacitatea de a acţiona, de a se responsabiliza a multora dintre noi. Căutând instrumente de investigare, am ajuns la piesa Ich Clown a Verei şi a lui Sorin. Şi după, am fost suficient de curioşi cât să ajungem şi la primul atelier. Şi la al doilea. Şi pe urmă totul a venit firesc. ” (Andreea Lupu)

”Io te-am făcut, io te omor” şi ”La bucatarie şi la mare” sunt două poveşti bazate pe experienţe personale, care tratează temele generaţiei în ”starea de piua”.

În ”Io te-am facut, io te omor” vedem povestea lui Flori, urmarită de-a lungul existenţei sale de vorbele şi reacţiile tatălui, care punctează mereu că Flori nu e ce trebuie. Ca orice părinte care e depăşit de problemele unei generaţii pe care nu o înţelege, tatăl devine o autoritate cu cât mai dezorientată cu atât mai apăsătoare, care face uz de forţă de fiecare dată când nu e capabil să accepte alegerile fiicei  – ”Cât o să mai faci asta Flori, că trece viaţa pe lângă tine? Ce dracului faci? Trezeşte-te Flori, uită-te la tine, că nu mai ai 20 de ani. Ce aştepţi?? Iubire ca la 20 de ani? Iluzii, tată. Uită-te la mine şi la mă-ta. Crezi că io am fost fericit, zi! Tu ai fost fericirea mea tată, şi tu ce faci? Te pierzi în Bucureştiu’ ăla că nici nu ştiu unde stai. Că eşti nebună. Nebună. Şi nu mă asculţi. Când o să fim o familie Flori, zi? Vreau să vii să stăm de vorbă, să-ţi spun de viaţă, tată. Că viaţa nu-i aşa cum crezi tu. Viaţa trece pe lângă tine şi nici n-o vezi mă, Floricico, şi io o să mor. Si mă-ta.” (în distribuţie – Andreea Bibiri, Cristian Iacob, Tudor Istodor, Ilinca Harnut).

În ”La bucătărie şi la mare” vedem cuplul Rareş şi Andreea între aceste două spaţii în care îşi consumă relaţia până la epuizare – bucătăria, refugiu social, şi marea, spaţiu al dinamitării relaţiilor, construcţiilor şi iluziilor. Rareş şi Andreea sunt singuri la părinţi şi sunt împreună de foarte tineri. Sunt fericiţi împreună sau, mai degrabă, nu pot unul fără altul. Rareş şi Andreea nu mai au nevoie de nimeni altcineva. Încearcă orice împreună. Îşi promit că nu vor deveni niciodată ca părinţii lor. Nu se vor blaza. Relaţia, un fel de reper de stabilitate şi pentru prietenii lor, devine o construcţie mai mare decât ei. Rareş si Andreea privesc construcţia asta cum se clatină şi cum cade, încet, sub ochii lor. (În distribuţie: Andi Vasluianu, Ioana Flora, Ilinca Harnut).

Mai multe detalii despre cele două lecturi şi fragmente de text la

scriedespretinetextenoi.wordpress.com/io-te-am-facut-io-te-omor/

scriedespretinetextenoi.wordpress.com/la-bucatarie-si-la-mare/

Pe lângă cele două lecturi, echipa „Scrie despre tine” vă aşteaptă marţi, 8 mai, ora 20:00, la Londophone, unde puteţi vedea spectacolul ”Refuz să cresc. Dacă puteţi face o mică donaţie”, un spectacol de Vera Ion, bazat, ca şi celelalte piese din cadrul atelierului, pe fapte şi întâmplări reale. Mai multe detalii despre acest spectacol aici:

scriedespretinetextenoi.wordpress.com/refuz-sa-cresc-daca-puteti-face-o-mica-donatie/

“Scrie despre tine” este un atelier de dramaturgie în cadrul căruia participanţii dezvoltă piese de teatru pornind de la poveşti şi experiențe personale.  Vă invităm la evenimentele din cadrul ”Luna Scrie despre tine” pentru a vedea primele texte generate in acest atelier – 8 spectacole lectură, două producţii independente de teatru şi un workshop deschis scriedespretinetextenoi.wor​dpress.com

 

 

 

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează