Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Trei argumente ale optimismului

0

Va asteptam la atelierul Trei argumente ale optimismului, unde vom descoperi impreuna ce inseamna optimismul, din perspectiva filozofica si teologica.

Charismaticul lector Nicolae Dragusin, doctorand in filozofie si absolvent in teologie, va invita la o discutie relaxata, in care vom incerca sa definim optimismul si sa intelegem cum putem privi realitatea cu optimism.

In mod corect, optimismul este opus pesimismului. Dar in mod eronat optimismul este definit ca o stare a celor idealisti. Cu alte cuvinte, se spune ca poti fi optimist doar daca te rupi de existenta cotidiana si te retragi in lumea ideala a sperantei sau in lumea ireala a visului.  La fel de incorect este ca optimismul sa fie pus in legatura cu revelatia (ca nucleu al religiei). Dimpotriva, argumentul optimismului poate fi si de natura rationala (ca nucleu al laicismului).

Vom arata ca realitatea este izvorul cel mai fecund al optimismului; nu visul, nu speranta, nu fictiunea, ci insasi realitatea. Dar pentru ca realitatea sa devina temei pentru optimism, se cere ca aceasta sa fie in mod adecvat privita.

Cum putem privi realitatea asa incat aceasta sa nu fie motiv de disperare, de angoasa, de dezgust ci de cel mai fertil optimism? Iata intrebarea la care trei intalniri vor incerca sa aduca un raspuns. Vom observa ca cele trei argumente se afla in stransa legatura.

Temele celor trei ateliere sunt:

1. Neantul si viata. Argumentul rational: ceea ce exista este mai bun decat ceea ce nu exista.

2. Creatia sau nasterea. Argumentul teleologic (unde ratiunea se intalneste cu revelatia): pentru ce exista ceea ce exista?

3. Transfigurarea sau re-nasterea. Argumentul revelational: ceea ce exista este unic si dorit

fundatia calea victoriei

Lector: Nicolae Dragusin

Data incepere: 2 Decembrie 2013; Ora curs: 19:00

Numar ateliere:               3

Frecventa: saptaminal, luni

Cost: 100 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 90 ron

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr 40, etaj 1

Va puteti inscrie la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.