Traseul tematic Oxigen din satele Magura si Pestera

0

Este gata, pentru voi cu ajutorul lor! Traseul tematic Oxigen din satele Magura si Pestera din cadrul proiectului “Micul Ranger in satul de Munte” realizat cu sprijinul Fundatiei pentru Parteneriat si Mol Romania si cu ajutorul partenerilor: Scolile Generale Magura si Pestera, Administratia Parcului National Piatra Craiului, Regia Nationala a Padurilor si Primaria Comunei Moeciu, the Plot iar ca parteneri media: Sapte Seri, Romania pozitiva, EcoMagazin, Green Report, Radio Romania Cultural.

Pestera cu lilieci au fost igienizata cu ajutorul copiilor. Nu doar ca au depus un efort fizic enorm, oferindu-ne ajutorul lor, insa drumurile pe dealurile din Magura si Pestera au fost mult mau usoare prin scurtaturile pe care ni le-au aratat. Acolo copii au primit sepci si tricouri achizitionate prin proiectul Micul Ranger in Satul de Munte – proiect finantat de Mol si Fundatia pentru Parteneriat prin Programul Spatii Verzi.La Pesteracu lilieci am facut igienizare, si amenajarea pesterii pentru vizitare impreuna cu copii. Am vizitat cu copii pestera, si am facut joculete cu teme legate de natura. Copii au fost foarte incantati.

De asemenea, am macarcat traseul tematic, cu simbolul acesteia, oita verde si vesela. Ne-a insotit si dna profesoara Cojanu din Pestera, de la care am aflat ca legenda spune ca pestera se intinde pana sub Piatra Craiului si face legatura intre sate si munte. Am aflat si o noua legenda care spune ca un cocos si o pisica au intrat in Pestera si au iesit direct in Parcul National Piatra Craiului, sau cel putin asa ne-au povestit localnicii. Stiu ei ce stiu 😉

Tot de la dansa am aflat ca oamenii nu au voie sa taie iarba de pe pasuni pana pe 1 iulie, pentru ca plantele trebuie sa ajunga la maturitate. Pentru a-i verifica pe sateni, cei de la parc vin cu elicopterul si fac fotografii pe parcele.

Echipa Oxigen s-a bucurat de toata implicarea localnicilor, ne-au oferit ajutorul lor, unelte, ba chiar ne-au lasat sa punem panourile pe proprietatea lor tocmai pentru a nu fi in drum! Am fost la serbarea de sfarsit de an de la satul Pestera. Ce frumos sa vezi ca inca se mai poarta portul popular pentru ocazii special! Costumele sunt deosebit de frumoase si sunt cusute manual. Copiii au dansat si au cantat muzica populara.

Dupa, ne-am intalnit cu copiii din ambele sate si am plecat in tabara cu viitorii rangeri,la Cabana Curmaturapana sambata dupa-amiaza unde copii vor invata ce cuprinde Parcul National Piatra Craiului si cum il pot proteja. Suntem insotiti si de un cadru didactic. Copiii au primit sandwich-uri si portocale. Traseul este de aproximativ 3 ore. Chiar daca distanta este atat de mica, 80% dintre copii nu au iesit niciodata din sat. Pentru parintii acestora munca la camp este mult mai importanta.

Acesti copii sunt cei care vor proteja ceea ce au si ceea ce am cladit impreuna: Junior Rangeri ce vor deveni cei mai buni Rangeri!

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează