Tinerii din rural provoacă schimbarea prin metode creative

0

Cafenea publică. Bibliotecă Vie. Teatru Forum. Dezbateri publice. Acestea sunt metodele creative prin care tinerii din Spanțov (Călărași), Valea Corbului (Argeș), Făcăeni (Ialomița) și Găujani (Giurgiu) adună idei și soluții din comunitate, pentru nevoile lor. Ei vă invită să le fiți alături în Luna Interculturală, folosind metodele în 4 evenimente specifice, pentru a arăta care sunt problemele cu care se confruntă și a identifica soluții alături de comunitatea lor.

Tinerii au acea „energie care schimbă locul” și sunt resursa cea mai importantă atunci când vrem să facem o schimbare în bine în comunitatea în care trăim. Însă, pentru a acționa, ei au nevoie de susținere, îndrumare și de instrumente adecvate nevoilor lor. Luna Interculturală are în vedere crearea acestui spațiu de susținere și implicare în comunitate, folosindu-se de metode creative pentru a provoca o schimbare. În cadrul celor 4 evenimente din fiecare comunitate, tinerii vor pune în practică ceea ce învață și organizează de câteva luni, cu scopul de a atrage atenția asupra nevoilor lor și a găsi soluțiile potrivite împreună, declară Laura Greta Marin, manager proiect și reprezentant al Fundației PACT.

Luna interculturala_cu sigle

În urma celor 16 evenimente, ce se axează pe nevoile tinerilor, abandonul școlar, căsătoria timpurie, educația și nevoia de modele pozitive din comunitate, tinerii din cele patru comunități vor crea un plan de acțiuni, pe baza soluțiilor și resurselor descoperite, pe care îl vor prezenta autorităților locale.

Luna Interculturală este o activitate ce face parte din proiectul Împreună pentru comunitate, indiferent de etnie – tinerii din rural provoacă schimbarea și aduce în prim-plan tinerii din mediul rural, de etnie romă și neromă.

Despre metodele folosite

Biblioteca Vie pune în prim-plan oamenii și poveștile lor. Mai exact, oamenii devin cărți, se întâlnesc cu publicul, iar fiecare cititor poate să își aleagă pe rând câte o carte. Această metodă are în vedere conștientizarea stereotipurilor și prejudecăților cu care fiecare dintre noi se poate confrunta.

Teatrul Forum este un tip de teatru al oprimaților. Această formă de teatru este un mijloc de împuternicire și rezolvare a problemelor, în special pentru că publicul este implicat în ”piesa” jucată. Ei pot urca pe scenă pentru a înlocui unul dintre personaje și a juca ”rolul” diferit, oferind soluții.

Cafeneaua Publică este o metodă de dezbatere și consultare prin care participanții sunt implicați în găsirea unor răspunsuri pe anumite teme, pas cu pas. Aceștia sunt așezați la mese, fiecare masă având o temă dată și o gazdă. După un anumit timp, prin rotație, participanții trec de la o masă la alta, discutând astfel toate temele din ”cafenea” și propunând soluțiile pe care ei le cred potrivite.

Luna Interculturală este susținută de partenerii media: Academia Motanov, Hey Mărie, Bookblog, sub25

Despre noi

Fundația PACT – Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare este activă în domeniul dezvoltării comunitare în 19 județe din sud-vestul, sudul și sud-estul țării. Credem că fiecare comunitate are curajul, încrederea și capacitatea de a avea un rol activ în a-și construi propriul viitor. De peste 12 ani, echipa noastră sprijină oameni cu inițiativă din comunitățile mici din sudul României să construiască o viațămai bună pentru membrii lor, prin facilitare, instruire, consultanță și finanțare. Cetățenii din aceste comunități formează organizații comunitare care identifică și mobilizează resurse și acționează local pentru a rezolva probleme cu care se confruntă ei înșiși și concetățenii lor. Mai multe detalii despre proiectele Fundației PACT se regăsesc pe www.fundatiapact.ro și www.facebook.com/FundatiaPACT.

Împreună pentru comunitate, indiferent de etnie – tinerii din rural provoacă schimbarea este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează