Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tinerii din programul Leaders Explore caută soluții pentru îmbunătățirea comunităților din care fac parte

0

Educație, social, sănătate și cultural. Acestea sunt domeniile către care se îndreaptă ideile celor 50 de tineri participanți la programul LEADERS Explore, organizat de către fundația LEADERS cu sprijinul Holcim România în zonele Câmpulung-Muscel și Oradea.

În cadrul sesiunii II a programului LEADERS Explore, elevii de liceu participanți la program au identificat principalele probleme din comunitățile din care fac parte și au acceptat provocarea de a veni cu propuneri de proiecte care să vină în întâmpinarea acestora.

Credem în potențialul extraordinar al tinerilor și vrem să ii susținem pe parcursul lor de dezvoltare. Spiritul de inițiativă și orientarea către soluții centrate pe oameni și comunități sunt ingrediente esențiale pentru succes. Proiectul LEADERS Explore oferă un mediu educațional relaxat, în care adolescenții să exerseze aceste comportamente. Ei sunt cei care pot aduce o abordare inedită și plusvaloare în societate prin felul proaspăt în care se raportează la probleme. La fel ca în cadrul proiectelor din Holcim România, încurajăm tinerii să își ascută gândirea critică și să își dezvolte creativitatea”, a declarat Mădălina Crăciunescu, Director Organizație & Resurse Umane Holcim România.

Per total, cei 50 de elevi au propus șapte proiecte, trei pentru Câmpulung-Muscel, respectiv patru pentru zona Oradea. Implementarea lor este încurajată de către Fundația Leaders, însă aceasta rămâne la latitudinea adolescenților.

Programul LEADERS Explore dezvoltă potențialul de leadership și followership al tinerilor din România. Unul dintre instrumente este proiectul în comunitate în care liceenii identifică oportunități și idei pentru comunitatea lor. Acesta este un excelent cadru în care ei învață să lucreze în echipă, având o miză reală și sprijinul comunității. Ne bucurăm să descoperim propunerile lor pline de originalitate și adaptate nevoilor reale”, a adăugat Beatrice Alexandrescu, Director de Programe Fundația LEADERS.

Astfel, pentru zona Câmpulung au fost propuse următoarele domenii și proiecte:

  1. Social: Și eu contez” – un proiect ce își propune sprijinirea copiilor marginalizați din zonele defavorizate în vederea participării la diverse activități de tip workshop precum pictură, desen, sport sau jocuri. De asemenea, acesta vizează incluziunea mamelor adolescente, dar și oferirea de suport moral și educațional pentru prevenția sarcinilor nedorite în rândul adolescenților din comunitate.

  2. Educație: Smart Study” – o propunere de program ce are în vedere îndrumarea elevilor de liceu în viitoarele lor cariere. Astfel, tinerii propun colaborarea cu consilieri vocaționali care să le faciliteze accesul în mediul unde și-ar dori să profeseze. Mai mult, programul își propune să implice persoane cu experiență relevantă, care să ofere elevilor meditații pentru admiterile în domeniile de interes.

  3. Cultural: Society Makes ART – SMART” – proiectul va presupune amenajarea unui spațiu dedicat adolescenților musceleni, pe care aceștia să îl folosească pentru a organiza diverse activități culturale în domenii precum arte plastice, muzică și teatru. De asemenea, tinerii își propun să pună acest spațiu la dispoziție pentru activități destinate tuturor vârstelor, pentru ca oricine să poată beneficia de diferite cursuri gratuite, activități în aer liber, ateliere de lucru manual, seri tematice sau seri de filme.

Astfel, pentru zona Oradea au fost propuse următoarele domenii și proiecte:

  1. Cultural: ”Culoare prin Oradea” – proiectul își propune să creeze o colaborare cu artiști care să înfrumusețeze aspectul orașului lor, prin realizarea de picturi pe ziduri și clădiri.

  2. Famous Anonymous” – program ce are în vedere creșterea conștientizării publicului orădean privind penuria de artiști locali. Astfel, acesta va viza promovarea formațiilor muzicale, a fotografilor și a artiștilor grafici mai puțin cunoscuți, prin organizarea de expoziții sau concerte într-un local cunoscut din Oradea.

  3. Social – Cultural: ”Vinerea de stand-up” – o inițiativă ce urmărește organizarea unui eveniment de stand-up comedy cu scop caritabil în orașul Aleșd. Banii obținuți în urma vânzărilor de bilete vor fi donați copiilor de la Fundația ”Copiii Dragostei”, copii aflați în centre de plasament. Acest eveniment a fost și implementat în luna august, iar toți banii strânși în cadrul acestuia urmează să fie donați către Fundație.

  4. Sănătate: ”Piste pentru viață” – un proiect ce își propune crearea de piste pentru bicicliști în ambele sensuri de mers pe ruta Oradea – Băile Felix, cu scopul de a reduce numărul accidentelor rutiere care implică bicicliști și, implicit, pentru a le oferi acestora siguranță în trafic.

Leaders Explore este singurul program din România care completează cei patru ani de învățământ formal din perioada liceului cu un an de educație non-formală. Acesta este susținut pe parcursul a opt sesiuni de training care includ ateliere de orientare vocațională, dezvoltarea competențelor viitorului, seminarii inspiraționale și dezvoltarea de proiecte cu impact real în comunitate. Mai multe detalii despre proiect aici.

Despre Holcim România

Holcim (România) S.A., activează de peste 20 de ani în sectorul materialelor de construcții din România, deţine 2 fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleșd, o staţie de măcinare, 15 staţii ecologice de betoane, 3 staţii de agregate, 2 staţii de lianţi speciali şi 3 terminale de ciment în Bucureşti, Turda și Roman. Holcim are aproximativ 800 angajați în România. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi website-ul companiei, și paginile de Facebook și LinkedIn dedicate.

Holcim România este membră a grupului LafargeHolcim, care s-a născut în urma fuziunii între egali dintre Lafarge și Holcim în 2015. Având peste 180 de ani de experiență combinată, Grupul rezultat în urma fuziunii își propune să intre într-o nouă eră de tehnologii și inovații de vârf în industria materialelor de construcții, pentru a face față provocărilor secolului 21.

Despre Fundația LEADERS

Fundația Leaders este un accelerator de experiențe și inspirație: declanșăm potențialul tinerilor și formăm lideri responsabili și vizionari, începând cu anul 2000. Fundația LEADERS este o organizație care susține oamenii cu valori și principii și ne dorim ca prin programele noastre, Explore, Experience și Challenge, să desăvârșim procesul de formare a liderilor. Până în prezent peste 26000 de tineri au parcurs programele LEADERS în peste 85 de localități și 150 de unități de învățământ.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.