Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Teoria si practica Mandalei

0

Fundatia Calea Victoriei va invita sambata, 19 ianuarie, de la ora 11.00, la atelierul: Teoria si practica Mandalei, sustinut de Mario Barangea. 

Teoria si practica Mandalei

Fundatia Calea Victoriei va invita sambata, 19 ianuarie, de la ora 11.00, la atelierul: Teoria si practica Mandalei, sustinut de Mario Barangea.

Asa cum ii spune si titlul, acest atelier are atat o componenta teoretica cat si una practica. Cu alte cuvinte, vom realiza Mandale la fiecare dintre cele 4 intalniri (grafit si culoare pe hartie speciala) dar vom avea ocazia sa si discutam in marginea (sau centrul) catorva idei, texte si imagini esentiale pentru intelegerea acestor reprezentari.

Mandala este o forma de arta sacra care se foloseste de geometrie ca sa exprime un autoportret. Constructia unei Mandale nu este un simplu desen, sunt necesare cateva cunostinte elementare de arhitectura interioara: tehnici de meditatie si procedee de introspectie, deprinderea autoanalizei sau iscusinta autocontrolului. Vorbind apoi despre practica – punctul, linia, conturul, culoarea: rostul tuturor acestora se invata usor.

Temele celor 4 intalniri sunt:

1. Introducere in semnificatiile Mandalelor. Intre spiritual si ritual, circularitate și cauzalitate – Mandala ca suport pentru meditatie in buddhism si hinduism.

Partea practica: notiuni de geometrie sacra, desen de contur si reproducerea unei Mandale.

2. Mandalele si sensul lor psihologic. Reprezentarile continuturilor mentale si Mandalele.

Partea practica: dispunerea culorilor si compozitia. Realizarea unei Mandale specifice.

3. Mandale ”standard” si Mandale personale. Minutiozitatea metafizica si posibilitatea Mandalelor subiective.

Partea practica: proportie si raporturi desen-culoare. Lucrul la Mandala subiectiva.

4. Culturi si civilizatii indo-europene in lumina altor tipuri de Mandale.

Partea practica: autoportretul in geometria sacra a Mandalei.

 fundatia calea victoriei

 

Lector: Mario Barangea

Data incepere: 19 ianuarie 2013; Ora curs: 11.00

Cost: 400 ron (include si materiale de lucru); Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 360 ron (include si materiale de lucru)

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3.

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.