Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

STUDIU Obiceiurile de stil de viaţă ale elevilor din clasa I din Bucureşti

0

Studiul “Şi eu trăiesc sănătos! – SETS – Obiceiurile de stil de viaţă ale elevilor din clasa I din Bucureşti”, realizat împreună cu GfK

 În cadrul mişcării naţionale “Şi eu trăiesc sănătos!” – SETS, la iniţiativa Fundaţiei PRAIS, s-a realizat de către GfK România studiul sociologic privind obiceiurile de stil de viaţă ale elevilor din clasa I din Bucureşti. Lansarea oficială a celei de a doua ediţii SETS continuă să urmărească atingerea obiectivelor legate de prevenirea obezităţii infantile şi promovarea stilului de viaţă sănătos în rândul familiilor din România, într-o abordare holistică: minte, trup, spirit.

„Timp de 5 ani ne-am propus ca alianţa naţională care susţine mişcarea SETS să demonstreze că putem schimba viitorul unei generaţii prin informarea şi educarea copiilor şi familiilor acestora la nivel naţional. Metodologiile pe care le folosim sunt aplicate în alte 15 ţări membre EIN, ca şi noi, iar rezultatele măsurabile îşi vor spune cuvântul. Vreau să subliniez că fără un puternic parteneriat public privat care stă la baza acestui efort colectiv, nu am fi reuşit să ajungem un model de bună practică în reţeaua EIN”, a declarat Silvia Bucur, Preşedinte al Fundaţiei PRAIS.

“Suntem încântaţi de parteneriatul de lungă durată pe care îl avem cu Mişcarea SETS din România, ca parte a EPODE International Network (EIN). Mesajul nostru este că obezitatea poate fi prevenită cu succes, mărturie stând rezultatele obţinute de membrii noştri care au reuşit, în comunităţile în care aplică metodologia EPODE, să reducă incidenţa acestei afecţiuni la copii (de ex: cu 1,8% în Franţa, 3,09% în Belgia). Suntem, de asemenea, fericiţi să anunţăm că Forumul European al Obezităţii va avea loc anul acesta la Bucureşti, între 17 şi 18 octombrie, şi ca o recunoaştere a eforturilor pe care Fundaţia PRAIS, împreună cu partenerii ei locali şi internaţionali reuşesc să le facă pentru prevenţia obezităţii juvenile”, a concluzionat Jean-Michel Borys, secretar general al EIN.

Potrivit studiului, un copil de clasa I din Bucureşti are în medie 7 ani, cântăreşte 26 kg şi are o înălţime de 125,8 cm. Raportul greutate – înălţime ne arată că, între 100-125 cm, copiii au o greutate medie de 23,7kg , între 126-145 cm – o greutate medie de 28,2 kg şi între 146-160 cm – o greutate medie de 29,9 kg.

Mai mult de 3 sferturi din copiii de clasa I din Bucureşti mănâncă micul dejun în fiecare zi în timpul săptămânii, iar aproape toţi fac acest lucru în fiecare sâmbătă şi duminică. 68% din copiii de clasa I din Bucureşti mănâncă 3 mese principale pe zi. Jumătate obişnuiesc să mănânce şi între mese, iar 2 din 5 copii mănâncă doar în cadrul meselor principale. Mai mult de jumătate din copiii de clasa I din Bucureşti consumă cel puţin o dată pe zi fructe, legume, lactate şi carne. În ceea ce priveşte consumul de mâncare gătită, aceştia consumă mâncare gătită în medie de 2 ori pe zi. Săptămânal, copii consumă de 8,6 ori fructe, de 7 ori legume, iar dulciuri de 7,9 ori.

Aceştia se hidratează bând mai mult de 4 pahare de lichide pe zi. În ceea ce priveşte consumul de băuturi răcoritoare, aceştia beau răcoritoare în medie de 3 ori pe săptămână. Studiul arată, de asemenea, că 38% dintre copiii de clasa I din Bucureşti fac mişcare în fiecare zi. În medie, 5 zile pe săptămână fac mişcare în aer liber, plimbări prin parcuri, se joacă împreună cu alţi copii.

Mai mult de 50% dintre copiii de clasa I din Bucureşti practică exerciţii fizice (incluzând lecţii de educaţie fizică şi/sau practicarea unui sport) de 2-3 ori pe săptămână

Aproximativ jumătate din copiii de clasa I din Bucureşti petrec în medie 2 ore pe zi în faţa televizorului în timpul săptămânii, respectiv 3 ore în weekend. O treime din copii petrec mai mult de 4 ore pe zi în timpul weekend-ului uitându-se la TV/DVD/Video. În ceea ce priveşte accesul la tehnologie şi informaţie, aproximativ 3 sferturi din copiii de clasa I din Bucureşti au în gospodarie 1 sau 2 calculatoare, majoritatea având acces la internet.

Aceştia studiază individual aproximativ 2 ore şi jumătate pe zi. Într-o zi de weekend se joacă de două ori mai mult decât într-o zi a săptămânii, pe când pentru comunicarea cu prietenii prin intermediul reţelelor sociale petrec aproximativ o jumătate de oră indiferent de zi. Cei mai mulţi copii de clasa I nu îşi petrec timpul la calculator pentru comunicare cu prietenii. În medie, aceştia îşi dedică timpul liber din aproximativ 2 zile şi jumătate pe săptămâna cu colegii/ prietenii. Potrivit vârstei lor, ei acordă cel mai mult timp somnului, apoi activităţilor şcolare şi studiului individual. Micuţii petrec mai mult timp cu familia, decât petrec la calculator.

Venitul mediu net, lunar, pe gospodărie, în Bucureşti este de 2.959 RON.

Membrii Consiliului Ştiinţific SETS recomandă ca deviză a stilului de viaţă sănătos “Moderaţie, Echilibru şi Variaţie”, activităţile fizice zilnice şi sportul fiind esenţiale în dezvoltarea armonioasă a copilului, în asociere cu alimentaţia echilibrată.

Membrii Consiliului Stiintific si partenerii miscarii SETS

 

Chestionarul a fost realizat de Fundaţia PRAIS, revizuit de Ministerul Sănătăţii şi adaptat de GfK România. Chestionarele au fost aplicate, în perioada decembrie 2012 – ianuarie, 2013 unui eşantion format din 677 de părinţi ai elevilor de clasa I din 30 de şcoli bucureştene şi are o marjă de eroare de +/- 3,77%. Studiul „Şi eu trăiesc sănătos! – SETS Obiceiurile de stil de viaţă ale elevilor din clasa I” are valoare de referinţă pentru mişcarea naţională SETS, care îşi propune să repete această analiză sociologică şi la finele ciclului şcolar de 4 ani al proiectului, evaluând astfel impactul metodologiilor EPODE, care stau la baza mişcării SETS.

Pornind de la rezultatele studiului, partenerii au decis ca tema anului 2013 din cadrul mişcării să fie: „SETS – Dă startul pentru mişcare!“.

La eveniment a fost prezent şi Jean-Michel Borys, secretar general Epode International Network – EIN, cea mai mare reţea globală de prevenire a obezităţii, 24 de programe cu metodologii similare în 15 ţări (printre care: Franţa, Belgia, Spania, Olanda, Grecia, Canada, Brazilia, Mexic, Polonia, Portugalia, Australia şi Noua Zeelandă), în cadrul căreia mişcarea SETS este membru activ. Anul trecut, EIN a fost desemnată de către DG SANCO drept „Best Health promotion European project”, iar intervenţiile pe activităţi fizice din cadrul mişcării “Şi eu trăiesc sănătos!” – SETS sunt recunoscute ca model de bună practică.

În România, SETS a angrenat până în acest moment 79.529 de elevi din ciclul primar din 252 de şcoli din Bucureşti, Roman şi Cluj-Napoca, 3.000 de cadre didactice şi peste 160.000 de părinţi, 2 milioane – public larg.

Partenerii mişcării sunt: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Tineretului şi Sportului, Inspectoratele Şcolare din Bucureşti, Neamţ şi Cluj, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Federaţia Română de Atletism, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea Română de Nutriţie, Federaţia Romalimenta, Carrefour.

 

Despre PRAIS

Fundaţia PRAIS a fost creată acum 10 ani de către PRAIS Corporate Communications. În cadrul proiectelor sale naţionale, susţine 4 mari cauze: accesul la educaţie şi la dezvoltare personală, o economie sustenabilă bazată pe inovaţie, competitivitate şi etică, provovarea stilului de viaţă sănătos; grija faţă de mediu.

Echipa PRAIS Corporate Communications a creat şi implementat până acum 15 proiecte comunitare precum:

  • Lumea nutriţiei!– primul program educaţional la nivel naţional desfăşurat pe o perioadă de 8 ani, câştigător al IPRA Golden World Awards şi Grand Prize la Tokyo în 1999, pentru cel mai bun program comunitar la nivel internaţional, în cadrul căruia peste 300.000 de elevi din 28 de oraşe din România au învăţat despre nutriţia sănătoasă;

 

  • SPA – Siguranţa Produselor Alimentare, program implementat timp de 4 ani, au fost angrenaţi peste 1 milion de elevi, organizate 15 seminarii şi dezbateri în ţară;

 

  • Cluburile de mişcare şi distracţie – 5 ani, 162 de cluburi şcolare organizate de către elevi; 8.850 de elevi şi profesori implicaţi; 30.000 de membri ai familiei;

 

  • Mic dejun cu cereale – 5 ani, 970 de şcoli implicate, în 11 oraşe importante, 70.000 de elevi şi 3.100 de profesori.

 

Fundaţia PRAIS a creat şi implementat:

 

  • Consursul naţional pentru jurnalism comunitar „Nu eşti singur, vom găsi drumul împreună!” la care au participat peste 400 de jurnalişti din ţară TV, radio, presă scrisă şi on-line;

 

  • Energia Dansului” primul proiect de strângere de fonduri pentru elevii talentaţi din liceele de coregrafie şi de promovare a dansului contemporan. Fundaţia PRAIS a organizat un spectacol de dans contemporan cu invitaţi internaţionali la Opera Română, proiect regizat de Răzvan Mazilu, la care au participat peste 900 de personalităţi. Toate fondurile strânse au fost utilizate pentru dotarea Liceului de coregrafie Floria Capsali din Bucureşti cu 5 pianine şi o bibliotecă de DVD-uri cu cele mai importante spectacole de balet;

 

  • Mişcarea naţională de plantări “Milioane de Oameni, Milioane de Copaci” – MOMC derulată timp de 5 ani, recunoscută de UNEP, a reunit peste 150.000 voluntari şi 700 organizaţii implicate, peste 53 milioane copaci plantaţi în România – www.milioanedecopaci.ro;

 

  • “Lumea Ta? Curată!”www.lumeatacurata.ro un program naţional educaţional în cadrul căruia, de mai bine de 4 ani, peste 12.000 de elevi din şcoli din Bucureşti, Timişoara, Arad, Medgidia beneficiază de educaţie pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile, grija faţă de mediu, formarea unei atitudini responsabile faţă de mediu.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.