Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Startul proiectului Acasă în Comunitatea TA în 10 comunităţi mici din sudul ţării

0

Fundaţia PACT dă startul proiectului Acasă în Comunitatea TA în 10 comunităţi mici din sudul ţării 

Oameni cu iniţiativă din 10 sate din judeţele Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Dâmboviţa, Mehedinţi şi Vâlcea vor lucra împreună cu comunităţile lor pentru a transforma spaţiile în care locuiesc şi îşi desfăşoară activităţile zilnice, în locuri de bună vecinătate potenţate de valori si resurse locale, în cadrul proiectului Acasă în comunitatea ta.

Gaujani

Cele 10 comunităţi selectate în cadrul proiectului sunt Valea Corbului, jud Argeş, Spanţov şi Dorobanţu din jud. Călăraşi, Găujani, jud. Giurgiu, Vizureşti, jud. Dâmboviţa, Burila Mică, Şimian şi Gruia din jud. Mehedinţi, Dăieşti şi Frânceşti din jud. Vâlcea.

Proiectul Acasă în comunitatea ta este implementat de Fundaţia PACT în parteneriat cu Habitat pentru Umanitate România şi Asociaţia Village Life. În următoarele 20 de luni, partenerii vor lucra cu grupuri de iniţiativă formate în cele 10 comunităţi selectate, care au un procent mare de populaţie romă, pentru a-i sprijini în identificarea problemelor de locuire cu care se confruntă în aplicarea soluţiilor potrivite pe care ei le găsesc, în funcţie de specificul fiecărei comunităţi.

SpantovPartenerii proiectului vor pune accent pe reabilitarea şi utilizarea spaţiului comun şi individual ca resursă pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităţii. Acesta va fi un punct de plecare pentru grupurile de iniţiativă. În timp, ele îşi vor mobiliza propria comunitate să se dedice îmbunătăţirii mediului şi condiţiilor în care trăiesc împreună, în locul pe care-l numesc cu mândrie, acasă.

Acasă în Comunitatea TA înseamnă dezvoltarea capacităţii de a crea şi susţine initiative ale comunităţii pentru comunitate şi care vor avea un impact pe termen lung în rândul membrilor acestor comunităţi mixte din mediul rural din sudul României.

Proiectul abordează o problemă esenţială din Strategia Guvernului României de Incluziune a Cetăţenilor Români Aparţinând Minorităţii Romilor pentru perioada 2012 – 2020 deoarece prin libera lor asociere, oameni cu iniţiativă din comunităţile selectate vor pune, de fapt, bazele unor structuri de societate civilă care vor avea un rol activ la nivel local în mobilizarea membrilor comunităţii şi obţinerea unor schimbări sociale semnificative.

Etapele proiectului, parcurse până în prezent, au fost selecţia şi formarea membrilor echipei de teren care vor lucra cu grupurile de iniţiativă locale, definirea metodologiei de lucru în comunităţile vizate, cu ajutorul unor formatori externi cu expertiză în dezvoltare comunitară la nivelul habitatului colectiv şi selecţia propriu-zisă a celor 10 comunităţi mai sus menţionate.

Începând cu data de 17 februarie, echipa proiectului va deschide procesul de facilitare, instruire şi consultanţă a grupurilor de iniţiativă din Valea Corbului, Spanţov, Dorobanţu, Găujani, Vizureşti, Burila Mică, Şimian, Gruia, Dăieşti şi Frânceşti.

Vizuresti

Pe termen lung, acest proces va avea un impact asupra capacităţii celor 10 comunităţi de a se autosusţine, prin forţe şi iniţiative proprii, mobilizând resursele locale şi creând atitudini responsabile ale celor ce îşi doresc să se simtă acasă în comunitatea lor.

Acest proiect este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă

Despre Fundaţia PACT

PACT Sigla 2012Fundaţia PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile  de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor.

Viziunea Fundaţiei este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural şi mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluţii pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică şi socială proprie şi a localitătii de care aparţin. Astfel, prin programele şi proiectele derulate, Fundaţia PACT identifică oamenii cu iniţiativă din comunităţile din sudul României şi îi sprijină cu resurse şi informaţii pentru a dezvolta proiecte relevante în comunităţile lor. www.fundatiapact.ro.

Parteneri:

Habitat for Humanity România (Habitat pentru Umanitate) este asociaţia non-profit care construieşte şi renovează locuinţe împreună cu familiile care au mare nevoie de locuinţă. Materialele şi fondurile necesare provin din donaţii, iar munca este făcută cu voluntari sub îndrumarea constructorilor Habitat. În România, asociaţia Habitat a ajutat mai mult de 5000 de familii cu venituri reduse din toată ţara să locuiască în condiţii umane.

Asociaţia Viaţa la Ţară este o organizaţie din Bucureşti care inspiră şi educă pentru o dezvoltare armonioasă a satului românesc, prin valorificarea resurselor culturale, sociale şi naturale specifice diverselor comunităţi rurale.

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.