Simpozionul Internaţional de Muzicologie Bizantină

0

Simpozionul Internaţional de Muzicologie Bizantină

Ediţia a II-a: 300 de ani de românire (1713–2013)

sesiune de comunicări, lansare de carte, concert –

 

Joi, 12 decembrie 2013, începând cu ora 9, va avea loc ediţia a doua a Simpozionului Internaţional de Muzicologie Bizantină, organizat de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române. Simpozionul va cuprinde o sesiune de comunicări ştiinţifice, lansarea celui mai recent volum al părintelui Sebastian Barbu-Bucur şi un concert de muzică bizantină susţinut de formaţia Universităţii de Muzică, Psalmodia, şi de invitatul său special, Grupul Nectarie Protopsaltul.

Ediţia din acest an celebrează 300 de ani de la scrierea primului manuscris cu notaţie muzicală de cântări bisericeşti în limba română, alcătuit de ieromonahul Filothei sin Agăi Jipei de la Mitropolia Bucureştiului. Codicele marchează un moment important în cadrul lungului proces de înlocuire a limbilor greacă şi slavonă de către limba română în bisericile din ţara noastră. Totodată, simpozionul se doreşte un omagiu adresat arhidiaconului Sebastian Barbu-Bucur – profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi fondatorul secţiei de Muzică religioasă – cel care a cercetat şi publicat manuscrisul ieromonahului Filothei şi a adus în prim-planul dezbaterii muzicologice problema „românirii”, adică a adaptării cântărilor bizantine la limba română.

La lucrările sesiunii de comunicări sunt aşteptaţi să participe 26 de cercetători din România, Grecia, Finlanda şi Macedonia. Prezentările lor vor aborda teme privind personalitatea şi opera lui Filothei sin Agăi Jipei, viaţa muzicală din epoca brâncovenească şi din cea fanariotă, manuscrise inedite, adaptarea cântărilor bizantine în limbile română şi finlandeză, creaţiile compozitorilor contemporani inspirate de cântul bizantin ş.a. Comunicările vor fi publicate într-un volum la Editura Glissando a Universităţii Naţionale de Muzică, ce urmează să fie lansat în chiar ziua simpozionului.

coperta carteLa ora 13.30 este programată lansarea de carte a arhidiaconului Sebastian Barbu-Bucur, Tezaur muzical românesc de tradiţie bizantină (1713–2013). Volum aniversar. 300 de ani de românire a cântărilor sacre de tradiţie bizantină. Invitat: muzicologul Viorel Cosma. Lansarea va avea loc la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, str. Știrbei Vodă nr. 33, în sala 98 bis (Școala doctorală).

Concertul va fi susţinut de formaţia de muzică bizantină Psalmodia a Universităţii de Muzică, dirijată de arhid. lect. dr. Gabriel Constantin Oprea şi conf. dr. Nicolae Gheorghiţă. Invitatul special este Grupul Nectarie Protopsaltul, condus de Sabin Preda, lect. dr. la Facultatea de Teologie. Concertul va cuprinde creaţii în limbile română şi greacă ale celor mai importanţi psalţi români din secolele XVII–XXI: Iovaşcu Vlahul, Mihalache Moldovlahul, Dimitrie Suceveanu, Sabin Preda, diaconii Constantin Cornel Coman şi Virgil Ioan Nanu şi omagiaţii simpozionului, ieromonahul Filothei sin Agăi Jipei şi arhidiaconul Sebastian Barbu-Bucur. Concertul se va desfăşura în sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, str. Știrbei Vodă nr. 33, începând cu ora 14.

Intrarea este liberă.

 

Organizatorii evenimentului sunt Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române, în parteneriat cu Fundaţia Culturală „Gândul Aprins”, Mănăstirea Stavropoleos şi AME Design. Parteneri media: Radio România Cultural, Trinitas TV şi site-ul www.pemptousia.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.