Semnături româneşti în spaţiul cosmic @ Cafeneaua de ştiinţă

0

 

Radio România Cultural  vă invită la cea de-a şasea ediţie din 2013 a Cafenelei de ştiinţă, luni, 7 octombrie, între orele 19.00 şi 21.00, în direct de la  Librăria Humanitas de la Cişmigiu. 

La 4 octombrie 1957, fosta URSS lansa primul satelit artificial al Pământului, Sputnik 1, marcând astfel începutul cursei spaţiale.

cafeneaua de stiinta 7 oct

10 ani mai târziu, la 10 octombrie 1967, se semna Tratatul privind explorarea paşnică a  spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti.
În 1999, Adunarea Generalǎ a ONU decidea ca săptămâna 4 – 10 octombrie să fie sărbătorită în fiecare an, în întreaga lume, drept Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, tocmai pentru a marca cele două momente semnificative în explorarea spaţiului.
De aceea, la această ediţie a Cafenelei de ştiinţă vorbim despre “Semnături româneşti în spaţiul cosmic”…De la momentul 14 mai 1981, când România îşi trimitea în spaţiu primul (şi, până acum, singurul) cosmonaut – pe Dumitru-Dorin Prunariu – şi până la programele şi proiectele pe care le realizează astăzi România, ca ţară membră a Agenţiei Spaţiale Europene.
Nu uităm, fireşte, nici de primul (si singurul) experiment total românesc pe Staţia Spaţială Internaţională – experimentul românesc de microbiologie care, în iunie 2011, pleca spre această destinaţie la bordul unei misiuni NASA, nici de GOLIAT, primului nanosatelit construit în România, lansat în februarie 2012 de o rachetă a Agenţiei Spaţiale Europene – prima misiune a României ca ţară membră a ESA, nici de EUCLID, o altă misiune a aceleiaşi Agenţii Spaţiale Europene, ESA în care România este una dintre cele 13 ţări membre ale consorţiului care o va realiza, nici de….nici de multe altele, despre care vom vorbi la Cafeneaua de ştiinţă de luni, 7 octombrie a.c.

În direct, pe Radio România Cultural dar şi pe internet, la www.culturalazi.rowww.radioromaniacultural.ro, între 19.00 şi 21.00, de la  Librăria Humanitas de la Cişmigiu. 
Invitaţi: dr.fiz. Lucia Popa, dr.ing Dumitru-Dorin Prunariu, dr.fiz. Vlad Văleanu, dr.fiz. Mugurel Bălan, dr. fiz. Vlad Popa, prof.univ.dr. Sterian Dănăilă.
Partener : Librăria Humanitas de la Cişmigiu

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează