Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Seară de film documentar la Muzeul Taranului Roman Bucuresti, vineri, 14 septembrie

0

Seară de film documentar, Vineri, 14 septembrie, ora 19.00

La Studioul Horia Bernea

Babaluda Luda, de Mihai Leaha, 33 min.

Filmul a luat premiu la Festivalul Internaţional de Film Etnografic de la Göttingen în 2012.

Filmul descrie Băbăluda, un ceremonial ce are loc în fiecare an de Sfântul Gheorghe, la data de 23 aprilie, în satul Buru, județul Cluj. Filmul chestionează modul în care povestea filmică este construită cu ajutorul metodei feedback-ului. Această metodă s-a dovedit a fi extrem de relevantă în conturarea intenției de a descrie etnografic lumea ceremonialului și a actanților Băbăluzii. Conceptul rouchian de ,,shared anthropology” (antropologie împărtășită) a fost pus în practică prin organizarea în fața performerilor ceremonialului a proiecției propriului lor ceremonial atât într-o sală de proiecție improvizată, cât și în fața micilor ecrane, în grupuri mici sau individual.

Filmul încercă să armonizeze palierul ceremonial, reprezentat de filmarea la cald a obiceiului de primăvară, cu palierul narativ, construit prin intersecția reacțiilor sătenilor la propria lor manifestare ceremonială proiectată video. Astfel, montajul se construiește paralel prin suprapunerea reacțiilor și a desfășurării ceremonialului oferind impresia unui cronotop (o unitate spațio-temporală) al prezentului etnografic și iluzia de a privi filmul împreună cu performerii.

Memoria gestului, de Bogdan Iuga, 52 min.

Filmul prezintă patru meşteşuguri care sunt pe cale de a se pierde în zona Maramureşului:

Cum se fac opincile

Petru Ilieș face opinci de vreo 30 de ani, iar filmul ne prezintă procesul întreg de confecţionare a acestora: cum se taie și se croiește opinca și nojițele şi ce unelte sunt necesare. Încă se mai poartă opinci prin sate, dar nu se mai fac din piele, ca mai demult. Acum se fac din cauciuc (camera de tractor ori maşină).

Povestea unui Fierar din Varful Muntelui

Vasile Dudaș din Călinești se ocupă de fierărie de prin anii ’80. Încă mai ştie cum se fac pluguri, grape, căruţe din lemn ori diferite elemente de fierărie necesare în gospodării. Ne amintim de vremurile de odinioară, când țăranii își faceau singuri uneltele. Acum e mai puţin de lucru pentru fierari, doar potcovitul cailor ori câte o sudură la un tractor sau un ștraf cu roți de cauciuc.

 

Cum se pune tiara

Anuța este omul „cu cheile” din Poienile Izei; ea are grijă de Biserica monument UNESCO din sat. Este o mamă care are grijă singură de copii săi. A început să țeasă de la 10 ani, împreună cu bunica ei. Filmul arată cum Anuţa, împreună cu mama sa, pregătesc războiul de ţesut („tiara”).

Cum se fac spetele

Vasile Brumar face spete de când avea 9 ani. Procesul în sine este unul laborios: e nevoie de diferite nuiele și vergele de lemn, care sunt adunate la momente precise din an și care trebuie pregătite în aşa fel încât să fie gata de lucru când va fi nevoie. După aceea, de obicei toamna târziu sau iarna (după cum era mai demult), țesătoarele vin și comandă exact spata de care au nevoie (pe „mutări”), iar spătarul se apucă de treabă…

Filmul a fost realizat în 2011, în cadrul proiectului omonim, derulat de Fundaţia social culturală pentru democraţie „identitate, unitate, generozitate, acţiune”, din Baia Mare, în cadrul unui proiect finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European.

Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio Bucureşti Fm, Radio Romania Muzical, Radio Romania International, BucurestiFM, RFI, Itsy Bitsy, Zeppelin, Igloo, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, www.LiterNet.ro, Hot News, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, www.comunicatedepresa.ro, Media IQ

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.