Se aude Csardasul la Seara Ungureasca / 16 ianuarie 2013

0

Hai la ultima frontiera!

‘BUCATE UNICATE’ prezinta: Seara Ungureasca @ Cafepedia Romana 

Atatea locuri diferite…atatea destinatii cu bucate unicate!

EVENIMENT REALIZAT CU SPRIJINUL METRO SI FREIXENET

 meniu reinterpretat de Rista *de bucate:

data: miercuri, 16 ianuarie 2013, orele 19:00

Spre ultima frontiera a unui gust rafinat, dulce si picant

 M-am hotarat sa trec granita.

Sa trec dincolo de frontiere. Cu totii o facem uneori cu gandul la o schimbare, la un nou inceput.  E-nceput de an. De ce nu as incerca sa fug spre un nou taram…al gustului rafinat ?!… Plin de savoare, acolo unde dulcele se-mpleteste cu iutele… si da dependenta!

Gandul la…granita…noi frontiere…la fuga… m-a adus in seara de miercuri la Cafepedia mai aproape de unguri. Pentru ca in Aradul meu natal a trece granita insemna inainte de ’89 a fugi. Lumea fugea la ….unguri, de acolo lua calea Vestului ca sa-si implineasca un vis liber.

Asa am sa ma intorc putin catre copilaria mea din Ardeal si din Banatul etniilor si ‘voi intra direct in pita’. Degustarea ungureasca incepe intotdeauna cu o pita adevarata de casa manjita cu unsoare de mangalica si stropita cu cea mai buna boia ungureasca, boiaua afumata de KalocsaEu am adus o pita mare…de 9 kilograme. Musai sa fii aici s-o vezi. Fara tine nu o-ncep! Un mic paharel de palinka?!… Te provoc, simt ca-ncepem sa ne-ntelegem mai bine! Sa nu-mi spui ca nu stii nicio boaba pe ungureste…ca zau daca te cred! te-nvat eu.

Te voi lua cu mine pentru un scurt popas la afumatorie… prilej sa-ncerci carnatii de casa, de-o culoare rosietica de neegalat, care te-asteapta intansi fir cu fir…E momentul sa-ti dezvalui un mic secret: carnatii poarta amprenta familiei mele si sunt facuti dupa o reteta mostenita de aproape un secol de la ungurii din familia noastra si desavarsita in timp de tatal meu… Carnatii cu paprika rosietica Rista *de bucate.

Ungurii m-au fascinat intodeauna cu un korozott rosu (o pasta de branza cu chimen si boia) si cu liptoi alb cu ceapa rosie si ceapa verde. Trebuie sa le incerci si tu, te provoc sa mai  trecem o granita. Le-am adaugat si germeni de ceapa rosie! E vremea lactatelor unguresti…Ajungem usor  la smantana grasa intr-o salata fresh de castraveti. E de bine. Pasta de jumari de mangalita cu cipsuri de morcovi vine indata.

Te invit sa continuam masa festiva cu o supa. Nu orice supa…! O supa de castane cu Tokaj, frisca, paprika si mirodenii cu flori, servita cu bagheta cu mac.

Urmeaza o mancare cremoasa de morcovi ingrosata cu smantana – Sargarepafozelek- pe care bunica unguroaica o facea ca eu sa prind energie si aripi. Ca sa pot alerga! Viata nu-i usoara, nu-i nici grea… Fara smantana mi-e greu sa-mi inchipui bucataria ungureasca.

E momentul sa-ti marturisesc ceva. Cel mai popular fel de mancare unguresc este Paprikasul. Nu Gulyasul! Preparat din pui, cu smantana, ingrosat cu ceapa dreasa in untura, cu paprika si servit cu galuste.

Inainte de desert te rasfat cu un creme brulee din ficat de rata si ficat de pui, castane servit cu jeleu de spumant Freixenet cu flori, piper rosu si paprika.

Desertul este unic, faimos in toata lumea. Onoarea de-al degusta prima data l-au avut Franz Joseph I si Imparateasa Elisabeta in 1885. Dobos Tort poarta numele creatorului sau. Si pentru ca suntem la Bucate Unicate e sansa ta unica de a-l degusta. Cu acest desert imparatesc cu siguranta vom trece impreuna liberi toate granitele!

Suntem la ultima frontiera!

Se aude Csardasul! Eu te astept la Seara Ungureasca cu Bucate Unicate! Miercurea aceasta la Cafepedia!

Cu drag!

Claudia-Romana Rista ( Rista *de bucate) si echipa Cafepedia

Rezervari: 0721 102 101 (locuri limitate)

Pretul unui meniu complet este 48 lei si include un welcome drink oferit de Freixenet

Seara ungureasca cu Rista de bucate_Cafepedia

 

Urmeaza: BUCATE UNICATE: 2013, MIERCUREA

SEARA NEW YORK, NEW YORK/ SEARA MOSCOVA/ SEARA SURPRIZA/ SEARA VERONA/ SEARA TEXMEX 

Detalii eveniment si linkuri utile:

www.facebook.com/bucateunicate

www.facebook.com/cafepedia

www.facebook.com/ristadebucate

www.facebook.com/fatacaregatestecuflori

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează