Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Şcoala Village Life, în sprijinul dezvoltării comunităţilor locale prin turism responsabil

0

Asociaţia Village Life lansează Şcoala Village Life, un proiect câştigător în cadrul competiţiei Ţara lui Andrei, un program de responsabilitate socială OMV Petrom. În cadrul acestui proiect, şase comunităţi rurale cu potenţial turistic cultural şi natural ridicat vor fi stimulate şi sprijinite să practice agroturismul responsabil.

village life

Încă insuficient valorificat în România, agroturismul poate reprezenta o oportunitate de dezvoltare pentru multe comunități rurale cu potențial turistic, adeseori sărace şi amenințate de îmbătrânire şi depopulare. Tot mai mulţi turişti români şi străini îşi exprimă interesul pentru spaţiul rural tradiţional şi natura sa nealterată, dar şi dorinţa de a lua parte la viaţa gospodăriilor gazde sau a comunităţilor locale. Turismul responsabil, promovat de Village Life, se diferenţiază de alte tipuri de turism, prin valorificarea stilului de viaţă specific mediului rural şi a patrimoniului natural şi cultural al satului, precum şi prin natura sa experienţială, călătorul fiind integrat în activităţile curente din viaţa comunităţilor.

Începând cu luna octombrie, pe parcursul a 12 luni, asociaţia Village Life va include în reţeaua sa de turism responsabil noi gospodării din mediul rural, interesate să găzduiască turişti, să îşi îmbunătăţească serviciile oferite sau să dezvolte noi activităţi turistice în comunităţile lor (ex. itinerarii turistice).

La Şcoala Village Life, 60 de membri din cele şase comunităţi rurale, gazde, alți potențiali prestatori de servicii conexe, precum și reprezentanți ai administrațiilor din zonele rurale identificate vor participa la o sesiune de cursuri prin care îşi vor dezvolta capacitatea de a practica turismul responsabil la standarde de calitate specifice acestui tip de turism. Cursurile vor aborda teme precum legislaţia în domeniu, principiile turismului (rural) sustenabil, arhitectură și amenajare interioară, ghidaj, comunicare sau sensitivitate culturală.

”Credem că satul românesc are un potenţial enorm de dezvoltare socială şi economică tocmai prin bogăţia de resurse de care dispune. Şcoala Village Life vine în sprijinul acelor săteni care doresc să ofere turiştilor experienţe rurale chiar în casele lor, prin valorificarea unor resurse deja existente, cu minime sau fără investiţii suplimentare. Păstrarea stilului tradiţional al caselor, implicarea turiştilor în activităţile curente din gospodărie, precum îngrijirea animalelor, prepararea vinului sau a brânzei sunt doar câteva dintre lucrurile pe care participanții școlii le vor învăța”, a declarat Alexandra Vasiliu, iniţiatoarea proiectului.

Asociaţia Village Life a înfiinţat în anul 2012, în urma competiţiei de întreprinderi sociale NESsT, prima reţea de gospodării rurale prin care turiştii, români şi străini, să aibă acces la experienţa inedită a satului românesc, alături de oamenii locului. Gazdele Village Life sunt familii care trăiesc în spiritul tradiţiei satului românesc, locuiesc în case specifice locului, au o gospodărie cu animale, spirit antreprenorial şi sunt dornici să se implice în activităţi de turism la nivelul comunităţii. Până în prezent, peste 70 de familii din patru judeţe  – Argeş, Vâlcea, Braşov şi Harghita – au beneficiat de creşterea veniturilor, au găzduit evenimente şi au ghidat turişti, câştigând experienţă în domeniul ospitalităţii şi peste 200 de turişti au participat la activităţi împreună cu aceştia, precum munci agricole, meşteşuguri, pregătirea produselor culinare tradiţionale, evenimente sociale şi culturale ale comunităţii.

Proiectul Şcoala Village Life se desfăşoară în perioada octombrie 2014 – august 2015 şi este implementat de asociaţia Village Life, primind finanţare în cadrul competiţiei Ţara lui Andrei – www.taraluiandrei.ro, un program de responsabilitate socială derulat de OMV Petrom.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.