Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Schimbă în bine, zi de zi, destinele copiilor cu deficienţe. Povestea Hand-Rom

0

Într-un oraș mic, Cetatea Basarabilor cum ne place nouă să spunem , a luat naștere în anul 1999 Fundația HAND-ROM, care a fost înființată  ca organizație neguvernamentală și nonprofit.

Misiunea Fundației HAND-ROM este aceea de a elabora și implementa proiecte și programe prin care persoana cu dizabilități să-și influențeze viitorul și să-și construiască destinul.

img 3

Hand-Rom schimbă în bine, zi de zi, destinele copiilor cu deficienţe din această parte a judeţului.

Fundaţia Umanitară Hand-Rom din Curtea de Argeş s-a dedicat acţiunilor de educare, tratare şi pregătire preprofesională pentru mai mult de 100 de copii, din regiunea de Nord a judeţului Argeş. Prin Centrul de Zi Marina, centru pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale dar şi prin atelierul protejat Dizab-Rom, Hand-Rom schimbă în bine, zi de zi, destinele copiilor cu deficienţe din această parte a judeţului.

Atelierul Protejat Dizab-Rom oferă cursuri de pregătire preprofesională în meseriile de lumânărar şi legător manual poligraf.  Acest atelier  nu este foarte cunoscut în rândul cetățenilor, deoarece își are locația într-un mic colț  uitat de lume, unde accesul nu este cel mai vizibil și cunoscut. Nici tinerii care vin să lucreze aici nu sunt cele mai comune și populare persoane, dar ceea ce iese din mâinile lor, ar putea să întreacă așteptările oricui. Ei sunt beneficiarii Fundației Hand-Rom, cei care au terminat deja ciclul de 10 clase al Centrului de zi „Marina” și vin aici pentru a beneficia de cursuri de pregătire preprofesională în meseriile de legător manual poligraf și lumânărar.

Dizab-Rom este singurul atelier protejat de pregătire pre-profesională din zona de nord a judeţului Argeş, înfiinţat din dorinţa de a le oferi acestor tineri cu dizabilităţi independenţa şi pregătirea necesară care să le faciliteze integrarea pe piaţa muncii, făcând din ei cetăţeni activi ai societăţii.

În micul nostru atelier, acești tineri vin cu plăcere, deoarece este probabil, singurul loc în care nimeni nu-i privește diferit, nimeni nu-i discriminează.  Deși vorbirea lor nu este cea mai coerentă, toți sunt tratați în mod egal. Tot aici este și singurul loc în care au ocazia să învețe o meserie, o meserie uitată am putea spune. Ei creează zi de zi obiecte hand-made pe care ulterior le comercializăm cu ocazia diferitelor târguri. De la lumânări la agende, de la obiecte din ipsos la hârtie reciclată, totul se face cu răbdare și pricepere, pentru a obține produse de calitate și cât mai frumoase.

Din păcate, în ultimul timp, fundația nu a mai putut susține financiar acest atelier, iar acum tinerii beneficiari sunt nevoiți să renunțe la locul care semnifica până nu demult întregul lor univers. Lipsa susținerii financiare a dus și la lipsa promovării, astfel produsele confecționate în cadrul atelierului nu au mai putut fi comercializate.

Atelierul Dizab-Rom, are nevoie urgentă de promovare și susținere financiară, pentru a putea oferii în continuare serviciile de care acești tinerii au atâta nevoie.

Vezi mai multe detalii despre Atelierul Dizab-Rom si cum poti sa ii ajuti pe handrom.blogspot.ro

img 2

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.