Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sănătate pentru sate: 75 de persoane au beneficiat de asistență medicală în Lipănești

0

În comuna prahoveană Lipănești s-a desfășurat sâmbătă, 27 martie 2021, o nouă acțiune în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate”. 75 de persoane au beneficiat de consultații gratuite oferite de medici specialiști în cardiologie, oncologie și dermatologie. La această activitate au participat 16 voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care 7 personal medical și 9 personal auxiliar. După efectuarea triajului epidemiologic pacienții au beneficiat de o investigație EKG.

Părintele ADRIAN MARIN, Parohia Lipănești, județul Prahova a menționat: “Este o acțiune importantă pentru că, iată, ne-am unit, ne-am mobilizat. Într-o zi atât de importantă când sărbătorim unirea Basarabiei cu România, încă odată se arată cât de important este să fim uniți, să fim în comuniune, sunt lucruri frumoase pe care numai așa le putem face. Credincioșii noștri se simt astfel prețuiți și momentul acesta cred că este un moment în care dânșii înțeleg că trebuie să ne îngrijim atât de sănătatea trupului cât și de a sufletului asrfel încât să putem să lucrăm mai mult pentru Dumnezeu”.

ROBERT NICA, primarul comunei Lipănești, județul Prahova a afirmat: “Sunt foarte bucuros de acest sprijin, de fapt de revenirea voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale. Locuitorii sunt beneficiarii serviciilor Patriarhiei. Astăzi 75 de persoane au beneficiat de acest sprijin. Suntem cu toții bucuroși, chiar ne-am dori să revină la noi această echipă medicală pentru a investiga și alte persoane”.

DĂNUȚ PRUNĂ, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale, a spus: “Am venit la solicitarea preotului din localitate, dar și a oficialităților locale, să oferim consultații medicale de specialitate în special persoanelor cu afecțiuni cronice din această localitate, cât și persoanelor neasigurate. Ni s-a solicitat sprijin deoarece foarte multe persoane din această localitate prezentau afecțiuni cardiace, oncologice și dermatologice. Este o activitate care vine în sprijinul mediului rural, în special. Cunoaștem foarte bine cât de greu le este acestor persoane sa se deplaseze 20 de kilometri sau mai mult, până la cea mai apropiată unitate spitalicească care le poate oferii consulturi de specialitate. Pentru mulți este aproape imposibil să se deplaseze. Bineînțeles, faptul că venim noi aici în mijlocul comunității le este de mare folos, căci ei vin cu deschidere, preocupându-se, în sfârșit, și de sănătate”.

Dr. CRISTINA ȘAPTEFRAȚI, medic primar obstetrică-ginecologie a declarat: “Activitatea de prevenție totdeauna este foarte utilă pentru paciente. Este important să găsim un cancer la începuturile lui sau să prevenim apariția lui prin niște controale periodice. Este foarte plăcut să vezi cum pacienta intră speriată, vorbești cu ea îi explici despre ce este vorba și pleacă multumindu-ți și spunându-ți: „Să vă de Dumnezeu toate cele bune, câte lucruri noi și interesante am aflat”.

Dr. MARIA MAGDALENA SMEU, medic dermatolog a susținut: “Acum în perioada pandemiei, accesul pacienților este puțin restricționat. Mai ales accesul pacienților cu boli cronice.”

CARMEN ZAHARESCU, medic cardiologa adăugat:“ Ca și patologii, astăzi au fost în principal pacienți cu dureri în piept, cu angină, care nu s-au controlat de la începutul pandemiei sau chiar mai demult, și care au necesitat ajustarea schemei de tratament, pacienții cu aritmii, pacienți cu hipertensiune, foarte mulți care nu și-au mai luat rețetele, nu și-au mai luat tratamentul”.

Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății și are ca obiectiv organizarea unor acțiuni medicale cu caracter umanitar, având drept beneficiari persoanele defavorizate din mediul rural. Până în present au fost organizate acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi și Giurgiu.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.