Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Roșia Montană 360. Expoziție – atelier pentru protejarea, monitorizarea și valorificarea patrimoniului cultural

0

 

Tema evenimentului este cât se poate de actuală: Roșia Montană! Dar altfel, așa cum nu a mai fost văzută. O încercare coerentă de a arăta Roșia Montană așa cum este acum, față de cum a fost și de a arăta cum ar putea să fie, față de cum este. Evenimentul va cuprinde expoziții (foto, video, obiecte de promovare, etc.), material documentar și ateliere interactive.

Un eveniment organizat de Asociația ARA (Arhitectură, Restaurare, Arheologie) și Asociația Alburnus Maior, găzduit de Fundaţia Casa Stork.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 19 noiembrie, ora 19.30, la atelierele lui Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck din strada Vasile Alecsandri, nr. 16, sector 1, București. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 30 noiembrie.

EXPOZIȚIA

Desfășurată pe două niveluri (parter și etajul 1), la care se adaugă spațiul exterior, expoziția va prezenta în premieră versiunea Beta a proiectului Roșia Montană 360, expoziția de fotografie Roșia Montană în imagini,proiectul Documentarea patrimoniului de la Roșia Montană, programul Adoptă o casă la Roșia Montană.

Roșia Montană 360 este o platformă de internet pentru monitorizarea patrimoniului. Aceasta presupune introducerea pe un suport anume – fotografie  satelitară (ortofotoplan) – a tututor informațiilor existente legate de patrimoniu: fișe pentru fiecare construcție, descrierea zonelor de patrimoniu – arheologice, tehnice miniere istorice, arhitecturale etc, precum și prezentări grafice ale unor elemente de patrimoniu. Roșia Montană 360 se va dezvolta constant și în timp real sub ochii vizitatorilor pe toată durata evenimentului.

 

Roșia Montană în imagini este un proiect de documentare foto-video al cărui scop îl constituie realizarea unui repertoriu al elementelor semnificative ale peisajului cultural minier din zonă. La scopul documentar al proiectului se adaugă acela al creşterii vizibilităţii patrimoniului cultural de la Roşia Montană pentru publicul larg, în sprijinul unei mai bune conştientizări a valorii excepţionale a acestuia.

Proiectul are la bază realizarea unui repertoriu fotografic al patrimoniului de către artişti fotografi şi prezentarea acestuia în cadrul unor expoziţii organizate în ţară şi străinatate.

Începând din 2012, rezultatele proiectului  au fost expuse în cadrul festivalului cultural FânFest (Roșia Montană), la Bastionul Croitorilor (Cluj) și la Casa Ion Mincu (București). Cei opt autori ai proiectului sunt: Ștefan Angelescu, Cătălin Chiriloi, Edmond Kreibik, Johannes Kruse, Manfred Mehrer, Radu Sălcudean, Călin Șuteu și Daniel Vrăbioiu.

Documentarea patrimoniului de la Roșia Montană este un program al Asociației ARA prin care a fost documentată deja o parte importantă a patrimoniului arhitectural și tehnic în cursul a șapte Școli de vară, care au loc anual, la Roșia Montană. Rezultatele acestora sunt publicate în seria Roșia Montană. Documente de arhitectură, din care au apărut până acum două volume.

Adoptă o Casă la Roșia Montană este un program de salvare a patrimoniului cultural şi a comunităţii tradiţionale de la Roşia Montană şi din satele învecinate. Programul este iniţiat de Alburnus Maior, asociaţia locală dedicată protejării drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană, în parteneriat cu ARA, asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii.

Programul stabileşte o conexiune între proprietarii locali ai clădirilor istorice care doresc să trăiască în continuare în zona Roşiei Montane şi persoane sau organizaţii care doresc să contribuie prin donaţii sau voluntariat la protejarea, cunoaştera şi recunoaşterea patrimoniului cultural al zonei. Fac obiectul acestui proiect toate locuinţele miniere vernaculare, bisericile sau edificiile publice din Roşia Montană şi împrejurimi.

ATELIERE

Pe durata desfăşurării expoziţiei se vor derula două ateliere dedicate sitului Roşia Montană, care implică studenţi ai facultăţilor de arhitectură (UAUIM Bucureşti) şi electronică şi tehnologia informaţiei (Politehnica Bucureşti) şi continuă două direcţii de studiu şi de acţiune care au ca obiect patrimoniul cultural al sitului – studiul peisajului cultural, abordat de studenţii arhitecţi şi studiul aplicat pentru generarea unui instrument de gestiune informatică a acestui peisaj, preocupare a studenţilor politehnişti. Ambele grupe de studenţi vor lucra în spaţiile oferite de Casa Stork, iar publicul va putea afla de la ei care sunt instrumentele şi obiectivele activităţii lor.

EVENIMENTE

Pe parcursul derulării expoziției – atelier vor putea fi vizionate proiecții de filme documentare despre Roșia Montană, proiecții de filme artistice turnate la Roșia Montană, va avea loc o lansare de carte și prezentări ale patrimoniului și proiectelor de salvare a sitului aflate în curs de desfășurare.

19.11 – 19.30 –             Vernisajul expoziției-atelier și lansarea programului Roșia Montană 360

22.11 –                          Proiecții de film docuementar

13.00 –              Vizionare de presă a scurt-metrajului documentar Zidurile. Making of de Mihai Goțiu

16.00 –              Noul El Dorado de Tibor Kocsis

              Roșia Montană un loc la marginea prăpastiei de Fabian Daub

Vâlva Neagră de Yorgos Avgeropoulos

              Mărturii din Roșia Montană de Nicolae Mărgineanu

              Masivul Cetate de Adrian Steclaci

              Patrimoniul Roșiei Montane

23.11 – 16.00 –             Proiecții de film artistic

              Nunta de piatră de Mircea Veroiu și Dan Pița

              Duhul aurului de Mircea Veroiu și Dan Pița

              Flăcări pe comori de Nicolae Mărgineanu

27.11 – 18.00 –             Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Prezintă Ștefan Bâlici și Virgil Apostol

30.11 – 18.00 –             Programul Adoptă o Casă la Roșia Montană – realizări, perspective și modalități de finanțare. Prezintă Ștefan Bâlici și Cristian Neagoe

Afis RM 360

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.