Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Romantismul si miturile sale. Vise, iubiri tragice si aventurieri damnati

0

Fundatia Calea Victoriei va invita miercuri, 16 ianuarie, de la ora 19.00, la cursul: Romantismul si miturile sale. Vise, iubiri tragice si aventurieri damnati, sustinut de Monica Neatu.

Romantismul si miturile sale. Vise, iubiri tragice si aventurieri damnati

Fundatia Calea Victoriei va invita miercuri, 9 ianuarie, de la ora 19.00, la cursul: Romantismul si miturile sale. Vise, iubiri tragice si aventurieri damnati, sustinut de Monica Neatu.

Atelierul nu se doreste o incursiune exclusiv estetică sau istorică în Europa romantică, ci mai degrabă o călătorie inedită în universul strălucitor si întunecat al oamenilor epocii.

Ce a fost romantismul? Iată o întrebare care a beneficiat, de-a lungul timpului, de nenumărate răspunsuri. De la definitii academice, ce făceau apel la concepte istorico-culturale, până la explicatii grăbite, ce tineau de o anumită perceptie mitică, totul pare să se fi spus despre epoca romantică. Si totusi, oamenii acelei epoci cu melancoliile, utopiile si eleganta lor căutată au impus un nou ritm cotidianului si societătii. Copii ai revolutiei franceze,  romanticii au creat lumea modernă si  au dat nastere marilor elite si mituri urbane.

Pendulând între revolutii si utopii, femeile si bărbatii primei jumătati a secolului al XIX-lea ne par, deopotrivă, reali si fantastici. De la pânzele însângerate ale lui Delacroix ajungând la figura controversată a lordului Byron, Europa romantică pare un imens mozaic. Vă invit să descoperim împreună, de-a lungul a patru ateliere, nenumăratele fatete ale romantismului. Ghidati de picturi celebre si de scrieri emblematice vom afla mai multe despre literatura,arta, muzica si revolutiile timpurilor moderne.

Temele celor patru ateliere sunt:

Precursorii Romantismului. Cum s-a născut un mit? De la revolutia franceză la revolutiile de la 1848. Omul romantic.

Cum arătau si în ce credeau bărbatii si femeile epocii romantice? Melancolici si vizionari. A existat o modă romantică?

Arta si literatura romantică. Revolutia culorilor. De la romanul-foileton la marile romane ale secolului  XIX.

Tenebrele romantismului. Societăti secrete, aventurierii si artistii damnati. Demonii se interiorizează. Faust si Frankenstein.

 francesco-hayez-the-kiss1-236x250

Lector: Monica Neațu

Data incepere: 16 Ianuarie 2013; Ora curs: 19:00

Cost: 160 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 150 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3.

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.