Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

#romaniaseschimba în Cocorăștii Mislii

0

În comuna prahoveană Cocorăştii Mislii, trecutul şi prezentul au făcut pace. Copiii redescoperă tradiţiile în paşi de dansuri populare, iar tinerele cos cu migală straie tradiţionale, după modele moştenite de la bunicile lor.

O mână de oameni cu iniţiativă s-au strâns în Asociaţia “Visul Verde” pentru a urni lucrurile în comunitatea lor. La începutul anului, au pus pe picioare o afacere socială- au cumpărat un război de ţesut, pânză şi aţă, două maşini de cusut, un fier şi o masă de călcat şi au deschis un mic atelier.

facebook romaniaseschimba in Cocorastii v2

Mai multe femei din sat au participat la cursuri de recalificare şi au redescoperit plăcerea de a coase. Din mâinile lor, ies acum ii, genţi, brâie şi obiecte gospodăreşti decorate cu motive tradiţionale. Femeile cos forme geometrice, flori şi frunze în negru şi roşu, culorile specifice zonei Munteniei.

“În fiecare casă există o ie cusută de bunici sau de străbunici. Acest gen de activitate scotea în evidenţă talentul tinerei fete care cosea. N-o să vedeţi ii identice. Fiecare fată cosea ia sa şi o reprezenta acel stil”, spune Gabriel Neacşu, vicepreşedintele Asociaţiei „Visul verde” şi directorul Căminului Cultural, unde funcţionează atelierul.

Clienţii sunt, de obicei, ansambluri folclorice, cămine culturale şi şcoli, dar şi turişti care vin în zonă şi îşi cumpără un suvenir cusut pe pânză, la atelier.

În căminul cultural din satul Goruna există şi un Muzeu al Satului şi o sală unde fac repetiţii cele două ansambluri folclorice ale comunei.

„Prahova e un judeţ unde căminele culturale nu s-au transformat în cârciumi şi discoteci. Aici se face ceva”, subliniază Gabriel Neacşu, încrezător că România se schimbă.

Şi se schimbă încet, începând cu oamenii care nu lasă tradiţiile să moară şi îi strâng şi pe alţii în jurul lor. Căci, uneori, visele devin realitate.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.