Rom sau Tigan. Dilemele unui etnonim in spatiul romanesc, prima carte care deschide dialogul pe aceasta tema

0

Rom sau Tigan. Dilemele unui etnonim in spatiul romanesc, prima carte care deschide dialogul pe aceasta tema, a fost lansata pe 24 septembrie 2012, la Clubul Taranului Roman.

Lucrarea, publicata de Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale (ISPMN) din Cluj-Napoca si finantata de Fundatia Soros, este unica in peisajul editorial autohton, pentru ca ofera argumente istorice, lingvistice si identitare intr-o dezbatere care in ultimii ani a nascut numeroase controverse. Autorii cartii nu si-au propus sa dea un raspuns fara echivoc la intrebarea care s-a pus tot mai des inRomania ultimelor decenii: Cum este corect: rom sau tigan? Intentia lor este mai degraba de a identifica interesele care au stat de-a lungul vremii in spatele folosirii celor doua etnonime – rom si tigan – si de a urmari dinamica acestora in discursul public romanesc.

Dupa cum precizeaza editorii Lucian Nastasa si István Horváth, cartea s-a nascut ca reactie la propunerea legislativa din 2010 de a fi adoptata denumirea oficiala de tigan si mai ales la utilizarea unor argumente pseudo-academice pentru a o justifica. Propunerea deputatului Silviu Prigoana, respinsa in cele din urma in 2012, este doar varful icebergului. Dupa 1989, problema integrarii romilor si a normalizarii statutului lor a aparut pe agenda societatii civile, polarizand opinia publica si starnind reactii foarte puternice pro sau contra. Activistii pentru drepturile romilor au contribuit major la impunerea unui discurs corect din punct de vedere politic, in timp ce diversi politicieni si ziaristi au atras atentiaasupra faptului ca se creaza o confuzie intre denumirea nou promovata de rom si cea de roman. Autoritatile au fost deranjate atat de aceasta confuzie, cat de faptul ca opiniile activistilor au inceput sa aiba o audienta internationala, constituindu-se ca alternativa la discursurile oficiale.

Cartea urmareste evolutia celor doi termeni in doua epoci: in prima jumatate a secolului al XX-lea, in special intervalul 1919-1949 si in perioada de dupa1989, cand termenul „rom” a inceput sa inlocuiasca etnonimul „tigan”. Pentru a identifica si analiza perceptiile actuale asupra termenilor, autorii cartii au preferat sa foloseasca in special felul cum sunt utilizati acestia pe internet, unde sub protectia anonimitatii autorii de bloguri sau cei care posteaza comentarii au o mai mare libertate de exprimare, permitandu-si sa fie incorecti politic, rasisti, tiganofobi. “Nu de cuvinte ne temem, ci de realitatea din spatele acestor cuvinte”, a declarat István Horváth, editor al cartii, in cadrul dezbaterii care a urmat lansarii de carte, adaugand ca mai importante sunt reactiile pe care le va starni cartea in lumea academica si in presa. “Noi credem ca nu va mai putea exista o abordare a temei romilor fara sa se faca referire la aceasta carte”, a completat istoriculLucian Nastasa. 

Volumul cuprinde si un interviu exceptional despre identitatea romani intre victimizare si emancipare, realizat de Iulius Rostas cu Nicolae Gheorghe – unul dintre liderii de marca si ideologi ai romi. Dialogul dintre cei doi activisti romi este o marturie personala despre cum se creaza identitatea de rom si o reflexie despre reprezentarea romilor ca minoritate etnica. Iulius Rostas, prezent si el lalansare, a afirmat ca, atat el cat si mentorul lui, Nicolae Gheorghe au vazut in legea Prigoana o oportunitate de a pune in discutie identitatea romilor, de-a atrage interesul unor oameni si unor institutii spre acest subiect.

Dezbaterea care a urmat lansarii, moderata de Mircea Vasilescu, presedintele Fundatiei Soros si redactor sef la Dilema Veche, a scos in evidenta faptul ca Rom sau Tigan. Dilemele unui etnonim in spatiul romanesc este o invitatie la dialog, si mai ales o provocare de a imbogati discursul public despre romi cu argumente istorice, lingvistice si identitare.

Volumul Rom sau Tigan. Dilemele unui etnonim in spatiul romanesc este disponibil in format electronic, gratuit, accesand pagina de internet a Fundatiei Soros Romania www.soros.ro

 

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează