Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Rituri de Primavara – Eveniment cu Mario Barangea si Laura Jiga Iliescu

0

Va invitam in 8 martie, de la ora 11:00, la Rituri de primavara, un eveniment dedicat legendelor si ritualurilor legate de sarbatoarea primaverii. Ne reintalnim cu Laura Jiga Iliescu si Mario Barangea intr-un dialog despre traditiile romanesti de primavara, cat si despre obiceiurile altor popoare.

Mario Barangea: Ce sunt Riturile de primavara? Sunt acele intuitii formalizate ale innoirii, acele realitati spirituale care promit si promoveaza transformarea, devenirea, mutarea axelor Naturii si Omului.

spring_dance1-262x250

Cu o introducere in riturile de primavara la indo-europeni (Mario Barangea), discursul va ajunge treptat inauntrul hotarelor propriei noastre spiritualitati (Laura Jiga Iliescu). Se anunta, prin aceasta prelegere, o incercare de contextualizare a viziunii traditionale exprimate prin ritualuri si legende, pornind de la vechile civilizatii indo-europene (celti, latini, persi, traci, scandinavi etc) pentru a se contura ipoteze despre sorgintea unor obiceiuri, datini, cutume care au ajuns pana la noi.

Pentru indo-europeni echinoxul de primavara insemna timpul reintoarcerii, invierii, nasterii din nou. Sensurile si temeiurile se regenerau, rosturile Cosmosului se deschideau, puterea benefica a Naturii crestea si se improspata. Cum se contemplau aceste lucruri? In ce fel se observau trecerile de la intuneric la lumina, de la moarte la viata? Cum erau ele celebrate? Acestea sunt doar unele dintre intrebarile care cer formularea unui raspuns limpede. Este vorba, in fond, despre o chemare la clarificarea unei arheologii spirituale.

Laura Jiga Iliescu: Traim intr-o lume a mijlocitorilor de toate felurile: unii intermediaza intalniri, altii transmit mesaje, altii calauzesc, cu totii participa la desfasurarea vietii. Unii sunt oameni ca si noi, altii pasari, ingeri, mucenici sau sfinti. Nici venirea primaverii nu pare sa fie straina de acestia.

Alaturi de echinoxul de primavara, vorbim si despre sarbatoarea Buneivestiri a crestinilor si despre ziua in care, in cultura traditionala romana, se dezleaga limba cucului, vestitor si calator sezonier intre lumi (spuneau unii ca el ar canta in rai mai intai), purtator de mesaj ce deschide o poarta spre o alta realitate, spre un inceput nu doar de primavara, ci de cunoastere.

Asadar, ce ne mai spune noua primavara, legendele si ritualurile ei? Calendare, babe, mucenici, seminte, gaze pluguri, focuri vii, apa, praguri, glie verde, armindeni, dansuri, joi mari, oua, inviere, miei. sunt expresii ale unei maniere de raportare la viata, la natura, la trecerea timplui si a vremii, asupra careia vom reflecta din perspectiva noastra contemporana.

Lectori: Laura Jiga IliescuMario Barangea

Data: 8 Martie 2014; Ora: 11:00

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron

Loc: restaurant Urbanesc, str. Pictor Stefan Luchian nr. 17 (intersectie cu str. Mantuleasa)

Va puteti inscrie la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.