Rețetă tradițională din Muntenia: Vinete umplute

0

 

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. Rețeta tradițională ”Vinete umplute” a fost preparată și oferită de Mariana Robescu, autor si proprietar al blogului culinar Rețetele Marianei, în cadrul proiectului ”Descoperă tradițiile culinare românești!”. Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, otet balsamic, ulei etc.

Ingrediente:

  • 3 vinete medii
  • 500 g carne tocata
  • 2 cepe mari
  • 1 cutie mica rosii in bulion
  • 1 ardei gras rosu
  • 2 linguri ulei Arpis
  • 100 g cașcaval
  • sare
  • piper

 Pentru sosul alb

  • 50 g unt
  • 2 linguri făină albă Arpis
  • 300 ml lapte
  • 1 praf de sare

13
 Mod de preparare:Se taie vinetele în două pe lungime și se pun în apă cu sare pentru 30 de minute. Se scot din apa, se șterg cu prosoape de hârtie, se crestează mijlocul și se scoate miezul, lăsând o margine puțin mai groasă. Se așează jumătățile de vinete pe o tavă termorezistentă și se introduc în cuptorul preîncalzit pentru 15 minute. Se toacă ceapa și se călește în uleiul Arpis incins cu puțină apă timp de 2 minute. Se adaugă carnea și ardeiul tăiat cubulețe, circa 100 ml de apă și se lasă pana scade zeama. Se pun roșiile cubulețe cu tot cu sos, miezul de la vinete tocat și se lasă până a scăzut zeama, amestecand din cand in cand. Se condimentează cu sare și piper. 

Prepararea sosului

Se topește untul într-o crăticioară, se adaugă făina Arpis in ploaie, amestecând continuu cu un tel mic, dupa care se toarnă treptat câte puțin lapte rece si se amestecă  permanent. Se pune puțină sare și se lasă să fiarbă, la foc foarte mic, până s-a îngroșat, amestecând permanent. La final trebuie să fie un sos fin și mai gros. Daca sosul este prea gros, se mai adaugă lapte. Se lasă să se racorească puțin.Se umplu jumătățile de vinete cu amestecul de carne, se întind deasupra câte 2-3 linguri cu sos alb și se presară cașcaval ras. Se introduce tava în cuptor pentru 40 de minute, la foc mediu. 

Despre proiect

Proiectul “Descoperă tradițiile culinare românești” este derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Arpis, în perioada februarie – decembrie 2013 și este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, Marius Dragne Food Photographer, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania.

Rețetele tradiționale din Muntenia au fost puse la dispoziția proiectului de Complex Drăgănești de Vedea, Mariana Robescu (blog Rețetele Marianei), Casa Anduțu și Casa Wenge. 

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.