Rețetă oltenească: Ciorbă de dovlecei umpluți

0

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.

Rețeta ” Ciorbă de dovlecei umpluți” a fost primită de la partenerul proiectului, Chef Buzu și preparată de Casa Oprescu, gazda proiectului în perioada mai – iunie.

Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.

13 web

Ingrediente

Nr. Materia prima  10 portii
1. Dovlecei 2,000 kg
2. Carne de vaca, fără os 0,450 kg
3. Morcovi, albitură 0,400 kg
4. Ceapă 0,250 kg
5. Telina 0,100 kg
6. Orez 0,100 kg
7. Oua 0,150 kg.- 3 oua
8. Iaurt sau 0,500 kg
9. Smantana 0,250 kg
10. Făină Arpis 0,050 kg
11. Ulei Arpis 0,050 kg
12. Sare de lamâie 0,007 kg
13. Oase fara valoare 1,500 kg
14. Pătrunjel verde 0,050 kg
15. Sare 0,050 kg

1 web

Modul de preparare:

Se aleg dovleceii potriviți, se curăță de coajă, se taie în două, li se scoate miezul cu o linguriță și se umplu cu carne tocată preparată astfel: carnea de vacă se trece prin mașina de tocat cu sita deasă impreună cu ceapa calită.

Aceasta compoziție se amestecă cu jumătate din cantitatea de orez opărit, cu albuș de ou și verdeață tocată mărunt și sare. Se umplu apoi dovleceii și se asează într-o cratiță. Se toarnă peste ei zeama de oase și puțin ulei Arpis pâna ce îi acoperă și se fierb.

Pregătirea ciorbei se face astfel: oasele se sparg, se spală, se opăresc și se pun la fiert în apă cu sare. Cand au dat in fiert se spumează. La zeama de oase se adaugă zarzavatul și ceapa curățată și tăiată mărunt, precum și restul din cantitatea de orez. Cand este gata se ia de pe foc.

Gălbenușurile, făina Arpis, iaurtul (sau smântâna) se amestecă bine, se bat cu telul, se subțiază cu ciorba și se introduc în oala cu zarzavat. Se pune apoi verdeața spălată și tocată mărunt și sarea de lamaie.

La servire se pune in farfurie o bucată de dovlecel umplut și fiert, se completează cu ciorba pregătită, iar pe deasupra se presară pătrunjel verde tocat mărunt.

 Ciorba de dovlecei umpluti

Despre www.chefbuzu.com

Chef Buzu  este singurul site din Romania care promoveaza turismul culinar    

 

Dezvoltat initial ca o platforma online de retete culinare, http://www.chefbuzu.com si-a extins gama de servicii, mergand si in directia turismului culinar.

Astfel, http://www.chefbuzu.com pune la dispozitia proprietarilor de locatii turistice, producatorilor particulari, cofetariilor si patiseriilor, servicii de promovare.

 

Despre proiect

Proiectul “Descoperă tradițiile culinare românești” este derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Arpis, în perioada februarie – noiembrie 2013 și este sprijinit de 49 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, Culinary Events, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, metropotam.ro, Mujer, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania, X-Treme Radio.

Rețetele tradiționale din Oltenia au fost puse la dispoziția proiectului de: Casa Oprescu, Pensiunea Steaua Dunarii și Adrian Buzoianu (www.chefbuzu.com).

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

 

Facebook

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează