Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Reţea de reabilitare şi integrare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi din România

0

Conferința finală a proiectului strategic INSERT:

Construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi din România, în vederea îmbunătăţirii accesului acestora pe piaţa muncii

 insert

Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România (AHSR), organizaţie neguvernamentală, care de mai bine de 22 de ani militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și boli cronice, a susținut vineri, 13 decembrie 2013, la Hotel Internațional București, conferința finală a proiectului strategic: INSERT: Construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi din România, în vederea îmbunătăţirii accesului acestora pe piaţa muncii

Evenimentul a vizat prezentarea rezultatelor obținute în urma celor trei ani de implementare a proiectului INSERT, provocările întâmpinate, dar și strategiile aplicate. În egală măsură, a fost discutat și planul de sustenabilitate a proiectului, activități și pași importanți în vederea consolidării rețelei de reabilitare și integrare profesională a persoanele cu dizabilităţi și boli cronice din România, prin cele 5 Centre de Reabilitare și Integrare Profesională a persoanelor cu dizabilități și cele două Centre de Resurse și Servicii  înființate în cadrul proiectului.

Cireașa de pe tort a constat în relatarea autentică și emoționantă a celor mai de succes povești ale beneficiarilor proiectului – persoane cu dizabilități și boli cronice care au reușit, datorită sprijinului echipei INSERT, dar și datorită unei voințe puternice, să se integreze pe piața muncii și să-și recapete încrederea într-o viață mai bună.

Georgiana Răducanu – manager de proiect în cadrul Asociației Handicapaților Somatici din România,  a declarat faptul că, dincolo de rezultatele atinse – peste 3000 de beneficiari informaţi, peste 250 de persoane participante la diferite cursuri de formare profesională, 800 de persoane beneficiare de servicii de informare, consiliere şi consultanţă la domiciliu – proiectul INSERT reprezintă doar un ÎNCEPUT, toate eforturile echipei AHSR continuînd şi pe viitor în direcţia medierii şi integrării pe paiţa muncii a cât mai mulţi beneficiari.

Domnul Lajos Hegedus – Preşedintele Federaţiei MEOSZ – Uniunea Organizaţiilor Persoanelor cu Dizabilităţi din Ungaria, a declarat: „Proiectul INSERT ne-a ajutat să înţelegem anumite aspecte folositoare persoanelor cu dizabilităţi din legislaţia românească pe care le-am putea implementa şi în Ungaria, precum şi importanţa lucrului cu persoanele care suferă de o boală cronică şi care nu au certificat de persoană cu dizabilităţi.

Declarația domnului Fiko Csaba – Preşedintele AHF Harghita:  „Cine lucrează odată cu persoane cu dizabilităti, va reveni întotdeauna la această activitate. Toți lectorii, trainerii şi expertii cu care am colaborat în cadrul proiectului INSERT lucrează acum ca voluntari în cadrul asociaţiei deoarece nu s-au putut despărţi de beneficiari.”

Conferința finală a oferit posibilitatea reîntâlnirii partenerilor de proiect: Fundația CREFOP, Federația MEOSZ Ungaria și Asociația Handicapaților Fizici Harghita, a beneficiarilor proiectului INSERT, dar și a reprezentanților de instituții și organizații implicate în procesul integrării socio-profesionale a persoanelor cu dizabilități și boli cronice, printre care: Direcţia pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi, Directiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din sectoarele 1, 4 si 6, Asociaţia Pavel, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Muncipiului Bucureşti, Centrul de formare şi evaluare a competenţelor în asistenţă socială, Asociaţia „O viaţă mai bună”, Liga pentru promovarea şi apararea persoanelor cu dizabilităţi, şi multe altele.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului strategic “INSERT – Construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi din România, în vederea îmbunătăţirii accesului acestora pe piaţa muncii”, cofinanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritara 6 – Promovarea incluziunii sociale, Domeniul major de intervenţie 6.2 – „Îmbunătățirea accesului și a participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii”, contract POSDRU/96/6.2/S/55474.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.