Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Rangeri pentru natură

0

Ne face plăcere să îți aducem împreună cu prietenii de la Țara lui Andrei motive de optimism despre România inspirați fiind de raportul de implicare în comunitate al companiei Petrom. Este primul raport care nu arată a raport, ci spune o poveste şi este un instrument gândit să facă lumea mai optimistă. Alături de cifre, bugete şi detalii de implementare ale proiectelor, găseşti poveştile eroilor locali care au reuşit să îmbunătăţească viaţa comunităţilor.

Astăzi îți prezentăm povestea rangerilor pentru natură.

Natura are acum aliați de nădejde în lupta cu poluatorii. În Parcul Național Cozia, 10 cluburi de Rangeri Juniori acționează împotriva agresiunilor asupra mediului.

152_file1Să nu calci nici măcar pe o furnică. Să nu dai cu piciorul nici măcar într-o ciupercuță. Să nu scrijelești scoarța copacilor. Să nu arunci gunoaie. Să mergi numai pe potecile și traseele marcate. Acestea sunt doar câteva dintre regulile ”Codului de etică privind comportamentul oamenilor în natură” pe care membrii celor 10 cluburi de Rangeri Juniori din Parcul Național Cozia le-au învățat în timpul desfășurării proiectului ”Noi nu dăm verdele pe gunoaie”.

Aproximativ 150 de elevi şi 20 de cadre didactice au lucrat efectiv în proiect și au dobândit cunoştinţe noi despre ariile naturale protejate şi, în mod special, despre Parcul Naţional Cozia. ”În fiecare colectiv, indiferent de şcoală, organizarea echipajelor s-a realizat în jurul unor lideri. Deşi nu s-a pus problema de a realiza o concurenţă în interiorul cluburilor sau între cluburi, am constatat că elevii au tratat fiecare activitate ca pe o competiţie în scopul de a se autoperfecţiona şi de a învăţa cât mai multe lucruri din tainele naturii”, spune Gabriela Deneș, reprezentanta Asociaţiei de Turism Montan ECO -ŢURŢUDAN Brezoi, organizația beneficiară a finanţării Petrom, obţinute în urma participării la competiţia lunară de proiecte din Ţara lui Andrei.

”Mai mult, (elevii) ne-au întrebat pe noi, pe cei mari, dacă sunt legi care trebuie să-i pedepsească pe cei care fac rele asupra naturii”

Și, așa cum se întâmplă atunci când o competiție se desfășoară într-un mod obiectiv, pe criterii de performanță, toată lumea a avut de câștigat. Astfel, pe lângă o conștientizare crescută, în rândul comunității locale și a publicului larg, proiectul a însemnat și o bună ocazie pentru cadrele didactice de a realiza activități extracurriculare. În plus, impactul educațional asupra elevilor a fost semnificativ, în condițiile în care aceștia nu învaţă la școală multe aspecte importante despre flora şi fauna sălbatică şi despre necesitatea protejării naturii.

”Mâinile mici şi harnice au dereticat chipul frumos al Muntelui Cozia…”

150_file1”Parteneriatul cu ONG-ul de mediu şi cu Administraţia Parcului Naţional Cozia a avut un impact educaţional deosebit în şcolile implicate în proiect. Din proprie iniţiativă, foarte multe cluburi de mici rangeri şi-au amenajat un colţ verde cu fotografii și diplome în şcolile lor pentru a informa toţi elevii şi corpul didactic despre activităţile lor educative”, explică Gabriela Deneș.

În plus, exemplul dat de micii Ranger Junior va avea un impact semnificativ şi asupra comunităţilor din care provin, dacă luăm în considerare numărul mare de rude și prieteni care află despre acțiunile elevilor și adoptă, la rândul lor, un comportament responsabil faţă de mediu.

Unul dintre cele mai importante rezultate ale programului este că, în urma participării, elevii își doresc să ajungă cât mai des în natură şi să ajute la protejarea ei. ”Mâinile mici şi harnice au dereticat chipul frumos al Muntelui Cozia, curăţindu-l de gunoaiele uitate de cei care au vizitat acele locuri pentru a se recrea. Mai mult, ne-au întrebat pe noi, pe cei mari, dacă sunt legi care trebuie să-i pedepsească pe cei care fac rele asupra naturii”, povestește Gabriela Deneș.

De altfel, micii rangeri din Clubul Salvatorii Pădurii din Brezoi au găsit şi un plan pentru igienizarea unei zone din Parcul Naţional Cozia : să adune gunoaiele de acolo firma care avea antetul pe aproape toate hârtiile abandonate în acel loc. ”Probabil toate acele gunoaie au fost transportate cu un camion”, spune, cu revoltă în glas, reprezentanta Asociaţiei de Turism Montan ECO -ŢURŢUDAN Brezoi.

Iar lucrurile nu se vor opri aici, pentru că înfiinţarea, în 2012, a celor 10 Cluburi Ranger Junior constituie un suport de acţiune pe viitor în activităţile de protejare a naturii şi un model de educaţie pentru mediu a tinerei generaţii. Astfel, următoarea acţiune colectivă a celor 10 cluburi Ranger Junior a avut loc în luna mai a acestui an, cu ocazia Zilei Parcului Naţional Cozia.

”Parteneriatul cu şcolile implicate în proiect va fi continuat şi în anii următori pentru a se menţine pe termen lung existenţa şi activitatea cluburilor înfiinţate prin proiectul «Noi nu dăm verdele pe gunoaie”, precizează Gabriela Deneș.

”Parteneriatul cu şcolile implicate în proiect va fi continuat şi în anii următori pentru a se menţine pe termen lung existenţa şi activitatea cluburilor înfiinţate prin proiectul «Noi nu dăm verdele pe gunoaie”

 

154_file1

Proiectul ”Noi nu dăm verdele pe gunoaie” a fost desemnat câștigător, în februarie 2012, în cadrul competiţiei de proiecte din ”Țara lui Andrei” şi este doar unul din exemplele de implicare ale românilor cu iniţiativă. Prin competiţiile de proiecte din cadrul platformei Ţara lui Andrei – Oraşul Tău (adresat publicului extern) şi Oraşul Petrom (dedicat în exclusivitate angajaților companiei) – au fost finanțate 23 de proiecte de dezvoltare comunitară în 2012. Printre iniţiativele premiate se numără programe de testare preventivă pentru diagnosticarea autismului pentru peste 2.000 de copii, programe de inserţie educaţională a copiilor cu dizabilități, dotarea şi reamenajarea instituțiilor de învăţământ sau a spaţiilor verzi, activități culturale şi educaţionale, crearea de centre de îndrumare profesională, dotarea instituţiilor culturale (Muzeul Astronomic din Bârlad) sau îmbunătăţirea condiţiilor medicale din comunităţi.Aici puteţi urmări câteva poveşti care vor deveni realitate în Ţara lui Andrei.

Povestea în cifre

115.000 euro este finanţarea Petrom pentru implementarea a 23 de proiecte de dezvoltare comunitară

23 de proiecte de dezvoltare comunitară implementate

12.000 de beneficiari ai proiectelor finanţate în Ţara lui Andrei

7 județe au beneficiat de finanţări pentru comunități

158 de persoane angajate în cadrul organizaţiilor şi instituţiilor beneficiare

 

151_file1

 

156_file1

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.