Publicul a câştigat “Duelul Viorilor”

0

Publicul a câştigat “Duelul Viorilor”

Cea de-a patra ediţia a turneului s-a încheiat la Piteşti

Nouă recitaluri şi două concerte cu orchestra, aproape 3000 de km parcurşi, aprox. 6500 de spectatori, muzică de cea mai bună calitate cântată cu pasiune, talent şi virtuozitate de trei maeştri ai scenei clasice, răsplătiţi cu cu minute în şir de aplauze, acesta este tabloul final al celei de-a patra ediţiii a Turneului Naţional ”DUELUL VIORILOR”, organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo. Periplul muzical a început pe 4 noiembrie la Craiova şi s-a încheiat pe 19 decembrie la Piteşti, după ce a străbătut toate zonele istorice ale ţării. Două concerte cu orchestra, la Timişoara şi Bucureşti, şi o versiune originală a Anotimpurilor de Piazzolla in prelucrarea argentinianului Mariano Castro, pentru două viori şi pian, interpretată în partea a II-a a recitalurilor, au fost cele două noutăţi repertoriale din cadrul turneului de anul acesta.

Protagonişti au fost violonistul Liviu Prunaru, concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, care a cântat pe vioara Stradivarius Pachoud şi violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. Dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Orchestrelor Radio România, care a cântat pe vioara Guarneri del Gesu, instrument pus la dispoziție de Muzeul Național George Enescu, în patrimoniul căruia se află. Arbitru a fost pianistul Horia Mihail, unul din cei mai apreciaţi muzicieni români ai generaţiei sale, solist concertist al Orchestrelor Radio România.

Duelul instrumentelor a fost doar un pretext pentru că ceea ce a primat de fapt, după declaraţiile spectatorilor, a fost măiestria instrumentiştilor, numele sonore ale instrumentelor trecând pe planul doi şi fiind apreciate mult mai mult calitatea interpretării, dar şi alegerea repertoriului, versiunea originală a Anotimpurilor de Piazzolla in prelucrarea argentinianului Mariano Castro, pentru două viori şi pian, fiind foarte apreciată de spectatori:

“Nu am mai auzit anotimpurile lui Piazzola cântate aşa. M-au purtat în altă lume, pe alte continente”. “Este o partitură foarte grea. Eu am studiat muzică şi îmi dau seama ce efort a fost, câtă dăruire şi talent trebuie ca să o cânţi aşa”. “Am fost vrăjită de partea a doua. Instrumentele sunau foarte bine dar dacă nu erau ei atât de mari instrumentişti, chiar nu ar fi contat. Ei le dau viaţă.”

La final de turneu, violonistul Gabriel Croitoru vorbeşte despre adevăratul câştigător: “Există, cu siguranţă un câştigător şi acela e publicul.. Această a patra ediţie a fost marcată de nişte noutăţi. Am avut şi concerte acompaniate de orchestră, o dată la Timişoara şi o dată la Sala Radio din Bucureşti. Mă bucur că această primă audiţie  mondială a aranjamentului făcut de Mariano Castro pentru cele patru Anotimpuri de Astor Piazzolla s-a petrecut în acest turneu al nostru şi să sperăm că publicul a gustat din plin acest spectacol şi va veni în continuare la concerte”.

Liviu Prunaru îşi îndreaptă gândurile, la sfârşit de turneu şi de an, tot spre spectatori:

“În primul rând Sărbători Fericite! Să fie toată lumea sănătoasă, voioasă, cu lumină în suflet, cu dragoste, cu multă înţelegere pentru cel apropiat, să ne gândim mai mult unii la alţii, să fim mai îngăduitori, mai toleranţi şi să ne uităm aşa, spre viitor … eu cred că începe o nouă etapă pe mai multe planuri şi  doresc numai fericire şi sănătate tuturor”.

Foto_Virgil Oprina_IMG_4816

Un proiect realizat de Centrul Cultural Media Radio România și Asociația Culturală Accendo

Coproducători : Radio România Cultural și TVR 2

Transportator oficial : Dacia

Sponsori : JTI, Sense, Zamfirescu Racoţi and Partners,

Partener : Muzeul Naţional George Enescu

Cu sprijinul : Athenee Palace Hilton, Nissa.

Parteneri culturali : Orchestrele şi Corurile Radio, Filarmonica Oltenia  Craiova, Filarmonica Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica Banatul din Timişoara, Filarmonica din Piteşti

Primăria şi Consiliul local Câmpia Turzii, Casa de cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu

Parteneri media :

Radio România Muzical, Radio România Actualităţi, Radio România Regional, Radio România Internaţional, România TV, Caţavencii, Romania libera, Observator Cultural, Caţavencii, Şapte Seri, Business Review, Suplimentul de cultură, Agenţia de carte, Ziare.com, Actualitatea Muzicală, Ziarul Metropolis.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.