Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiectul E-sign, despre pericolele Internetului pentru copii cu deficiențe de auz și profesorii lor

0

Pericolele Internetului pentru copiii cu deficienţe de auz

Proiectul E-sign, despre pericolele Internetului pentru copii cu deficiențe de auz și profesorii lor 

În urma focus-grupurilor[1] realizate de Salvați Copiii s-a remarcat faptul că, din dorința de a avea prieteni și în afara școlii, copiii români cu deficiențe de auz abordează relațiile create pe Internet cu naivitate, confruntându-se deseori cu problema hărțuirii online, fără a avea cunoștințele sau resursele necesare pentru a se apăra. Pentru a întâmpina această problemă, Salvați Copiii împreună cu Orange România au demarat proiectul E-sign, dedicat copiilor cu deficiențe de auz și profesorilor lor.

Organizaţia Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Orange România, a organizat miercuri, 20 iunie 2012, o sesiune de informare pe tema siguranţei online dedicată copiilor cu deficienţe de auz și cadrelor didactice care predau acestor copii. Evenimentul încheie o serie de sesiuni organizate la nivel național în cadrul proiectului E-sign.

În cadrul mesei rotunde din Bucureşti au fost prezentate zece tutoriale video, unde sunt dezbătute cele mai importante pericole din mediul online la care pot fi expuşi copiii. Tutorialele cuprind un discurs atât vorbit, cât şi în limbajul mimico-gestual, susţinut de interpretul Cosmin Costache, precum şi elemente grafice care îi vor ghida pe copii pas cu pas în utilizarea sigură a Internetului.

Temele abordate prin intermediul tutorialelor sunt: Facebook, CamFrog[2], Jocuri, Hărţuirea pe Internet, Convorbiri şi întâlniri cu necunoscuţii, Informarea de pe Internet şi dezvoltarea gândirii critice, Reputaţia online, Utilizarea telefonului mobil, Securitatea calculatorului şi Importanţa comunicării în cadrul familiei şi în timpul orelor de clasă despre siguranţa online a copiilor.

Proiectul E-sign, parte a programului european Sigur.info a fost lansat în primăvara anului 2012 de către organizaţia Salvaţi Copiii în parteneriat cu Orange România.  E-sign a demarat cu o serie de 20 de sesiuni de informare în şcolile dedicate copiilor surzi şi cu deficienţe de auz din Bucureşti: Şcoala pentru deficienţi de auz Nr.2 „Sfânta  Maria” şi Centrul Şcolar nr 3 pentru elevi hipoacuzici. Peste 200 de copii au dezbătut, alături de voluntarii Salvaţi Copiii, subiectul pericolelor întâmpinate pe Internet pentru a găsi cele mai bune modalităţi de protejare împotriva acestora. Ulterior, Salvaţi Copiii a dezvoltat resurse educaţionale ce vor fi distribuite în toată ţara către profesorii şi educatorii copiilor cu deficienţe auditive.

În luna iunie 2012, organizatorii au susţinut patru mese rotunde în Iaşi, Sibiu, Craiova şi Galaţi, în instituţiile de învăţământ dedicate copiilor cu deficienţe de auz, cu participarea a peste 140 profesori, urmând ca acestea să fie reluate în toamnă, la nivel naţional.

„Proiectul E-sign  este deosebit pentru Salvaţi Copiii deoarece a fost dezvoltat la iniţiativa unui grup de adolescenți cu deficienţe de auz, participanţi în cadrul Şcolii de Vară Europene Sigur.info organizată în România în iulie 2011. Copiii ne-au atras atenţia asupra importanţei pe care Internetul o are în viaţa lor, oferindu-le posibilităţi de socializare, educaţie și divertisment, atât de necesare integrării lor sociale. Am dezvoltat resurse educaţionale bazate pe imagini şi pe limbajul mimico-gestual cu scopul de a introduce în viaţa copiilor, cu sprijinul cadrelor didactice, noţiunile elementare de siguranţă online.” declară Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv, Salvaţi Copiii România.

„Copiii utilizează din ce în ce mai des Internetul, de aceea dorim să le oferim atât un acces rapid, cât şi metode de protecţie pe Internet. Prin E-sign ne adresăm unei categorii speciale, cea a copiilor cu deficienţe de auz care au nevoie de instrumente specifice şi informări adaptate canalelor de comunicare pe care le folosesc pentru a înţelege cum se pot feri de pericole pe Internet. Iar proiectul E-sign este un prim pas în această direcţie pe care vom continua să o dezvoltăm.”  a declarat Alina Pavel, CSR Officer, Orange România.

„Proiectul acesta ne bucură, deoarece dovedeşte că cineva se gândeşte şi la noi, în calitate de utilizatori de Internet. Tutorialele realizate în limbajul semnelor vor fi foarte utile pentru toţi copiii cu deficienţe de auz din România, pentru că până acum nu am găsit asemenea resurse”, a declarat Marius, unul dintre copiii participanţi la sesiuni.

Masa rotundă din 20 iunie a fost susţinută la Centrul de Consiliere pentru Părinţi Salvaţi Copiii din Strada Abrud nr. 126A, Bucureşti. La eveniment au fost invitaţi să participe elevi cu deficienţe de auz şi cadrele lor didactice, acesta dorindu-se a fi un forum de discuţii şi informare asupra siguranţei online a copiilor şi a importanţei abordării subiectului în cadrul familiei şi al şcolii. Alături de tutorialele video, profesorii au primit un ghid de utilizare a acestora la orele de clasă în vederea susţinerii unei sesiuni de informare pentru elevi. La masa rotundă au participat şi reprezentanţi ai Asociaţiei Surzilor din Bucureşti.

 ———————————————————-

 • Safer Internet Plus (Sigur.Info) este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naţionale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii.
 • Organizaţia Salvaţi Copii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator naţional al programului naţional Sigur.Info în cadrul programului comunitar mai sus menţionat. Mai multe detalii găsiţi la adresa www.sigur.info
 • Anual, Sigur.info organizează Şcoala de Vară Europeană pe tema Siguranţei Online, unde copiii participanţi din 10 ţări europene sunt încurajaţi să propună organizatorilor proiecte educative. În 2011, un grup de tineri surzi din Portugalia, împreună cu voluntarii Sigur.info, au propus implementarea E-sign în şcolile din România şi Portugalia, câştigând concursul de proiecte. În primăvara anului 2012, Orange România s-a alăturat iniţiativei Salvaţi Copiii în promovarea unui Internet mai sigur în rândul copiilor surzi şi cu deficienţe de auz.
 • Orange este lider de piaţă în România cu 10,087 milioane de clienţi şi venituri de 220 milioane de euro la 31 martie 2012. Orange este parte a grupului Orange-France Telecom, una dintre cele mai mari companii de comunicaţii din lume, cu peste 226 milioane de clienţi pe cinci continente.Orange oferă o gamă extinsă de soluţii de comunicaţii clienţilor săi, atât utilizatori individuali, cât şi companii, de la servicii de bază până la servicii integrate de voce şi date fixe şi mobile.  Mai multe detalii despre produsele şi serviciile companiei sunt disponibile pe www.orange.ro.
 • Date Statistice privind utilizarea Internetului în România[3]:
  • Copiii români înregistrează unul din cele mai mari procente pentru vizibilitatea profilului lor, aproape jumătate declarând că profilul lor este public (44% dintre cei care au un profil). Copiii români sunt printre cei care își dezvăluie într-o mare măsură (22% dintre cei care au un profil) date personale în profilul lor, cum ar fi numărul de telefon sau adresa de acasă.
  • Legat de nivelul competențelor digitale concrete, România încă se situează pe o poziție inferioară față de alte țări (penultimul loc), copiii înregistrând în medie 2,6 competențe concrete (e.g. să schimbe setările de filtrare, să blocheze/filtreze mesajele de tip spam sau să blocheze un utilizator), față de 4,6 competențe înregistrate în Finlanda sau 4,4 în Slovenia.
  • Doar 4,9% dintre părinţii români cunosc mijloace de filtrare sau blocare a conţinuturilor dăunătoare, comparativ cu media europeană de 29%;

 


[1] Organizația Salvați Copiii a susținut șase focus-grupuri în București cu peste 40 de respondenți din rândul elevilor cu deficiențe auditive;

[2] Un program special prin care persoanele cu deficienţe de auz din România comunică online.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.