Proiect de reintegrare a deținuților pe piața muncii și în societate

0

Proiect de reintegrare a deținuților pe piața muncii și în societate

O mare parte a persoanelor care ispăşesc o pedeapsă privativă de libertate revin în penitenciare, aproximativ 80% din populaţia carcerală a României fiind constituită din recidivişti, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Administrația Națională a Penitenciarelor. Acest fenomen este declanșat ca urmare a faptului că deţinuţii nu dispun de ajutor după liberarea din detenţie în ceea ce priveşte aspecte fundamentale pentru incluziunea socială: locuinţă şi loc de muncă.

În cadrul proiectului POSDRU „Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi integrarea lor în societate”, un numar de 136 de deținuți vor fi susținuți în reintegrarea pe piața muncii printr-o serie de traininguri ce au drept scop inițierea și calificarea acestora în meserii ecologice, în domeniul agriculturii și al construcțiilor.

Deținuții care vor beneficia de acest rezultat al proiectului vor fi inițiați în meserii tradiționale precum lucrător în cultura plantelor și creșterea animalelor, muncitor constructor lemn, chirpici și piatră, împletitor papură și dulgher. Centrele de training vor fi amenajate în Delta Dunarii, în cadrul Penitenciarului Tulcea, secția Chilia și Tătatru.

Tot în cadrul proiectului, va fi dezvoltat și furnizat pachetul de training pentru deținuți “Educație pentru reintegrarea în societate”, ce va include arii tematice precum motivarea și stimularea talentului creativ în scopul redobândirii încrederii în sine și dezvoltării unei mentalități sănătoase asupra vieții și muncii; creșterea grijii față de sine prin conștientizarea riscurilor de sănătate cauzate de expunerea la factori precum consumul de droguri și alcool. De pe urma acestui program vor beneficia cel puțin 200 de deținuți.

Proiectul iși propune promovarea integrării sociale a persoanelor aflate anterior în detenție și înlăturarea prejudecăților și stereotipurilor ce  împiedică incluziunea socială a grupurilor vulnerabile, prin încurajarea dialogului cu angajatori din spațiul public si privat, parteneri sociali si reprezentanţi ai comunităţii.

Totodată, vor fi emise și înaintate către Guvernul României recomandări și modele de bune practici cu privire la reintegrarea deținuților folosite la nivelul Uniunii Europene, în vederea creării unei rețele de centre de incluziune socială destinate deținutilor și foștilor deținuți.

Proiectul „Revenirea fostilor detinuti pe piata muncii si integrarea lor in societate” are ca beneficiar Adminstrația Națională a Penitenciarelor și se implementează în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Universitatea de Vest Timișoara, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative și Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Călăraşi.

Proiectul a demarat în aprilie 2011 şi se va încheia la sfârşitul anului 2013.

Mai multe informatii pe: www.facebook.com/produsulmediului si www.undp.ro

„Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi integrarea lor în societate”

Proiect co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

Axa prioritară 6 “Promovarea incluziunii sociale”

Domeniul major de intervenţie 6.2 “Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”

Proiect POSDRU/70/6.2/S/33488

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.