Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Programe speciale „Hugues Le Paige” şi „Filmul politic argentinian”, în cadrul primei ediţii a Festivalului Cinepolitica

0

Hugues le Paige, unul dintre invitaţii speciali ai CINEPOLITICA, s-a născut la Bruxelles în 1946 şi a absolvit Literele şi Filosofia (secţia Jurnalism şi Comunicare socială) la Facultatea Liberă din Bruxelles. Între 1970 şi 2004, a lucrat ca jurnalist pentru RTBF (Radio-televiziunea belgiană), unde a fost, mai întâi, corespondent străin la Paris şi la Roma, iar mai apoi a devenit scenarist şi producător pentru departamentul Documentar. Filmele sale se axează în principal pe viaţa socială şi politică din Italia.

Primul film difuzat în cadrul primei ediţii a CINEPOLITICA – Festivalul Internaţional al Filmului Politic este coproducţia belgiano-franco-italiană Il Fare politica: Cronica Toscanei Roşii, 1982-2004 (http://www.youtube.com/watch?v=jdPKxjvvxsU), un documentar socio-politic produs în 2005. Filmul spune povestea Fabianei şi a lui Carlo, Claudio şi Vincenzo din zona San Casciano Val di Pesa – Mercatale, de lângă Florenţa. Toţi patru sunt membri fideli ai Partidului Comunist, toţi patru – idealişti şi toţi patru – încrezători în puterea lor de a schimba lumea în bine. Pentru a face filmul şi pentru a surprinde cât mai bine viaţa celor patru personaje, Le Paige a avut nevoie de 20 de ani, cu filmări ce au avut loc o dată la doi. Crescute într-un mediu politic asimilat ideii de şcoală şi comparabil cu o a doua familie, cele patru personaje povestesc cu sinceritate şi cu pasiune despre realităţile vremilor lor (moartea lui Berlinguer în 1984, ascensiunea la putere a lui Berlusconi, naşterea Partidului Democrat etc.).

Cel de-al doilea film difuzat în cadrul acestui program special este coproducţia franco-belgiană Principele şi imaginea sa (http://www.youtube.com/watch?v=RuJcRJ10-vQ), un film despre François Mitterrand, pe care regizorul îl rezumă după cum urmează: „Când cineva filmează un om aflat la putere, de aproape şi pentru foarte mult timp, care dintre ei doi este adevăratul regizor? Aceasta este întrebarea pe care mi-o pun când privesc în urmă cu 20 de ani, la imaginile celor cinci filme pe care le-am făcut, între 1989 şi 1993, despre François Mitterrand. În acest nou film, Preşedintele devine Principele, efigie a puterii universale. E un film care vorbeşte despre putere, aşa cum şi-o imaginează regizorul şi aşa cum intenţionează s-o prezinte Principele. O luptă permanentă, cu un învingător încă nedecis…”

Cele două producţii vor putea fi văzute în data de miercuri, 20 iunie, de la orele 20:00, respectiv 21:30, la Cinema Elvira Popescu, în prezenţa regizorului. În dimineaţa aceleiaşi zile şi în aceeaşi sală, Hugues Le Paige va participa la un incitant colocviu internaţional, având tema „Populism şi extremism în Europa de azi”. Din partea română, vor vorbi despre cele două „reţete ale succesului” în politica actuală trei personalităţi care nu necesită prezentare: Bogdan Ficeac, Cristian Tudor Popescu şi Stelian Tănase.

Tot la CINEPOLITICA, în cadrul programului special „Filmul politic argentinian”, cei interesaţi de cum funcţionează Puterea în afara Europei, pot urmări în data de marţi, 19 iunie, de la ora 20:00, la Cinema Elvira Popescu, un clasic al genului. Istoria oficială / La Historia oficial (http://www.youtube.com/watch?v=EzkvCvz_Yv8), regizat de Luis Puenzo în 1985, laureat cu Oscar şi Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin şi dublu-premiat la Festivalul de la Cannes (interpretare feminină – Norma Aleandro şi Premiul Juriului Ecumenic), spune povestea unei profesoare de istorie care, după căderea regimului militar ce a condus Argentina între 1976 şi 1983, pleacă în căutarea mamei naturale a fiicei sale adoptive. La Historia oficial este un film ce nu se teme de o eventuală polemică, combinând thrillerul cu tragedia pentru a pune câteva întrebări pe cât de dificile, pe atât de necesare.

Vă reamintim că prima ediţie Cinepolitica – Festivalul Internaţional al Filmului Politic va avea loc în Bucureşti, în perioada 15-21 iunie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

……………………………………………………………………………………..

Festival organizat sub patronajul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC), Universitatii Nationale de Arte (UNArte), Universitatii Bucuresti, Scolii Nationale de Studii Politice siAdministrative (SNSPA), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Uniunii Cineaștilor din Romania si al Muzeului Național al Taranului Roman.

Parteneri media: TVR, Cinemagia, 24 Fun, Radio Guerilla,RTV-Net, Kamikaze, Port.ro, Liternet, CinemaRx, Cinefan, Filmreporter,MyMagicStar, Romania Pozitiva, Urban Things, Cultcubeu.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.