Program de sensibilizare în rândul elevilor din Prahova privind problematica dizabilității

0

Reprezentanții Comunităţii Prof 21 și ai Asociației Club Sportiv Roțile Schimbării au desfășurat miercuri și joi proiectul „Diferiți dar împreună”. Scopul programului a fost de a dezvolta sentimentul de afiliere la grup prin înțelegerea și cultivarea sentimentului de responsabilitate și prin dezvoltarea unor abilități de viață în rândul tinerilor în contextul dezvoltării durabile.

Diferiti dar impreuna_Albesti
Activitatea la care au participat peste 100 de elevi de gimnaziu și liceu s-a desfășurat sub îndrumarea profesorilor, reprezentați ai Comunității Prof 21, respectiv a doamnelor profesoare Iuliana Muscă, Atena Radu și a domnului profesor Ionuț Nițu, sub forma unei întâlniri dintre elevi, cadre didactice și persoanele cu dizabilități din cadrul Asociației Club Sportiv Roțile Schimbării.
Elevii școlii gimnaziale „Lizeta Paul Grecianu ”din Cioceni, comuna Albești și ai școlii din Cioranii de Sus, cât și cei de la Colegiul Naţional Al. I Cuza din Ploiești au fost interesați să afle povestea lui Costin și a Ceciliei și felul în care o dizabilitate îți poate schimba viața. În cadrul activității au avut loc demonstrații interactive de simulare a unei dizabilități (locomotorie, vizuală) cu scopul de a conștientiza această problematică. Maria, una dintre eleve a mărturisit că nu ar deranja-o dacă ar avea un coleg de clasă care folosește scaunul rulant pentru că „și el e om și are aceleași nevoi ca și noi”. O altă metodă inedită aplicată în cadrul proiectului a fost așa numita Bibilioteca vie, o modalitate de a interacționa cu reprezențanții asociației. Astfel Costin şi Cecilia au fost „cărţile vii” iar cititorii au fost elevii. Acest exerciţiu a avut rolul de a promova diversitatea și demnitatea umană și de a încuraja dialogul între oameni, atitudinile deschise și non-discriminatorii. Costin și Cecilia, reprezentanții ONG-ului care se ocupă de reintegrarea persoanelor cu dizabilități au precizat faptul că deși au o dizabilitate locomotorie, respectiv vizuală, acest lucru nu i-a împiedicat din a face tot ceea ce și-au dorit. Costin Dumitru: ,, nu vă grăbiți să judecați după aparențe pentru că fiecare dintre noi are ceva special. Eu am o dizabilitate. Însă handicapul mi-l atribuie mediul înconjurător în special prin lipsa accesibilității.”

Comunitatea Prof 21 are scopul de a dezvolta abilitățile de viață a tinerilor în contextul dezvoltării durabile, prin activități non formale și formale prin care își dorește să implice societatea și comunitatea civilă.

Asociația Club Sportiv Roțile Schimbării este o organizație nonprofit, înființată în anul 2013 cu scopul de a facilita integrarea socială a persoanelor cu dizabilități prin organizarea unor activități dedicate acestora. Asociaţia CLUB SPORTIV ROȚILE SCHIMBĂRII funcționează în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, cu modificările și completările ulterioare și cu Legea nr. 71/2011.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează