Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Program de sensibilizare în rândul elevilor din Prahova privind problematica dizabilității

0

Reprezentanții Comunităţii Prof 21 și ai Asociației Club Sportiv Roțile Schimbării au desfășurat miercuri și joi proiectul „Diferiți dar împreună”. Scopul programului a fost de a dezvolta sentimentul de afiliere la grup prin înțelegerea și cultivarea sentimentului de responsabilitate și prin dezvoltarea unor abilități de viață în rândul tinerilor în contextul dezvoltării durabile.

Diferiti dar impreuna_Albesti
Activitatea la care au participat peste 100 de elevi de gimnaziu și liceu s-a desfășurat sub îndrumarea profesorilor, reprezentați ai Comunității Prof 21, respectiv a doamnelor profesoare Iuliana Muscă, Atena Radu și a domnului profesor Ionuț Nițu, sub forma unei întâlniri dintre elevi, cadre didactice și persoanele cu dizabilități din cadrul Asociației Club Sportiv Roțile Schimbării.
Elevii școlii gimnaziale „Lizeta Paul Grecianu ”din Cioceni, comuna Albești și ai școlii din Cioranii de Sus, cât și cei de la Colegiul Naţional Al. I Cuza din Ploiești au fost interesați să afle povestea lui Costin și a Ceciliei și felul în care o dizabilitate îți poate schimba viața. În cadrul activității au avut loc demonstrații interactive de simulare a unei dizabilități (locomotorie, vizuală) cu scopul de a conștientiza această problematică. Maria, una dintre eleve a mărturisit că nu ar deranja-o dacă ar avea un coleg de clasă care folosește scaunul rulant pentru că „și el e om și are aceleași nevoi ca și noi”. O altă metodă inedită aplicată în cadrul proiectului a fost așa numita Bibilioteca vie, o modalitate de a interacționa cu reprezențanții asociației. Astfel Costin şi Cecilia au fost „cărţile vii” iar cititorii au fost elevii. Acest exerciţiu a avut rolul de a promova diversitatea și demnitatea umană și de a încuraja dialogul între oameni, atitudinile deschise și non-discriminatorii. Costin și Cecilia, reprezentanții ONG-ului care se ocupă de reintegrarea persoanelor cu dizabilități au precizat faptul că deși au o dizabilitate locomotorie, respectiv vizuală, acest lucru nu i-a împiedicat din a face tot ceea ce și-au dorit. Costin Dumitru: ,, nu vă grăbiți să judecați după aparențe pentru că fiecare dintre noi are ceva special. Eu am o dizabilitate. Însă handicapul mi-l atribuie mediul înconjurător în special prin lipsa accesibilității.”

Comunitatea Prof 21 are scopul de a dezvolta abilitățile de viață a tinerilor în contextul dezvoltării durabile, prin activități non formale și formale prin care își dorește să implice societatea și comunitatea civilă.

Asociația Club Sportiv Roțile Schimbării este o organizație nonprofit, înființată în anul 2013 cu scopul de a facilita integrarea socială a persoanelor cu dizabilități prin organizarea unor activități dedicate acestora. Asociaţia CLUB SPORTIV ROȚILE SCHIMBĂRII funcționează în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, cu modificările și completările ulterioare și cu Legea nr. 71/2011.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.