Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Primul traseu de cicloturism din Centura Cicloturistică București va fi lansat în aprilie 2013

0

Bucureștenii sunt invitați să lase autoturismele în fața blocului și să se dea cu bicicleta pe Centura Cicloturistică București.

cicloturism bucurestiBucurești – Miercuri, 20 februarie, a fost prezentat proiectul-pilot Centura Cicloturistică București, întâia rețea de trasee turistice pentru bicicletă care conectează comunități rurale din jurul Bucureștiului, oferind bicicliștilor facilități necesare pentru practicarea cicloturismului. La eveniment au fost prezente persoane importante din comunitatea locală (primarul din Ciocănești, antreprenori locali, producători), precum și reprezentanți ai organizațiilor interesate de domeniul dezvoltării comunitare și al cicloturismului (Fundația PACT, OPTAR, Odaia Creativă, Comunitatea Bicicliștilor din București).

Bicicliștii care vor parcuge Centura Cicloturistică București vor găsi trasee de cicloturism marcate și puncte de asistență tehnică gratuită la magazine locale. În plus, în fiecare comună urmează a fi semnalați producătorii și meșterii locali, dar și obiectivele locale de interes, cum ar fi Parcul de agrement „Codrii Vlăsiei”, lacuri pentru pescuit, traseu de echitație sau cramă unde se pot face degustări de vin. Fiecare comunitate va fi legată prin marcaje turistice de comunitățile învecinate. Toate aceste informații, inclusiv date referitoare la punctele de închiriere a bicicletelor sau la evenimente speciale, se vor găsi pe site-ul www.centuracicloturisticabucuresti.ro, pe care îl dezvoltăm”, a spus Ionuț Udroiu, liderul “Clubului Tineri de Succes” Ciocănești,  organizația inițiatoare a proiectului.

Ciocănești Dâmbovița este prima localitate din Centura Cicloturistică București, un prim exemplu de comunitate rurală „ciclo-prietenoasă”. Vom avea un traseu marcat de aproximativ 25 km, cu suprafață de rulare mixtă (asfalt și drum de pământ) și facilitățile minime necesare pentru cicloturism (marcaje și panouri de direcționare). Proiectul-pilot va demara la Ciocănești, unde oameni, organizații și autorități locale colaborează pentru a atrage cât mai multe comunități rurale care să facă parte din rețea, a adăugat Șerban Moldoveanu, președintele ApEAL, organizație inițiatoare și parteneră în proiect.

Traseul, care poate fi vizualizat aici, va include inițial următoarele localități: Ciocănești, Decindea, Urziceanca, Vizurești, Crețu. Traseul se află la aproximativ 30 km de capitală și se poate ajunge aici cu bicicleta, cu trenul (stații CFR Ciocănești și Bâldana pe ruta București-Târgoviște) sau pe drum asfaltat cu autoturism personal sau microbuz.

Mircea Crisbășanu, reprezentantul Cycling Romania, care contribuie la implementarea proiectului, afrimă că rețeaua Cicloturistică București va facilita colaborarea între comunități, legată de cicloturism, dar și pe alte teme de dezvoltare comunitară. “Bucureștenii vor avea o alternativă viabilă pentru relaxare și mișcare în aer liber, fiecare în ritmul lui,  fără a mai sta blocați în trafic ore în șir pentru a ajunge la munte sau la mare. În același timp, vor avea posibilitatea de a descoperi lucruri interesante despre locurile din apropiere – precum meșteșuguri locale (în zonă se confecționează mături), producători locali (apicultori, legumicultori), puncte de  observare a naturii sau peisajul de microdeltă creat de râul Colentina. Credem că prin vizitele repetate ale turiștilor producătorii și meșteșugarii locali vor fi sprijiniți. De asemenea, invităm organizațiile și pasionații de bicicletă să ne fie parteneri, pentru a putea dezvolta proiectul și în alte comunități, spune Mircea Crisbășanu.

La realizarea Centurii Cicloturistice București vor contribui ApEAL-Asociația pentru Educație Antreprenoriat Leadership, ADAMOS,  Cycling Romania, Fundația FAT și alte organizații care doresc să devină partenere. Proiectul beneficiază de finanțare prin programul PACT pentru COMUNITATE al Fundației PACT.

Website: www.centuracicloturisticabucuresti.ro

harta cicloturism

Traseu cicloturism Ciocănești – 25 km:

 

1 – Punct de parcare auto                                                                                 – km 0

2 – Bibliotecă / Centru Cultural                                                         – km 0

3 – Magazin cicloprieten                                                                    – km 0

4 – Pădure                                                                                            – km 4-10

5 – Producător local (fructe, legume)                                              – km 11

6 – Meșter local (mături) / Cramă / Degustare vinuri / Fermă    – km 11

7 – Producător local (fructe, legume) / Loc de servit masa         – km 14

8 – Producător local (apicultor)                                                        – km 17

9 – Punct de belvedere / Bird-watching                                         – km 19

10 – Producător local                                                                         – km 24

 

Alte atracții din zonă:

–          Echitație

–          Parc Agrement “Codrii Vlasiei” (din luna mai)

–          Velo-dirt track (din luna mai)

–          Mese tradiționale la localnici

–          Meșteșuguri tradiționale

–          Pescuit

–          Cules de ciuperci

Proiectul beneficiază de finanțare prin programul PACT pentru COMUNITATE al Fundației PACT.

Pensiunea-restaurant CASA MICA Bucuresti – sponsor lansare Bucuresti.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.